Колібрі-тонкодзьоб оливковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-тонкодзьоб оливковий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Lesbiini
Рід: Колібрі-тонкодзьоб (Chalcostigma)
Вид: Колібрі-тонкодзьоб оливковий
Chalcostigma olivaceum
Lawrence, 1864
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Ramphomicron olivaceus
Посилання
Вікісховище: Chalcostigma olivaceum
Віківиди: Chalcostigma olivaceum
ITIS: 555280
МСОП: 22688027
NCBI: 689207

Колі́брі-тонкодзьо́б оливковий[2] (Chalcostigma olivaceum) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Перу і Болівії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 12-15 см, вага 6,6-9 г. Самці мають переважно темно-оливково-зелене забарвлення. Обличчя і горло у них темно-сірі, на горлі у них вузька райдужна пляма, що переливається різними кольорами, від смарагдового-зеленого до жовтого, рожевого або фіолетового зверху вниз. Хвіст роздвоєний, тьмяно-оливково-зелений. Дзьоб короткий, прямий, чорний. У самиць пляма на горлі менша або відсутня, крайні стернові пера у них мають світлі краї. Представники підвиду C. o. pallens мають менші розміри і блідіше забарвлення, ніж представники номінативного підвиду, верхня частина тіла у них бронзова або оливково-зелена з сірим відтінком, хвіст бронзово-оливково-зелений, а нижня частина тіла темно-бура.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Оливкові колібрі-тонкодзьоби живуть на вологих луках пуна, у високогірних чагарникових заростях та на узліссях гірських тропічних лісів Polylepis і Gynoxys. Зустрічаються поодинці, на висоті від 3500 до 4700 м над рівнем моря в Перу і на висоті від 3100 до 4500 м над рівнем моря в Болівії. Живляться нектаром квітів, зокрема з роду Castilleja, а також у великій кількості комахами. Самці агресивно захищають свої кормові території.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chalcostigma olivaceum: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 31 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 31 липня 2022.