Кобалевський Володимир Лукич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кобалевський Володимир Лукич
Народився 22 лютого 1892(1892-02-22)
Павлоград,
Російська імперія
Помер 1978(1978)
Країна СРСР СРСР
Alma mater Харківський університет (зараз Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна)
Галузь правознавство
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Нагороди
Орден Трудового Червоного Прапора Медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Кобалевський Володимир Лукич (нар. 22 лютого 1892 — пом. 1978) — український вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри Економіки комунального і житлового господарства Харківського інституту комунального господарства (нині — Харківська національна академія міського господарства).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 22 лютого 1892 року у місті Павлограді Катеринославської губернії (нині — Дніпропетровська область). У 1913 році закінчив юридичний факультет Харківського університету і був залишений для підготовки до професорського звання. Протягом 19161917 років — приват-доцент юридичного факультету Харківського університету.

Упродовж 1921 – 1930 років — професор і керівник кафедри адміністративного права юридичного факультету Харківського інституту народного господарства.

З 1921 року і до переїзду Уряду УРСР до Києва (1934 р.) працював консультантом з правових питань кількох наркоматів (продовольства, зовнішньої торгівлі, внутрішніх справ), а з 1923 року — завідувач Консультаційним бюро ЦВК України.

З 1930 року — професор і керівник кафедри економіки комунального і житлового господарства Харківського інституту комунального господарства (нині — Харківська національна академія міського господарства). Був заступником директора з наукової роботи й деканом інженерно-економічного факультету.

Помер у 1978 році.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Наукові дослідження присвячені теоретичним проблемам захисту прав і свобод громадян, адміністративної юстиції, правовим формам адміністративної (управлінської) діяльності, систематизації адміністративного законодавства.

Нагороди[ред. | ред. код]

За заслуги у розвитку адміністративно-правової науки атестаційною комісією Наркомосвіти СРСР переведений із професорів II категорії до І (рівнозначно захисту докторської дисертації).

Нагороджений медаллю «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» та орденом Трудового Червоного Прапора.

Посилання[ред. | ред. код]