Користувач:Федір Чуб/Xcode

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Xcode - інтегроване середовище розробки (en:integrated development environment) в операційній системі macOS (en:macOS) складене з набору програмних (en:software development) компонентів компанії Apple (en:Apple Inc.) для розробки програм, призначених для роботи в операційних системах macOS, iOS, watchOS та tvOS. Перша реалізація в 2003, найновіша стабільна версія 9.2, що вільно доступна з Mac App Store для користувачів операційних систем macOS High Sierra та macOS Sierra. Зареєстровані користавачі-розробники (en:Mac Developer Program) можуть завантажувати новіші релізи та попередні версії продукту з сайта Apple Developer.

Основні функції[ред. | ред. код]

Xcode підтримує початковий код для мов програмування C, C++, Objective-C, Objective-C++, Java, AppleScript, Python, Ruby, ResEdit (Rez) та Swift з великою кількістю моделей програмування включно (але не обмежено) з Cocoa, Carbon та Java. Третьосторонні організації доповнили Xcode підтримкою мов GNU Pascal,[4] Free Pascal,[5] Ada,[6] C#,[7] Perl,[8] й D.

Завдяки формату Mach-O для виконуваного коду, який підтримує товсті двоїчні файли (en:Fat binary) вміщаючих код для різних архітектур, Xcode може будувати універсальний двоїчний файл, що вмістить код для виконання на обох платформах PowerPC і x86 компанії Intel та може включати 32-бітний і 64-бітний код для обох платформ. Використовуючи iOS SDK, Xcode також може будувати та налагоджувати програми для iOS, які запускаються на процесорах ARM-архітектури.

Xcode включає в своєму складі набір програм для візуального проектуванная, які працюють поверх динамічної платформи трасування DTrace, розробленої компанією Sun Microsystems як частину OpenSolaris

Склад продукта[ред. | ред. код]

Основним застосунком набора є інтегроване середовище розробки, також називаний Xcode. Також набор включає в себе документацію для розробників і встроєний Interface Builder, застосунок, якій використовується для проектування графічного інтерфейса користувача.

До версії 4.1 набор Xcode включав в себе модифіковану версію набора компіляторів GNU Compiler Collection. В Xcode з версії 3.1 до версії 4.6.3 входив компілятор LLVM-GCC з фронт-ендом з набору GNU Compiler Collection і кодогенератором заснованим на LLVM. В Xcode версії 3.2 та пізнішіх додатково добавили компілятор Clang для мов C/C++/Objective-C. Для Clang компілятора заново розроблений фронт-енд та кодогенератор, засновані на LLVM. Також добавлений новий Clang аналізатор коду. Починаючи з версії 4.2 Clang компілятор стає основним компілятором, а GNU Compiler Collection допоміжним інструментом. Починаючи з версії 5.0 Clang компілятор стає єдиним, GNU Compiler Collection виключено з набору.

До версії 4.6.3 набор Xcode використовував GNU Debugger (GDB) як бек-енд для IDE-зневаджувача. Починаючи з версії 4.3 також підтримується LLDB-зневаджувач. Починаючи з версії 4.5 LLDB замінив GDB в якості бек-енд для IDE-зневаджувача. Починаючи з версії 5.0 GDB більше не підтримується.

Відкинуті функції[ред. | ред. код]

Раніше Xcode підтримував можливість розкладання процеса збірки продукта на кілька комп'ютерних систем. Подібна технологія називалась Shared Workgroup Build і використовувала Bonjour протоколи для автоматичного пошука систем, підтримуючих необхідні сервіси. Технологія була модифікавонаю версією вільного програмного продукта distcc для спрощення розподілення робочих нагрузок. Раньші версії Xcode підтримували компонент Dedicated Network Builds (спеціальні мережеві збірки). Ці можливості виключені із останніх версій Xcode. Xcode також включає WebObjects - інструмент і фреймворк для будування веб-застосунків та веб-сервісів на основі мови Java (раніше продавався як окремий продукт). Почінаючі з версії 3.0 WebObjects був видалений з Xcode. Замість нього введено WOLips. Сама версія 3.0 ще включала фреймворк WebObjects.

Історія версій[ред. | ред. код]

Версії 1.х[ред. | ред. код]

Xcode 1.0 було реалізовано в кінці 2003. Ця версія була основана на продукті Apple Project Builder з модифікованим інтерфейсом користувачаю Наступна версія 1.5 мала покращене завершення коду та вдосконалений зневаджувач.

Версії 2.х[ред. | ред. код]

Xcode 2.0 було реалізовано разом з Mac OS X v10.4 "Tiger". Продукт включав