Користувач:Ляу-мяу/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Штьортебекер, Клаус[ред. | ред. код]

Клаус Штьортебекер (Klaus Störtebecker, іноді Klaas Stortebecker, прибл. 1360 року — 20 жовтня 1401, Гамбург) — легендарний німецький пірат, один з очільників Віталійських Братів. Спочатку були найманцями під час війни Данії зі Швецією. Після війни почали грабувати торгівельні кораблі у Балтійському морі. Штьортербекер став фольклорним персонажем як прототип «Робіна Гуда[1]».

Пам'ятник Штьортебекеру в Марієнхаффе

Легенди та джерела[ред. | ред. код]

Про молодість немає точної інформації. Згідно з припущеннями істориків, Штьортебекер народився у Вісмарі або у Ротенбурзі . Також за однією з легенд, своє ім'я Штьортебекер отримав за схильність багато випити пива (з нижньонімецького діалекту "Störtebecker" походить від фрази "Stürz den Becher", що означало б "пий до дна"), проте така версія є маловірогідною, оскільки саме прізвисько Штьортебекера було широко поширене серед Нижньої Німеччини. Вперше ім'я Клауса Штьортебекера згадується у літописі Германа Корнера «Chronica novella» у 1416 році.

На початку XV століття, Ганзейський союз поставив за мету налагодити торгівельні зв'язки з Голландією та Англією, але Віталійські Брати ставали на перешкоді до мети. Ще роками раніше піратська ватага Штьортебекера наводила жах на купців балтійського моря, адже вони грабували їх кораблі, а частину награбованного Віталійські Брати віддавали бідноті у портах, де зупинялись. Саме тому Штьортебекера та його віталійців було дуже важко впіймати, адже місцеве населення його ховало і ніяк не допомагала переслідувачам.

Проте, восени 1401-о року, Ганзейський союз організував військову операцію, щоб зловити піратів, і 22 квітня Гамбурзький флот розгромив флот віталійців та взяв у полон Штьортебека та його команду. 20 жовтня Штьортебекера та його прибічників було страчено у Гамбурзі.

За легендами, перед стратою, Штьортебекер просив суддів помилувати тих піратів, через котрих його тіло зможе пройти без голови. Суд згодився. Після того, як палач відрубив Клаусу голову, він пройшов через одинадцять піратів, проте Гамбурзький сенат не стримав обіцянки та стратив усіх.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Робін Гуд : [укр.] // Вікіпедія. — 2017-08-12.

Література та джерела[ред. | ред. код]