macOS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
macOS
Файл:MacOS Sonoma Desktop.png
macOS Sonoma, поточна версія MacOS
Розробник Apple Inc.
Родина ОС Unix/Darwin/NEXTSTEP
Робочий стан поточна
Вихідна модель Закритий (з вільними компонентами)
Початковий випуск 24 березня 2001; 22 роки тому (2001-03-24)
Останній випуск macOS Sonoma 14.3 / 23 січня 2024; 49 днів тому (2024-01-23)
Мови Українська (включена в дистрибутив починаючи з 10.7.3) + інші
Спосіб оновлення

Системні параметри (10.14-) App Store ( 10.8- 10.13.6)

Оновлення ПЗ (10.0-10.7.5)
Платформи x86, x86-64, PowerPC (до версії 10.7 включно)
Тип ядра Гібридне ядро
Ліцензія пропріетарна
[1]
Частина серії про
macOS

macOS (читається [ mækoʊˈɛs ]; до версії 10.7 включно — Mac OS X, до версії 10.11 включно — OS X) — пропрієтарна графічна операційна система корпорації Apple Inc. Перший випуск відбувся у 2001 році. У 2023 році, вона займає друге місце за популярністю у світі операційних систем серед ринку комп‘ютерів та ноутбуків, поступаючись Microsoft Windows, але випереджаючи Linux (рахуючи з ChromeOS).

Є спадкоємицею Mac OS 9 — так званого остаточного релізу «класичної» Mac OS — основної операційної системи корпорації Apple з 1984 року до 2001 року. Впродовж цього часу, Стів Джобс покидає Apple і засновує компанію NeXT, яка розробляла NeXTSTEP. У 1996 році, Apple викупила компанію, Джобс повернувся в якості керівника, а NeXTSTEP стала основою macOS. [1]

В 2020 році macOS розпочала перехід з процесорів Intel на процесори власного виробництва - Apple M.[2] До цього, починаючи з 2006 року, macOS працювала на процесорах Intel Cor. До переходу на Intel, macOS працювала на процесорах PowerPC.

Опис[ред. | ред. код]

OS X значно відрізняється від попередніх версій Mac OS. Основою системи є ядро під назвою Darwin. Його ядром є XNU (Рекурсивний акронім від «Xnu Not Unix» — «Xnu — не Юнікс»), в якому використовується ядро Mach і стандартні сервіси BSD. Всі можливості Unix доступні через інтерфейс командного рядка. MacOS X написана на C

Поверх цієї основи компанією Apple розроблено багато своїх компонентів, таких як Quartz Composer і Finder.

OS X включила безліч можливостей які роблять її більш стабільною, ніж попередня версія Mac OS 9.

OS X використовує витісняючу багатозадачність і захист пам'яті які дозволяють запускати декілька процесів, що не зможуть перервати або зашкодити один одному. На архітектуру OS X вплинув OPENSTEP, який був задуманий як операційна система що легко портується. Наприклад, NEXTSTEP була портована з 68k платформи NeXT комп'ютера, до того як він — NEXTSTEP — був куплений Apple. Так і OPENSTEP був портований на PowerPC в рамках проєкту Rhapsody.

Найпомітнішою зміною був інтерфейс Aqua. Використання округлих кутів, напівпрозорих кольорів, і світлих смужок так само вплинуло і на зовнішній вигляд апаратного забезпечення перших iMac 'ів. Деяким користувачам це не сподобалося — вони вважали це непрофесійним.[3] Інші були задоволені, і вважали це кроком вперед.[3] Після виходу першої версії OS X інші розробники теж стали використовувати дизайн Aqua. Для запобігання використання свого дизайну на інших платформах Apple скористалася послугами юристів[4]

OS X також включає середовище розробки програмного забезпечення Xcode, що дозволяє розробляти програми на декількох мовах включаючи C, C++, Objective-C, і Java. Вона підтримує компіляцію в так звані «універсальні програми» (Universal Binary), які можуть запускатися на декількох платформах (x86, PowerPC), так само, як «fat binaries» використовувалися для запуску однієї програми на як на 68k, так і на PowerPC платформах.

