Кондитер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кондитер за роботою

Кондитер — це професійний кухар, що створює кондитерські вироби, десерти, та інші солодощі. Представників цієї професії можна зустріти у великих готелях, ресторанах і пекарнях. Рідше кондитером називається людина, чий бізнес пов'язаний з продажем кондитерських виробів.

Професійний кондитер презентує традиційний французький крокембуш.

Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів по заданій рецептурі, випікає і прикрашає продукцію. Це — високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату солодкі страви. Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів, що перетворює професію кондитера на мистецтво.

Це — складна професія, яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізка, пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафи тощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання тощо. Професія кондитера — широка та змістовна, праця кропітка і важка, потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам'яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу. Він повинен мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення, стійкий інтерес до художньої діяльності, здібності до професій типу «людина — художній образ» (добре ліпити, малювати), розвинену творчу уяву. У кондитера повинна бути розвинена тактильна, м'язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.[1]

Крім цього кондитер зобов'язаний знати терміни та умови зберігання інгредієнтів та готових продуктів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 жовтня 2009. Процитовано 25 вересня 2010. 

Посилання[ред. | ред. код]

Вище комерційне училище [Архівовано 4 травня 2010 у Wayback Machine.]