Колібрі-крихітка вогнистогорлий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-крихітка вогнистогорлий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Колібрі-крихітка (Selasphorus)
Вид: Колібрі-крихітка вогнистогорлий
Selasphorus ardens
Salvin, 1870
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Selasphorus ardens
Віківиди: Selasphorus ardens
ITIS: 555324
МСОП: 22688308
NCBI: 1507485

Колі́брі-кри́хітка вогнистогорлий[2] (Selasphorus ardens) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Панами.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина становить 7 см. У самців верхня частина тіла бронзово-зелена, стернові пера чорні з рудими краями. На горлі блискуча рожево-червона пляма, окаймлена знизу білою смугою. Центральна частина грудей і живота білі, решта нижньої частини тіла охристі або коричнюваті, поцятковані блискучими зеленими плямками, нижні покривні пера хвоста охристо-білі. Дзьоб короткий, прямий, чорний.

У самиць верхня частина тіла також бронзово-зелені, центральні стернові пера у них зелені. Решта стернових пер біля основи руді, на кінці у них чорна смуга, кінчики у них охристі. Горло блідо-охристе, поцятковане сіруватими плямками, решта нижньої частини тіла така ж, як у самців. Забарвлення молодих птахів подібне до забарвлення самиць, однак пера на голові у них мають руді краї, а хвіст у них більш зелений[4].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Вогнистогорлі колібрі-крихітки є ендеміками комарки Нґобе-Буґле і провінції Верагуас на заході центральної Панами. Історично вони були широко поширені в горах Серранія-де-Табасара[es], однак з початку XX століття вони відомі лише з гір Серро-Колорадо і Серро-Флорес в Нґобе-Буґле і з гори Серро-Туте в окрузі Санта-Фе[en] у Верагуасі. Існують також непідтвердженні свідчення про спостереження птахів на півострові Асуеро. Вогнистогорлі колібрі-крихітки живуть в чагарникових заростях на узліссях вологих гірських тропічних лісів та на порослих чагарниками галявинах, на висоті від 750 до 1800 м над рівнем моря. Вони живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, а також дрібними безхребетними, яких ловлять в польоті.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція вогнистогорлих колібрі-крихіток становить від 2 до 12 тисяч дорослих птахів, ймовірно. ближно до нижчої межі діапазону оцінок. Це рідкісний вид птахів, якому загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Selasphorus ardens: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 30 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 30 жовтня 2022.
  4. John Gould: A monograph of the Trochilidae, or family of humming-birds. 1887, ss. Plate 31 [tekst].