Коновалова Варвара Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коновалова Варвара Михайлівна
Народилася 27 травня 1909(1909-05-27)
село Селіловичі Снопоцької волості Брянського повіту Орловської губернії, тепер Рогнединського району Брянської області
Померла 22 серпня 1995(1995-08-22) (86 років)
місто Севастополь
Країна  Російська імперія
 СРСР
 Україна
Національність білоруска
Діяльність виноградар
Партія КПРС
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці Орден Леніна Орден «Знак Пошани»

Варвара Михайлівна Коновалова (27 травня 1909(19090527), село Селіловичі Снопоцької волості Брянського повіту Орловської губернії, тепер Рогнединського району Брянської області, Російська Федерація — 22 серпня 1995, місто Севастополь, Автономна Республіка Крим) — українська радянська діячка, новатор сільськогосподарського виробництва, ланкова-виноградар радгоспу імені Поліни Осипенко Бахчисарайського району Кримської області. Герой Соціалістичної Праці (26.02.1958). Депутат Верховної Ради УРСР 5—6-го скликань.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 27 травня 1909 (за іншими даними — 1910) року в селянській родині. Здобула неповну середню освіту.

З 1929 року працювала в колгоспах на Брянщині. Під час німецько-радянської війни загинув її чоловік-партизан. Сама ж Варвара Коновалова із сином евакуювалася у Тамбовську область, де працювала в колгоспі «Красная нива».

У 1944 році переїхала до міста Севастополя. Проживала у сусідньому селищі імені Поліни Осипенко (тепер — у складі Севастополя) та працювала у створеному в цьому ж селі виноградарському радгоспі імені Поліни Осипенко Бахчисарайського району Кримської області. Член КПРС.

Не маючи раніше досвіду виноградарства, завдяки наполегливій праці та постійному прагненню до впровадження передового досвіду стала одним з кращих фахівців із догляду за виноградниками. За сезон 1957 року добилася абсолютного урожаю для усього Криму — на площі 32 гектари зняла по 112 центнерів винограду з кожного гектара, а виноград сорту «Чорноморський» знімала на площі 8,6 гектара по 180 центнерів з гектара.

За особливі заслуги в розвитку сільського господарства і досягнення високих показників із виробництва зерна, цукру, буряка, м'яса, молока і інших продуктів сільського господарства та впровадження у виробництво досягнень науки і передового досвіду Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 лютого 1958 року Коноваловій Варварі Михайлівні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордену Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

У 1969 році вийшла на пенсію, але ще багатьох років продовжувала працювати в радгоспі імені Поліни Осипенко Бахчисарайського району.

Похована у місті Севастополі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]