Користувачка:Tetyana Vynogradar/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

незалежн

[ред. | ред. код]

{.{sfn|25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави|2016|с=84}.}

http://history.org.ua/LiberUA/978-966-521-686-5/978-966-521-686-5.pdf 25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави / [Г.В. Боряк (кер. авт. кол.), В.В. Головко (координатор проекту), В. М. Даниленко, С.В. Кульчицький, О. М. Майборода, В. А. Смолій (відп. ред.), Л.Д. Якубова, С. О. Янішевський] ; НАН України ; Ін-т історії України. – К. : Ніка-Центр, 2016. – 796 с. ІSBN 978-966-521-686-5

  • 412 брама - Дві найбільші меншини — російська, яка налічувала 11 мільйонів осіб, і єврейська, чисельність якої сягала 500 тисяч, — висловили підтримку ідеї незалежності України. У листопаді 1991 року її підтримували 58 % етнічних росіян та 60 % євреїв. Меншини прийняли українську сторону, зробивши те, що вони відмовилися зробити 1918 року — підтримати незалежність України

Плохій C.-Брама Європи / Сергій Плохій ; пер. з англ. Романа Клочка. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. — 496 с. ISBN 978-617-12-1611-2 (PDF)

нація

[ред. | ред. код]
  • 481 і вище - «Виглядає, що Брубейкерова модель набагато точніше пояснює те, що діється в Україні, аніж будь-які інші, – критично зауважував тоді Я. Грицак.
  • 200 брама - Другий рядок пісні стверджує, що Польща не загине, «доки ми живемо». Зв’язавши націю не з державою, а з тими, хто вважав себе її частиною, польський гімн дав надію не лише полякам, а й представникам інших бездержавних націй. Нове покоління патріотів у Польщі та Україні відмовилося сприймати біди попереднього століття як остаточний вердикт для своїх народів. І польські, й українські діячі пропагували нове розуміння нації як демократичної спільноти, створеної громадянами-патріотами, а не як територіальне утворення.
  • 202 брама - . Наприкінці XVIII століття інтелектуали всієї Європи формували уявлення про націю не лише як державний устрій із суверенітетом, інвестованим у народ, а й як культурну єдність — сплячу красуню, пробуджену національним відродженням. У Німеччині Йоганн-Готфрід Гердер базував своє нове розуміння нації на мові та культурі. В інших країнах Західної та Центральної Європи ентузіасти, яких пізніше назвуть фольклористами, збирали народні казки та пісні або вигадували їх, якщо не було «хороших» зразків. У Великобританії Джеймс Макферсон, «першовідкривач» стародавнього барда Оссіана, успішно вписав ірландський фольклор до шотландського національного міфу. Котляревський написав першу частину «Енеїди», коли «шкаралупа» церковнослов’янської мови, що домінувала в російській імперській літературі попередньої доби, розпадалася й руйнувалася, дозволяючи літературам, тією чи іншою мірою основаним на народній мові, торувати собі шлях до публіки. Росія знайшла свого першого, насправді великого поета в Олександрові Пушкіні; Україна отримала власного в особі Котляревського.
  • 297 бр - Під час міжвоєнного періоду (1918—1939) українці стали найбільшою нацією Європи з невирішеним національним питанням.
  • 450 бр - Згідно з даними, наданими поважним Київським міжнародним інститутом соціології, з росіян, які становлять 17 % населення України, лише 5 % ідентифікують себе як виключно росіян: решта вважають себе і росіянами, і українцями в той самий час. Навіть ті, хто вважав себе виключно росіянами, часто виступали проти втручання Росії в українські справи, відмовляючись асоціювати себе з режимом Путіна.
  • 453 бр -- У більшості країн світу шок війни, приниження поразки і відкрита рана від втрачених територій служили потужними інструментами для побудови національної солідарності та формування сильної національної ідентичності. Поділи Польщі у другій половині XVIII століття стерли Польську державу з мапи Європи, але послужили відправною точкою для формування модерного польського націоналізму, в той час як наполеонівське вторгнення до Німеччини на початку ХІХ століття дало поштовх розвитку пангерманських ідей і сприяло розвитку модерного німецького націоналізму. Спогади про поразку і втрачені території підживлювали національні почуття французів і поляків, сербів та чехів. Україна, яка зазнала вторгнення, приниження і поділу війною, здається, йде за цим загальним зразком.
  • 205 бр земля назва україна - Причина такої популярності або навіть домінування еліт колишньої Гетьманщини на початкових стадіях розбудови української нації була доволі простою: територія козацької держави була єдиним регіоном України ХІХ століття, де землевласницькі еліти належали до тієї самої культури, що й місцеве населення. Польські шляхтичі-католики або полонізована українська шляхта домінували в політичному та культурному житті австрійської Галичини й російських Волині, Поділля та Правобережної України. У південних степах, колонізованих в епоху Катерини II, керівна еліта була російською етнічно або культурно. Нащадки старої Гетьманщини опинилися в авангарді битв за нову націю майже без конкуренції. Не дивно, що козацькі землі дали цій нації не лише свою мову, а й назву «Україна».
  • 218 бр грекокат - Оскільки більшість світської еліти перейняла католицизм і польську культуру, греко-католицькі священики залишилися єдиними лідерами русинського суспільства і з часом сформували основу новітнього українського національного руху.
  • 267 бр - и. У Канаді влада інтернувала близько 4 тисяч українців, а ще 80 тисяч зобов’язала регулярно відзначатися в поліції, розглядаючи їх як «іноземців ворожої національності». Їх приписували до «австрійців», як і всіх недавніх емігрантів з Австро-Угорщини.

