Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1711

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Стойка Йосиф
-Знайдено: + Стойка Йосиф († 1711), мармароський правос. єп. на Закарпатті (з 1690); підтриманий угор. прот. шляхтою, втримався на єпископському престолі, попри опозицію укр. і рум. духівництва проти його «кальвіністських симпатій».


Назва:Теплов Григорій
-Знайдено: + Теплов Григорій (1711 — 79), рос. держ. і культ. діяч, адьюнкт Петербурзької АН. Був вихователем молодого К. Розумовського і їздив з ним за кордон у 1740-их pp. Коли К. Розумовський став гетьманом, Т. був його дорадником й наглядав за його маєтками. Брав участь у рос. держ. перевороті 1762 по боці Катерини II і став її статс-секретарем, а потім сенатором. Т. вважають автором записки «О непорядках в Малороссии» з гострою критикою політ. і соц.-екон. відносин на Гетьманщині, що відограла певну ролю в ліквідації гетьманату 1764, (опублікована повністю М. Василенком у «Записках Укр. Наук. Товариства» у Києві, т. IX, 1909).


Назва:Радванський Андрій
-Знайдено: + Радванський Андрій (1711 — 62?


Назва:Чигиринський полк
-Знайдено: + Ліквідований 1711 року, після Прутського мирного договору. Більшість козаків і селян переселилися на Лівобережну Україну, територія полку перейшла під юрисдикцію Польщі.


Назва:Полковник
-Знайдено: + 3) Під час національно-визвольної війни українського народу під проводом Б.Хмельницького 1648-57 та після відновлення української національної держави - Гетьманщини - П. очолював військову і адміністративно-територіальну одиницю - полк. Зосереджував у своїх руках виконавчу та судову владу. П. здебільшого призначався гетьманом, або обирався на полковій козацькій раді за погодженням і наступним затвердженням царським урядом. На території полку П. очолював полкову старшину, виконував доручення і накази гетьмана, відав фінансами, очолював судівництво та ін. У військовому відношенні він був відповідальним за стан формованого на території полку військового підрозділу. П. дбав про його боєздатність, забезпечував дисципліну і матеріальне забезпечення, доглядав за станом фортифікаційних споруд тощо. Особу, яка тимчасово виконувала обов'язки П., називали наказним П. Призначався з числа полкової старшини або заможних козаків. Посада П. була ліквідована в процесі знищення царським урядом української державності. У Слобідській Україні це було здійснено у 1765, на Гетьманщині - у 80-х рр. 18 ст. П., як і інші представники козацької старшини були урівняні в правах з російським дворянством і влилися до його складу. У Правобережній Україні, що перебувала, під владою Польщі, козацькі полки було ліквідовано у 1711-1714.


Зобр:1шт.


Назва:Андріївський узвіз
-Знайдено: + Пролягає від Контрактової площі до Володимирської та Десятинної вулиці. Верхня частина Андріївського узвозу виникла на шляху, який вже за часів Київської Русі зв'язував Старий Київ (Гору) із Подолом, пролягаючи між Андріївською (Уздихальницею) та Замковою (Хоревицею, Старокиївською горою, згодом Киселівкою) горами. За доби середньовіччя відгалуження Андріївського узвозу було прокладено і до замку на горі Киселівка. У 1711 за наказом тодішнього київського губернатора проїзд між Замковою та Андріївською горами було розширено, і він став придатним для користування не лише для пішоходів і вершників, а і для проїзду запряжених кіньми й волами возів. Назву узвіз одержав, імовірно, у 18 ст. від Андріївської церкви (збудована у 17441754, арх. В.Растреллі). У 1920 перейменований на вул. Г. В. Лівера. У 1944 було прийнято рішення про повернення йому історичної назви; у 1957 — прийнято повторне рішення. До Андріївського узвозу прилучаються: вулиці Покровська — Боричів Тік — Фролівська і Воздвиженська.


Зобр:2шт.


Назва:Печерський Вознесенський жіночий монастир
-Знайдено: + Пече́рський Вознесе́нський жіно́чий монасти́р, заснований на початку XVII ст. Єлисеєм Плетенецьким. Був розміщений навпроти Троїцької надбрамної церкви Києво-Печерського монастиря, на місці збудованого тут 1711 р. арсеналу. Зображення його дерев'яних споруд передане на плані Києва, доданому до книги А. Кальнофойського 1638 р. У 1640-х роках ігуменею Вознесенського монастиря була Магдалена Білецька. На початку XVIII ст. монастир у зв'язку зі спорудженням Старої Печерської фортеці перенесений на Поділ і об'єднаний з Флорівським Вознесенським; ігуменею останнього стала мати гетьмана Івана Мазепи. Діє дотепер.


Назва:Атласов Володимир Васильович
-Знайдено: + Володи́мир Васи́льович А́тласов (у деяких документах — Отласов; *близько 1661—1664 — †1711) — російський мандрівник, сибірський козак.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед