Копальня Бенаске

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Копальня Бенаске. Карта розташування: Іспанія
Бенаске
Бенаске
Місце розташування копальні

Копальня Бенаске — колишній гірничодобувний майданчик на півночі Іспанії у Піренеях, який здійснював видобуток піритів. Також відома як копальня Cerler.

У 1920-х роках компанія Industrial Química de Zaragoza (IQZ) на своєму майданчику в Сарагосі узялася за виробництво суперфосфату, що потребувало великих обсягів сульфатної кислоти. Останню отримували шляхом спалювання піритів, при цьому на півдні Іспанії в Уельві існував потужний центр з їх видобутку. Втім, в якийсь момент виник проєкт завести власну піритову копальню в розташованому неподалік регіоні і в 1932-му IQZ здійснила викуп землі в Бенаске, де було розвідане родовище піритів.

Копальня почала роботу в 1935-му. Вона використовувала відкритий спосіб розробки, а до її облаштування увійшли збагачувальна фабрика, власна гідроелектростанція та канатна дорога завдовжки 2,7 км, яка мала пропускну здатність у 40 тонн на годину. Втім, є відомості, що фактичний видобуток з копальні становив лише 1500 тонн.

Оскільки руда містила певні обсяги золота, в 1936-му розпочали експерименти з його вилучення та отримали перший кілограм цього металу.

З початком в 1936-му Громадянської війни роботи в копальні Бенаске припинили і згодом так і не відновили (офіційно закриття майданчика припало на 1947 рік).[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. userAdmon (17 квітня 2020). La Mina de pirita de Cerler. Museo de Ciencias Naturales de la Universidad de Zaragoza (ісп.). Процитовано 29 липня 2024.
  2. Villegas, Daniel (10 липня 2023). Historia de la minería en Cerler (Benasque). Alojamiento Benasque | Alojamientos Pirineo Aragonés | VILLMOR (es-ES) . Процитовано 29 липня 2024.