націоналізмі

[ред. | ред. код]
  • 317 бр ...головна причина провалу націонал-комунізму лежала в драматичних змінах у радянській політиці, що сталися в 1930-ті роки. Вони перетворили Радянську Україну, яку колись вважали «комуністичним П’ємонтом», на «комуністичні Помпеї»: виверження сталінського політичного вулкана незабаром перетворило на попіл надії, які українські національні будівники плекали щодо революційного режиму в Москві.

= списки

[ред. | ред. код]

113 Котляревського en:, de:, і т.ін — для посилання на іншомовну сторінку в межах одного проєкту (Вікіпедія, Вікісловник, Вікіпідручник тощо). w: — відповідний мовний розділ Вікіпедії wikt: — відповідний мовний розділ Вікісловника (з інших проєктів, напр. Вікіпедії) b: — відповідний мовний розділ Вікіпідручника q: — відповідний мовний розділ Вікіцитатника

часто вживаний код

[ред. | ред. код]
Тоді я і в страшному сні не міг уявити, наскільки ілюзорними є очікування [від початку роботи комісії] … справжні фундаментальні виклики, які турбують громадськість обох країн, відверто ігнорувалися … більшість членів комісії схилилися до думки про те, щоб не висловлювати свою позицію … оскільки Голодомор є швидше питанням українсько-російських, ніж українсько-німецьких відносин.

Андрій Мельник, [1]

СТВОРИТИ СТОРІНКИ ДЛЯ СВОЇХ СТАТЕЙ

[ред. | ред. код]
  • Більше ніколи
  • Україна переживає «проблему останнього кілометра». <...> ...останній кілометр чи останні сторінки видаються найтяжчими і вирішальними.
  • байдужість ц
  • на червоне у своїх статтях
  • високі технології - усе найновіше, найкраще подано
  • Пітер Померанцев q
  • філософські теми, зміст життя

матеріали для оцитувань

[ред. | ред. код]

https://ms.detector.media/trendi/post/28808/2022-01-14-avtorka-proiektu-oblychchya-nezalezhnosti-dariya-girna-chasu-shchob-reanimuvaty-nashu-gidnist-zalyshylosya-krytychno-malo/

  • У радянській історії було два випадки «наказу на застосування ЯЗ». Обидва провалилися. Хтось у ланцюжку командування сказав: ні, я не збираюся використовувати ЯЗ. Один раз — під час кубинської кризи 1961 року. Другий — у 1975 році, під час заколоту на флоті. Тож Путін не впевнений, що погроза спрацює. https://uk.wikiquote.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BC_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80_(%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80)
  1. Мовчання буває злочинним: чому історик Грицак має піти з українсько-німецької комісії. ЄП. 24 жовтня 2019. Процитовано 13.12.2020.
  2. Промова Зеленського з нагоди 28-ї річниці Незалежності України. ukrinform.ua. 24.08.2019. Процитовано 2020-21-27.