Харчові барвники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Харчові барвники, розчинені у тонкій водяній плівці

Харчові́ барвники́ — група природних або синтетичних барвників, придатних для фарбування харчових продуктів.

Історія[ред. | ред. код]

Традиційно як харчові барвники використовували забарвлені соки рослин, сік плодів, подрібнені квітки та частини квіток, екстракти і настої (з коренів, листя, навколопліддя і т. д.).

Сучасні харчові барвники[ред. | ред. код]

Основна стаття: Список харчових добавок E100-E199.

Зараз більшість використовуваних барвників — синтетичні.

Барвники харчові синтетичні є водо- та жиророзчинними. Вони виявляють надзвичайну стійкість до високих температур та ультрафіолетового випромінювання. Входять до складу раціону птахів для надання більш насиченого кольору жовткам яєць.[1]

Натуральні харчові барвники[ред. | ред. код]

Каротиноїди (E160, E161, E164), хлорофілін (E140, E141), антоціани (E163) і бетанін (E162) складають чотири основні категорії рослинних пігментів, які вирощують для фарбування харчових продуктів[2]. Інші барвники або спеціалізовані похідні цих основних груп включають:

Сині кольори особливо рідкісні. Один можливий синій барвник, який зараз використовується, отримують зі спіруліни[3]. Деякі нещодавні дослідження виявили зв'язок антоціанів з іншими фенолами або іонами алюмінію для отримання синього кольору. Однак внутрішні проблеми, пов'язані з природою харчової матриці, і потреба в довгостроковій стабільності роблять це дуже складним завданням. Пігмент геніпін[en], присутній у плодах гарденія жасміновидна, можна обробити амінокислотами для отримання синього пігменту гарденії блакитної, який схвалений для використання в Японії, але не в ЄС чи США.

Для забезпечення відтворюваності кольорові компоненти цих речовин часто постачаються у високоочищеній формі. Для стабільності та зручності їх можна складати з відповідних матеріалів-носіїв (твердих і рідких). Гексан, ацетон та інші розчинники руйнують клітинні стінки фруктів і овочів і дозволяють максимально витягнути барвник. Їх сліди можуть залишатися в готовому барвнику, але їх не потрібно вказувати на етикетці продукту. Ці розчинники відомі як залишкові інгредієнти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Барвники харчові синтетичні. Архів оригіналу за 22 грудня 2015.
  2. Newsome, Andrew G.; Culver, Catherine A.; van Breemen, Richard B. (16 липня 2014). Nature's palette: the search for natural blue colorants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Т. 62, № 28. с. 6498—6511. doi:10.1021/jf501419q. ISSN 1520-5118. PMID 24930897. Процитовано 25 травня 2023.
  3. https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11420/1/striha-tehnolog-ozdorov-harch-produkt-lab-r-2022.pdf

Посилання[ред. | ред. код]