Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1712

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Скибинський Григорій
-Знайдено: + Скибинський Григорій († 1712), вчитель богословія родом з України, у 1670-их pp. був у Москві, звідки поїхав на Зах., 8 pp. пробув у Римі і там 1688 перейшов з православія на унію, але повернувшися до Москви, знову став правос., проте називали його «єретиком-латинником». Залишив рукописні праці: підручник поетики «Brevis poetica...» та описи «Перечневое сказаніє о мирі» і «Сказаніє о граді Римі» (у 4 частинах).


Назва:Білоцерківський полк
-Знайдено: + За умовами Прутського мирного договору 1711 Правобережна Україна знову опинилася під владою Польщі, а полк 1712 року був остаточно ліквідований. Більшість козаків переселилася на Лівобережну Україну.


Назва:Канівський полк
-Знайдено: + Протягом 1649—1665 територія полку була ареною жорстокої боротьби проти польсько-шляхетського війська. Під час народного повстання 1702—1704 років, полк перебував під командуванням Семена Палія. Коли за умовами Прутського миру Правобережжя потрапило під владу Польщі, полк 1712 року припинив своє існування.


Назва:Корсунський полк
-Знайдено: + У 1684 р. у Корсуні було відновлено козацький полк як військову та адміністративно-територіальну одиницю. Його очолив виходець з Полтавщини Захарій Іскра. Після відновлення полку корсунські козаки почали брати активну участь у політичних подіях, що відбувалися на території Правобережної України, зокрема, у походах на турецькі і татарські території, в антипольському повстанні 1702 – 1704 рр., Північній війні. Досить швидко Корсунський полк зайняв провідне місце серед правобережних полків. Однак зі встановленням російської влади на території Корсунщини його політичне значення почало зменшувалось, а з відновленням влади Речі Посполитої у 1711 році, після підписання Прутського миру Корсунський полк у 1712 р. був розформований.


Назва:Маркевичі
-Знайдено: + Родозасновником Марковичів-Маркевичів був Марко Аврамович (†1712), орендар прилуцький та пирятинський, ім'я якого i стало родовим прізвищем для його нащадків. Марко був титарем Пречистенської Прилуцької церкви й багато жертвував на благодійницькоі справи, за що йому и було надано честі упокоїтися в Густинському монастирі. Було у нього п'ятеро синів і сім дочок від дружини, дочки прилуцького старости Григорія Корнієнко, який став засновником славетного Роду Огановичів(після зміни простонародного прізвища).


Назва:Витязь у тигровій шкурі
-Знайдено: + Витязь у тигровій шкурі (груз. ვეფხის ტყაოსანი, Vepkhis Tqaosani) — епічна поема, написана в XII столітті (однак, найдавніші відомі екземпляри походять із 16 століття) грузинським поетом Шотою Руставелі. Вперше поему було надруковано в 1712 році в Тбілісі.


Зобр:2шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед