Коридорас блискучий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коридорас блискучий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Панцирні соми (Callichthyidae)
Рід: Коридорас (Corydoras)
Вид: Коридорас блискучий
Corydoras splendens
(Castelnau, 1855)
Синоніми
* Brochis splendens (Castelnau, 1855)
  • Chaenothorax bicarinatusCope, 1878
  • Callichthys splendens Castelnau, 1855
Посилання
Вікісховище: Brochis splendens
Віківиди: Corydoras splendens
EOL: 355836
ITIS: 164330
NCBI: 245764

Коридорас блискучий (Corydoras splendens) — прісноводний вид риб з роду Коридорас родини Панцирні соми ряду сомоподібні, що поширений у Південній Америці. Утримують також в акваріумах. Інші назви — коридорас смарагдовий, брохіс зелений.

Опис[ред. | ред. код]

Завдовжки сягає 6,1 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Вигляд брутальний, потужний. Голова велика. Очі середнього розміру. Є 3 пари коротких вусів. Рот помірно широкий, пристосований для захоплення їжі з дна. Тулуб до рівня спинного плавця високий, до хвостового плавця звужується. Вкрито кістковими пластинками, розташованими у 2 рядки. Спинний плавець доволі довгий. Жировий плавець невеличкий з гострим шипом. Грудні та черевні плавці маленькі. Анальний плавець витягнутий донизу. Хвостовий плавець ліроподібної форми.

Забарвлення бежево-золотаве з зеленуватим відливом. Голова й тулуб блискучого кольору, смарагдового кольору. Верхня частина спини коричнева з оливковим відливом. Черево світло-жовте. Спинний, жировий та хвостовий плавці коричневі, інші — оливково-бурі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається в річках з помірною течією, де багато рослинності. Дихає за допомогою зябер та завдяки особливій будові кишківника. Утворює невеличкі косяки. Тримається ґрунту, який обстежує в пошуках здобичі. Доволі полохлива рибка. Активна переважно у присмерку. Живиться дрібними ракоподібними, хробаками, личинками комах.

Статева зрілість настає у 1,5—2 роки. Самиця відкладає 800—1100 ікринок, які прикріплює до пласкої поверхні або листя. Самець не охороняє кладку.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у річках Укаялі, Мараньон, Амазонка — в межах Колумбії, Еквадору, Перу та Бразилії.

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Це зграйні рибки, бажано утримувати їх по декілька штук в одному акваріумі. Акваріум об'ємом від 30 літрів з заростями рослин, укриттями з каміння і корчів повинен бути закритий зверху, тому що ці соми можуть вистрибувати з води. Утримання при температурі води 20-26, pH 7,0—7,6, твердість не має вирішального значення. Годують живим та сухим кормом, що опускається на дно.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Burgess, W.E., 1992. Colored atlas of miniature catfish. Every species of Corydoras, Brochis and Aspidoras. T.F.H. Publications, Inc., USA. 224 p.
  • Axelrod, Herbert R. (1996). Exotic Tropical Fishes. T.F.H. Publications. ISBN 0-87666-543-1.