Користувач:Суббо́та Спарта́к Олекса́ндрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Спарта́к Олекса́ндрович Суббо́та (нар. 10 лютого 1992, Хабаровськ, Росія) — український відеоблогер та медійна особа, спеціаліст у галузі когнітивно-поведінкової психотерапії (КПТ), психолог, член-кореспондент Української академії наук, кандидат психологічних наук, PhD медичної психології, експерт у галузі психології серійних убивць та судової психіатрії.  Автор книжки «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому»

Ілля Полудьонний психолог, гештальт-терапевт, співзасновник сервісу онлайн-психотерапії TreatField.com. Звинувачує Спартака Субботу в шахрайстві.

Спартак готується до суду й поступово спростовує звинувачення в своєму телеграм каналі.

Завдяки YouTube проєкту «Подкаст терапія» здобув популярність.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Ранні роки

Народився 10 лютого 1992 року в Хабаровську (Росія) в українській родині (мати — Лариса, батько — Олександр)

Освіта

Закінчив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна (2007). З 2009 до 2013 року навчався в очній формі навчання Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, де отримав освітній ступінь бакалавра з психології. Навчався у Національний медичний університет імені О. О. Богомольця. Закінчив магістратуру Університету Ніцци (Франція) (2015).

Підтвердження його освіти. (Текст взято з сайту моз україни.)

«Суббота Спартак Олександрович, науковий керівник ТОВ «Інститут когнітивного моделювання». Назва дисертації: «Клініко- та нейропсихологічна детермінація реабілітаційного потенціалу особистості». Шифр та назва спеціальності 19.00.04 - медична психологія. Спецрада - Д 64.609.03 Харківської медичної академії післядипломної освіти Моз України (61176, м. Харків, вул. Амосова, 58, тел. (057) 711-35- 56). Науковий керівник: Луньов Віталій Євгенійович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця МОЗ України. Офіційні опоненти: Маркова Маріанна Владиславівна, доктор, медичних наук, професор, B.O. завідувача кафедри психотерапії Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України; Кіреєва Зоя Олександрівна, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної психології та психології розвитку особистості Одеського національного університету імені І.І. Мечникова МОН.»

Кар'єра

Експерт у галузі психології серійних убивць та судової психіатрії.

Веде приватну практику лікаря-психотерапевта, спеціалізується на депресії, панічних розладах, обсесивно-компульсивному розладі (ОКР), сексуальних розладах, фобіях, травмах, розладах харчової поведінки, низькій самооцінці.

З 2018 року веде психологічний клуб та клуб психології кіно, активно дає інтерв'ю різним зацікавленим ЗМІ, бере участь у заходах і дискусіях на тему психічного здоров'я та медицини. Як запрошений колумніст веде колонку для видань «Українська правда», «Forbes Україна». Регулярно з'являється в ефірі «24 каналу».

Спартак Суббота залучений психоаналітиком дослідного центру Seetarget.

Починаючи з 2019 року Спартак Суббота — науковий керівник приватної компанії "Інститут когнітивного моделювання".

У 2020 призначений радником на громадських засадах міністра охорони здоров'я України Максима Степанова та міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка (до квітня 2022).

2021 року захистив дисертацію «Клініко-нейропсихологічна детермінація реабілітаційного потенціалу особистості» та здобув ступінь кандидата психологічних наук з медичної психології (Ph.D).

Видана 2021 року книга «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому» увійшла до списку десяти книг видавництва «Віхола» з найбільшою кількістю проданих примірників (4 000 на грудень 2022-го). У квітні 2023 року видавництво припинило співпрацю з Субботою. Видавництво заявило, що не додруковуватиме нові наклади книжки «Припини це», а також не видаватиме нову книгу автора.

2022 року заснував ТОВ «Національний інститут доказової психотерапії», який, за твердженнями засновників, популяризує наукові підходи та високі стандарти у сфері психотерапії.

Громадська діяльність

[ред. | ред. код]

Спартак Суббота співпрацював з благодійним фондом «Таблеточки», проводить реабілітаційні тренінги для батьків, які втратили дитину через рак.

