Ковтаюча акула листова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ковтаюча акула листова

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Ковтаючі акули (Centrophoridae)
Рід: Ковтаюча акула (Centrophorus)
Вид: Ковтаюча акула листова
Centrophorus squamosus
Bonnaterre, 1788

Посилання
Вікісховище: Centrophorus squamosus
Віківиди: Centrophorus squamosus
ITIS: 160635
МСОП: 41871
NCBI: 335027

Ковтаюча акула листова (Centrophorus squamosus) — акула з роду Ковтаюча акула родини Ковтаючі акули. Інші назви «глибоководна колюча акула», «ковтаюча акула атлантична», «колюча акула Нільсона».

Опис[ред. | ред. код]

Завдовжки досягає 1,64 м. Спостерігається статевий диморфізм: самці більші за самиць. Голова коротка. Морда широка. Очі помірно великі, мигдалеподібні. На верхній щелепі 22 невеликих нахилених зубів, на нижній щелепі — 23 великих гострих зубів. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб щільний, веретеноподібний. Шкіряна луска має листоподібну форму. Відмінністю є дуже широкий передній спинний плавець, що становить 10 % довжини тіла. Другий спинний плавець розташований ближче до хвостового. Хвостовий плавець невеликий з розвиненими обома лопатями. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення темно-сіре або шоколадно-коричневе. Очі зеленуваті.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це бентопелагічний вид. Тримається на глибині від 145 до 4000 м, зазвичай 230—2400 м. Воліє до глибоководної частини материкового шельфу та острівних схилів. Живиться рибами та головоногими молюсками.

Статева зрілість самців настає при розмірі 1 м, самиць — 1,25 м. Це яйцеживородна акула. Самиця народжує 5-8 дитинчат завдовжки 35-43 см.

Є об'єктом промислового вилову, особливо в Японії, Філіппінах, Іспанії, Португалії та Франції. Особливо цінується печінка, що багата на сквален.

Тривалість життя становить 70 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від Ісландії й Фарерських островів до Португалії та Іспанії, біля Азорських і Канарських островів, Сенегалу, Габону, Конго, ПАР, Малайського архіпелагу, Філіппін, Австралії, о. Тасманія, Нової Зеландії, о. Хонсю (Японія).

Джерела[ред. | ред. код]