Колібрі-шаблекрил бронзовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-шаблекрил бронзовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Trochilini
Рід: Eupetomena
Вид: Колібрі-шаблекрил бронзовий
Eupetomena cirrochloris
(Vieillot, 1818)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus cirrochloris
Aphantochroa cirrochloris
Campylopterus cirrochloris
Посилання
Вікісховище: Eupetomena cirrochloris
Віківиди: Eupetomena cirrochloris
ITIS: 555186
МСОП: 22687658
NCBI: 472779

Колі́брі-шаблекри́л бронзовий[2] (Eupetomena cirrochloris) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Бразилії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 12 см, вага 7,1-9 г. Довжина крила становить 72 мм, хвоста 43 мм, дзьоба 21 мм. Самиці є дещо меншими за самців. Верхня частина тіла і верхні покривні пера крил темно-бронзово-зелені або чорнувато-бронзово-зелені. надхвістя має мідний відблиск. Нижня частина тіла сірувато-коричнева з легким зеленуватим відблиском, особливо на горлі і шиї з боків. Нижні покривні пера хвоста сірувато-коричневі, біля основи білі. Крила чорнувато-фіолетові. Стернові пера чорнувато-золотисто-бронзові з статево-синім відблиском, біля основи більш зелені. За очима невеликі білі плями. Дзьоб і лапи чорні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бронзові колібрі-шаблекрили мешкають на сході Бразилії, від Пернамбуку на південь до Ріу-Гранді-ду-Сул, і на захід до Мату-Гросу. Вони живуть в підлоіску вологих рівнинних атлантичних лісів, на узліссях, в садах і на плантаціях та в перехідній зоні між біомами серрадо і каатинги. Ведуть осілий спосіб життя.

Бронзові колібрі-шаблекрили живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, а також комахами, яких ловлять в польоті. Шукають нектар в усіх ярусах лісу, від підліску до крон дерев на висоті 30 м над землею. Агресивно захищають кормові території, нападають як на інших колібрі, та і на інших птахів, таких як узлісні мухолови-клинодзьоби. Сезон розмноження у бронзових колібрі-шаблекрилів триває з листопада по березень. Гніздо чашоподібне, робиться з м'якого рослинного матеріалу, зовні покривається лишайником, розміщується на горизонтальній гілці. В кладці 2 яйця розміром 16×10 мм і вагою 0.76 г. Інкубаційний період триває 15-16 днів, пташенята покидають гніздо через 28 днів після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Eupetomena cirrochloris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 листопада 2022.