Він також виступає лектором освітніх програм з психологічного профайлінга, кримінальної психології та психології серійних вбивць; займається просвітницькою діяльністю на вільних платформах, в профільних навчальних і наукових установах тощо.

У травні 2020 року в розпал епідемії COVID-19 в Україні Інститут когнітивного моделювання, Президентом і науковим керівником якого є Спартак Суббота, запустив онлайн-платформу «Розкажи мені» для психологічної допомоги населенню. Цей проєкт було запроваджено за підтримки Міністерства охорони здоров'я та Червоного Хреста України.

Критика

[ред. | ред. код]

Розслідування Іллі Полудьонного.

11 квітня 2023 року незалежне онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування за авторством психотерапевта Іллі Полудьонного, у якому наведено факти багаторазового введення суспільства в оману та неетичної поведінки у психотерапевтичній практиці Спартака Субботи.

Зокрема, заявлено про неправдивість тверджень щодо його медичної освіти, роботи у спецслужбах, наукової діяльності та політичної незалежності.

Наведені факти плагіату в науковій роботі.

Заявлено також про неодноразові факти сексуалізації відносин з клієнтами, що заборонено етичними нормами в галузі психології.

СПАРТАК СУББОТА ГОТУЄТЬСЯ ДО СУДУ.

«Я доведу свою правоту офіційно і в судовому порядку. Їхні слова – це оціночні судження. У мене ж факти»

Реакція суспільства

Реакція суспільства на розслідування — бурхлива та неоднозначна.

У день публікації розслідування видавництво «Віхола» вийшло із коментарем: «Ми звернулися до Спартака з проханням пояснити усі викладені у статті факти. Детальніше про наші подальші дії розповімо згодом». Через день видавництво оголосило про припинення співпраці з ним.

Наступного дня після публікації розслідування партнер по проєкту «Подкаст терапія» Женя Янович заявив про негайне припинення туру та закриття проєкту «Подкаст терапії». У своєму дописі наголосив, що наведені факти йому невідомі та попросив вибачення, 14 квітня записав та оприлюднив розлогий відеокоментар щодо ситуації з проєктом. У цьому відео Янович говорить: «Моя думка: я був професійно опрацьований брехуном; навіть якщо Спартак виграє суд, моя думка не зміниться.» Окрім цього Євгеній заявляє, що не впевнений, чи бачив дипломи та паспорт Субботи. Хоча на записі подкасту в Рівному заявляв, що бачив його документи.

Рекомендації книжок від Спартака Субботи

[ред. | ред. код]

▪️ «Ігри, у які грають люди» Ерік Берн

▪️ «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» Віктор Франкл

▪️ «Шум. Хибність людських суджень» Деніел Канеман, Олів'є Сібоні, Кас Санстейн

▪️«Мислення швидке й повільне» Деніел Канеман

▪️«Почувайся добре. Нова терапія настрою» Девід Бернс

▪️«Скандинавська міфологія» Ніл Ґейман

▪️«Геть із замкнутого кола! Як залишити проблеми в минулому і впустити в своє життя щастя» Джеффрі Янг, Джанет Клоско

▪️ «Егоїстичний ген» Річард Докінз

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Спартак Суббота. Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому. — Київ : «Віхола», 2021. — 192 с.

Наукові праці та публікації

[ред. | ред. код]
  • Суббота С. О. Формування та прояви сексуальної агресії в контексті сексуальних відхилень / Спартак Олександрович Суббота. // Збірник матеріалів ІI Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психологічні засади забезпечення службової діяльності працівників правоохоронних органів». — 2019. — С. 121—123.
  • Лагутіна С. Особливості функціонування пам'яті під час травматичних подій [Електронний ресурс] / С. Лагутіна, С. Суббота // Психосоматична медицина та загальна практика. — 2020.
  • S. Lahutina, S. Subbota. The level of suicide behavior among transgender people within Ukrainian population (EPV0610) (2020). European Psychiatry 63(S1), S283–S589.
  • S. Lahutina, S. Subbota. Future perspectives of the Institute of Cognitive modeling within mental health care delivery in Ukraine (EPV0999)  (2020). European Psychiatry 63(S1), S283–S589.

Посилання

[ред. | ред. код]