Основами OS X є:

  • Підсистема з відкритим кодом — Darwin (ядро Mach, набір утиліт BSD).
  • Середовище програмування Core Foundation (Carbon API, Cocoa API і Java API);
  • Графічне середовище Aqua (QuickTime, Quartz Extreme і OpenGL);
  • Технології CoreImage, CoreAudio і CoreData.

Сумісність[ред. | ред. код]

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Для забезпечення нормального переходу з Mac OS 9 на OS X був портований Carbon. Застосунок, написаний із допомогою Carbon, може виконуватися на будь-якій з Mac OS. З іншого боку OS X успадковує багато чого з OPENSTEP, який не є назад-сумісним з іншими версіями Mac OS. В цей час Apple рекомендує API, іменоване Cocoa. Спадщина OPENSTEP/NEXTSTEP досить помітна для розробників на Cocoa — імена багатьох класів починаються з «NS» (NSObject, NSArray), що є абревіатурою NEXTSTEP.

Також OS X підтримує Java. Програми що написані на Java і використовують Swing виглядають так само, як і додатки, що використовують Cocoa. Традиційно додатки під Cocoa розробляються на Objective C, альтернативі Java. Однак 25 липня 2007 року Apple заявив що подальші розширення в Cocoa будуть портуватися на Java. У складі OS X, починаючи з версії 10.5 Leopard, поставляється інтерпретатор Ruby з підтримкою Cocoa.

OS X, на відміну від попередників, заснована на ядрі BSD.[5] Це означає, що більшість програм, написаних для BSD, GNU/Linux та інших UNIX-подібних систем, скомпілюються і будуть працювати на OS X майже, або ж зовсім, без додаткових змін у коді. Для зручної установки таких програм розроблені менеджери пакетів, такі як Fink або MacPorts (раніше — DarwinPorts). Вони подібні до apt в Debian або портам у FreeBSD.

Починаючи з версії 10.3 OS X також містить X11.app — адаптовану версію X-сервера. Це дозволяє запускати на OS X програми, розроблені для X11 з використанням gtk, QT для X11 (QT 4.0 підтримує OS X), та інших. Для виведення на екран X11.app використовує Quartz. Однак X11.app має ряд проблем, таких як відсутність Aqua-стилю в оформленні застосунків та неповну підтримку Unicode. Більш ранні версії ОС можуть запускати X-сервер через XDarwin.

OS X заснована на ядрі XNU, створеного на основі мікроядра Mach 3.0.[5]

Апаратне забезпечення[ред. | ред. код]

Ранні версії Mac OS X підтримували всі комп'ютери Macintosh (лептопи, десктопи або сервери) на процесорах PowerPC G3, G4 і G5. Пізні версії OS X перестають підтримувати старе обладнання: наприклад, Panther не підтримує старі G3, Tiger не підтримує системи без FireWire портів Mac OS X Leopard не підтримує G3 взагалі. Однак існують утиліти, такі як XPostFacto створені сторонніми розробниками, для встановлення нових версій OS X на обладнанні, яке офіційно не підтримує Apple, включаючи деякі до-G3 системи.

Версія Mac OS X для PowerPC залишається сумісною із додатками до старої Mac OS через емуляцію Classic, що дозволяє користувачам запускати Mac OS 9 як процес в Mac OS X. Classic не підтримує комп'ютери на процесорах Intel.

У квітні 2002 року eWeek повідомив чутки про те, що у Apple є версія Mac OS X з кодовою назвою Marklar яка запускається на Intel x86 процесорах. Ідея Marklar була в переході Mac OS X на альтернативну платформу, яка дозволить Apple подолати проблеми розвитку платформи PowerPC. Чутки були не підтвердженими до травня 2005 року, коли в файлообмінних мережах з'явилася версія Mac OS X для процесорів Intel.

