Кокада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кокада
Походження Латинська Америка
Необхідні компоненти яйце і кокосова стружка[d]

Кокада — латиноамериканські кокосові цукерки та солодощі.

Основним інгредієнтом кокад є кокосова стружка, яку, найчастіше, змішують з яйцем. Кокади запікають у духовці, але подають холодними, як цукерки. Існує безліч варіантів кокад, які сильно розрізняються між собою: за текстурою - від дуже твердих, що нагадують козинак або грильяж, до м'яких і розсипчастих; а також за кольором і за смаком, що досягається додаванням харчових барвників, ароматизаторів та інших фруктів, найчастіше сушених.

Хоча час і місце виникнення кокад точно невідомі, це досить старовинні цукерки. В Перу, наприклад, вони згадуються вже в 1878 році [1], але фактично існували і раніше.

Регіональні різновиди

[ред. | ред. код]

В Колумбії та Мексиці кокади («conserva de coco») продаються не тільки в магазинах, але і рознощиками на вулицях та на пляжах. В Уругваї місцеві «coquitos» зазвичай продаються в кафе та пекарнях, і мають делікатесні різновиди, наприклад, з вишнею та вишневою глазур'ю. В Бразилії кокади теж часто продають на вулицях.

Одним з варіантів кокади в Бразилії є «горіла кокада» (порт. Cocada preta), приготована з карамелізованого коричневого цукру та трохи підгорілого кокоса. Вираз «rei da cocada preta» («король горілої кокади») використовується в Бразилії для позначення зарозумілої людини з невиправдано високою зарозумілістю[2].

У деяких країнах Латинської Америки словом «кокада» також може називатися прохолодний напій з кокоса.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Raimondi, A. (1878 ). Zur physikalischen Geographie von Peru - II. Globus 36: pp. 173-175 стор. 174. Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 30 травня 2021.
  2. -a-expressao-rei-da-cocada-preta/ «De onde surgiu a expressão« rei da cocada preta»?».[недоступне посилання]

Література

[ред. | ред. код]
  • Reichel-Dolmatoff, Gerardo and Reichel-Dolmatoff, Alicia (1961). The people of Aritama: the cultural personality of a Colombian mestizo village. University of Chicago Press, Chicago, стор. 63, OCLC 1488921
  • McCausland-Gallo, Patricia (2004) Розділ «Cocades Costeñas» в книзі: Secrets of Colombian Cooking Hippocrene Books, New York, стор. 177, ISBN 0-7818-1025-6