Колібрі-ангел фіолетововусий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-ангел фіолетововусий
Самець фіолетовусого колібрі-ангела
Самець фіолетовусого колібрі-ангела
Самиця фіолетовусого колібрі-ангела
Самиця фіолетовусого колібрі-ангела
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Колібрі-ангел (Heliomaster)
Вид: Колібрі-ангел фіолетововусий
Heliomaster squamosus
(Temminck, 1823)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus squamosus
Посилання
Вікісховище: Heliomaster squamosus
Віківиди: Heliomaster squamosus
ITIS: 555298
МСОП: 22688141
NCBI: 1507465

Колі́брі-а́нгел фіолетововусий[2] (Heliomaster squamosus) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Фіолетововусі колібрі-ангели

Довжина птаха становить 11,2-12,4 см, вага 5-6,5 г. У самців під час сезону розмноження тім'я райдужно-зелене, решта верхньої частини тіла бронзово-зелена. На горлі і шиї з боків блискуча фіолетова пляма, пера на шиї з боків видовжені. Нижня частина тіла зеленувато-чорна з білою смугою посередині. Хвіст роздвоєний, центральні стернові пера бронзово-зелені, решта стернових пер темно-синьо-зелені. Дзьоб довгий, чорний, дещо вигнутий. За очима білі плямки, під дзьобом білі "вуса". Під час негніздового періоду горло у самців сірувате, поцятковане чорними плямами.

У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців. Пера на горлі у них чорнувато-зелені з білими краями. Груди і живіт сіруваті з центральною білою смугою, боки зеленуваті. Хвіст менш роздвоєний, ніж у самців, крайні стернові пера мають на кінці сталево-синю смугу, кінчики них білі. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення самиць.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Фіолетововусі колібрі-ангели мешкають на сході Бразилії, від Пернамбуку через Баїю, Гояс і Мінас-Жерайс до Сан-Паулу, бродячі птахи також спостерігалися в Національному парку Ігуасу на північному сході Аргентини. Вони живуть у вологих рівнинних атлантичних лісах і саванах серрадо. Зустрічаються на висоті до 800 м над рівнем моря.

Фіолетововусі колібрі-ангели живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, який шукають на висоті від 3 до 8 м над землею, а також дрібними комахами, яких ловлять в польоті. Птахи охороняють кормові території, однак більш агресивно реалують на представників свого виду, ніж на інших колібрі.

Сезон розмноження в триває з лютого по квітень, однак були зафіксовані випадки гніздування в листопаді. Гніздо невелике, чашоподібне, розміщується на горизонтальній гілці дерева, на висоті від 3 до 8 м над землею. В кладці 2 білих яйця. Інкубаційний період триває 14-16 днів, пташенята покидають гніздо через 21-24 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Heliomaster squamosus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 02 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 02 листопада 2022.