6 червня 2005, Стів Джобс підтвердив чутки і анонсував на WWDC, що протягом двох років Apple перейде з PowerPC на процесори Intel. До цього Apple змінила платформу з Motorola 68K на IBM/Motorola PowerPC — Apple включила емулятор Motorola 68K в нову ОС яка дозволяла запускати більшість 68K додатків. Apple підтримувала емулятор протягом 11 років: однак, при переході на Intel він був знищений. У нову OS був включений емулятор PowerPC, який називається Rosetta. Так само нова версія XCode і відповідні утиліти дозволяють розробляти universal binaries (fat binaries) — бінарні файли, які можуть містити в собі програмне забезпечення для кількох платформ (ppc, ppc64, i386, …)

Зараз більшість додатків, які доступні тільки для PowerPC, підтримується за допомогою емулятора Rosetta. Однак Apple просить розробників створювати універсальні додатки для обох платформ. Універсальні програми запускаються швидше на комп'ютерах з процесором Intel, ніж додатки для PowerPC. PowerPC програмне забезпечення як розширення ядра і плагіни налаштувань системи (System Preferences) не підтримуються на Intel-комп'ютерах.

В той час коли MacIntel'и можуть запускати PowerPC, x86 і універсальні програми, PowerPC Маки можуть запускати тільки універсальні і PowerPC додатки. Підтримка PowerPC платформи залишилася в Mac OS X 10.5. Джобс також підтвердив чутки, що нова версія Mac OS X запускалася на процесорах Intel більшу частину свого існування, позаяк OPENSTEP був портований на безліч платформ, включаючи x86, і Darwin включив підтримку для обох PowerPC та x86.

Mac OS X була портована на iPhone і iPod Touch. Незважаючи на серйозні зміни, наприклад, закритість платформи і відсутність робочого столу (його замінює SpringBoard), у деяких програмах збереглися ефекти з настільної версії, наприклад, в програмі Converter.

Хакінтош[ред. | ред. код]

Apple заявила, що Mac OS X не буде запускатися на Intel-базованих персональних комп'ютерах, які не розроблені Apple, однак існують зламані версії Mac OS X, які запускаються на обладнанні з архітектурою x86. Вони розробляються спільнотою OSx86 і доступні за допомогою файлообмінних мереж (див. хакінтош).

Особливості[ред. | ред. код]

  • Внутрішня модель графічного шару Quartz добре взаємодіє з Portable Document Format (PDF), роблячи можливим вивід PDF на різні пристрої.
  • Повнокольорові масштабовані іконки.
  • Тіні навколо вікон та ізольованих текстових елементів дають відчуття глибини.
  • Глобальні для застосунків меню — перевірка орфографії, палітра спеціальних символів, вибір кольору, вибір шрифту і словник.
  • Згладжування для віджетів, тексту, графіки та віконних елементів.
  • Нові елементи інтерфейсу, такі як дроери (drawers) і модальні діалогові вікна для документа.
  • Нова концепція перемикача завдань — док.
  • «Плаваючий» фокус (Interweaving windows) при перемиканні між вікнами різних застосунків.
  • ColorSync використовується для вибору кольору, вбудований у бібліотеки малювання, для друку або мультимедіа.
  • OpenGL використовується для виведення вікон на екран, що дозволяє використовувати апаратне прискорення. Ця технологія (що з'явилася в 10.2) називається Quartz Extreme.
  • Dashboard (з'явився у версії 10.4) підтримує невеликі застосунки, звані віджетами (widgets), які можуть бути викликані і заховані одним натисканням.
  • Exposé (з'явився у версії 10.3) — показує всі відкриті вікна як мініатюрні, що дозволяє перемикатися між ними, показує всі документи програми як мініатюри або приховує всі вікна, щоб отримати доступ до робочого столу.
  • Використовується Unicode у всій операційній системі.
  • Добре спроєктована архітектура для локалізації дозволяє повністю відокремити код застосунку від текстової інформації.
  • FileVault (з'явився у версії 10.3) шифрує домашній каталог користувача за допомогою 128-бітного AES.
  • Spotlight Пошукова технологія (з'явилася у версії 10.4) справляє швидкий пошук даних, повідомлень електронної пошти, фотографій та іншої інформації в реальному часі. Ґрунтується на властивостях файлу та/або його вмісті.
  • Automator (з'явився у версії 10.4) — програма, що дозволяє автоматизувати дії здійснені з різними застосунками.
  • «Зв'язку ключів» (Keychain) — система управління паролями, сертифікатами, ключами користувача. Дозволяє приладженням зберігати подібні дані у єдиному зашифрованому сховище. Застосунків, що працюють з дозволу користувача можуть звертатися до даних інших програм, що зберігається в «Зв'язці ключів».
  • Розумні папки (що з'явилися у версії 10.4) дозволяють створювати динамічно оновлювані каталоги, що залежать від критерію пошуку.
  • Добре певний набір Human Interface Guidelines, якому слід більшість застосунків роблять їх інтуїтивно зрозумілими. Він складається з елементів інтерфейсу і гарячих клавіш.
  • Xgrid дозволяє Макам брати участь в розподілених обчисленнях.
  • Вбудовані у віртуальну файлову систему дискові образи . Dmg підтримують шифрування, стиснення і опціональну можливість читання/запису.
  • Вбудовані сервіси синхронізації (з'явилися у версії 10.4) дозволяють застосункам централізованого звертатися до розширюваної базі даних за різними елементами користувача, такими як календар, паролі або контакти. Операційна система керує конфліктами і збереженням даних.

