Колібрі-тонкодзьоб бронзовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-тонкодзьоб бронзовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-тонкодзьоб (Chalcostigma)
Вид: Колібрі-тонкодзьоб бронзовий
Chalcostigma heteropogon
(Boissonneau, 1840)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Ornismya heteropogon
Посилання
Вікісховище: Chalcostigma heteropogon
Віківиди: Chalcostigma heteropogon
ITIS: 555282
МСОП: 22688033
NCBI: 2744910

Колі́брі-тонкодзьо́б бронзовий[2] (Chalcostigma heteropogon) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Венесуелі.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10-14 см, вага 5,9-6,3 г. У самців тім'я і горло смарагдово-зелені, верхня частина тіла бронзово-зелені, надхвістя і верхні покривні пера хвоста рудувато-бронзові, хвіст роздвоєний, оливково-зелений. На горлі блискуча рожевувато-фіолетова пляма трикутної форми, решта нижньої частини тіла тьмяно-оливкова. У самиць на горлі круглі зелені плями, фіолетова пляма на грудях відсутня, хвіст помітно коротший, ніж у самців, крайні стернові пера у них мають білі кінчики. Дзьоб короткий, довжиною 13 мм, прямий, чорний.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бронзові колібрі-тонкодзьоби мешкають в горах Східного хребта Колумбійських Анд, а також на крайньому заході Венесуели, в гірському масиві Тама[en] в штаті Тачира. Вони живуть на стрімких гірських схилах, на вологих і сухих гірських луках парамо та у високогірних чагарникових заростях і криволіссях Polylepis. Зустрічаються поодинці, на висоті від 3000 до 3900 м над рівнем моря. Живляться нектаром трав і чагарників, зависаючи в повітрі над квітками, а також комахами, яких ловлять в польоті. І самці, і самиці агресивно захищають свої кормові території. Сезон розмноження триває переважно з вересня по січень. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chalcostigma heteropogon: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 31 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 31 липня 2022.