Колібрі-смарагд короткохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-смарагд короткохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Колібрі-смарагд (Chlorostilbon)
Вид: Колібрі-смарагд короткохвостий
Chlorostilbon poortmani
(Bourcier, 1843)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Ornismya poortmani
Посилання
Вікісховище: Chlorostilbon poortmani
Віківиди: Chlorostilbon poortmani
ITIS: 555118
МСОП: 22687362
NCBI: 689209

Колі́брі-смара́гд короткохвостий[2] (Chlorostilbon poortmani) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Колумбії і Венесуелі.

Опис[ред. | ред. код]

Короткохвостий колібрі-смарагд

Довжина самців становить 6,9-8,5 см, самиць 6,5-7,5 см, вага 3-4 г. У самців лоб зелений, блискучий, тім'я, верхня частина тіла і надхвістя зелені з легким мідним відтінком. Нижня частина тіла світло-зелена, блискуча. Хвіст короткий, роздвоєний, бронзово-зелений, блискучий. У самиць лоб тьмяно-зелений, тім'я і верхня частина тіла тьмяно-бронзово-зелені. Нижня частина тіла сіра. Хвіст короткий і роздвоєний, як у самців. Центральні стернові пера зелені, решта біля основи тьмяно-бірюзові, на кінці більш сині, кінчики у них блідо-сірі. Представники підвиду C. p. euchloris мають дещо більші розміри, тім'я і нихдня частина тіла у них мають золотистий відтінок.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Венесуельський колібрі-смарагд раніше вважався підвидом короткохвостого колібрі-смарагда, однак був визнаний окремим видом.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Короткохвості колібрі-смарагди живуть у вологих гірських і рівнинних тропічних лісах, на узліссях, в рідколіссях і вторинних заростях та на кавових і бананових плантаціях. Зустрічаються на висоті від 150 до 2800 м над рівнем моря, переважно на висоті від 750 до 2200 м над рівнем моря.

Короткохвості колібрі-смарагди живляться нектаром квітучих чагарників і невеликих дерев з невеликою продуктивністю нектару, а також "викрадають" нектар, залітаючи на кормові території інших колібрі. Іноді вони живляться комахами, яких ловлять в польоті. Самці іноді захищають кормові території. Птахи шукають їжу на висоті від 0,6 до 5 м над землею.

На східних схилах Колумбійських Анд гніздування відбувається у травні-червні, на західних схилах — починаючи з лютого. Гніздо чашоподібне, робиться з м'якого рослинного матеріалу, листя, моху, папоротей, розміщується на тонкій гілці, на висоті 1 м над землею. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 14-16 днів, пташенята покидають гніздо через 20-22 дні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chlorostilbon poortmani: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 24 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 жовтня 2022.