Ціна[ред. | ред. код]

Mac OS X включається у вартість нових комп'ютерів Apple Macintosh. Дрібні оновлення можуть бути завантажені з допомогою Software Update (Оновлення програмного забезпечення) і поширюються безкоштовно. Значніші оновлення (до наступної версії операційної системи) коштують 129 доларів в США, в країнах Європи 129 євро. Також є версія Mac OS X «Family Pack», що коштує в США 199 доларів і дозволяє встановлювати ОС на п'ять комп'ютерів спеціально для користувачів, які володіють більш ніж одним Маком. Починаючи з версії Lion, операційна система продається за ціною 29,99 доларів, при чому придбати її можна лише в App Store. Починаючи з версії 10.9 Mavericks OS X поширюється безкоштовно.

Розробники можуть безкоштовно зареєструватися на сайті Apple Developer Connection (ADC) і завантажувати звідти утиліти для розробки, такі як Xcode і документація. ADC також пропонує деякі платні сервіси, включаючи ліцензії для «тестування та розробки» для релізів та бета-версій Mac OS X.

Для школярів, студентів і учнів ціна на ліцензію становила 50 % − 90 % стандартної роздрібної. 7 січня 2007 року серверна версія Mac OS X на 10 клієнтів коштувала в США 499 доларів, а на необмежену кількість клієнтів 999 доларів.

Хронологія версій[ред. | ред. код]

macOS[ред. | ред. код]

macOS Server[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стів Джобс – історія успіху. Фізико-математичний факультет - Кіровоградського педуніверситету (uk-ua). 8 червня 2021. Процитовано 30 жовтня 2023. 
  2. Evans, Jonny (22 червня 2020). WWDC 2020: Yes, Apple is dumping Intel, gently. Computerworld (англ.). Процитовано 30 жовтня 2023. 
  3. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 11 листопада 2006. Процитовано 8 грудня 2008. 
  4. archive.org.
  5. а б Amit Singh. XNU: The Kernel. What is Mac OS X? (англійською). Архів оригіналу за 22 серпня 2011. Процитовано 8 грудня 2008. 
  6. macOS Sonoma Preview
  7. Вийшли публічні бета-версії iOS 17, iPadOS 17 та macOS 14 Sonoma. // By Anna Nevolina. 13.07.2023
  8. macOS Sonoma 14.1. Release Notes. Update your apps to use new features, and test your apps against API changes
  9. macOS Sonoma 14.2. Release Notes. Update your apps to use new features, and test your apps against API changes
  10. macOS Sonoma 14.3. Release Notes. Update your apps to use new features, and test your apps against API changes
  11. Apple випустила перші бета-версії watchOS 10.4 та macOS 14.4 // Автор: Анна Неволіна. 30.01.2024