Користувач:Alex Blokha/Синдром Вільямса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alex Blokha/Синдром Вільямса
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10Q 93 . 8 Q 93 . 8
МКХ-9758.9 758.9
OMIM194050
MedlinePlus001116
MeSHD018980

Синдром Вільямса ( синдром «обличчя ельфа ») - синдром, що виникає як наслідок хромосомної патології. Люди, що страждають ним мають специфічну зовнішність і характеризуються загальною затримкою розумового розвитку, дуже низьким IQ, побутовою непристосованістю, при цьому мають вільну дуже розвинену мову з використанням рідкісних слів.

Синдром описаний в 1961 кардіологом з Нової Зеландії Дж. Вільямсом, який виділив серед своїх пацієнтів, у яких були виявлені подібні дефекти серцево-судинної системи, людей, які також мали схожу зовнішність і помірну розумову відсталість.

Особливості зовнішності

[ред. | ред. код]

Хворі мають особливу будову обличчя, у спеціальній літературі зване «обличчям ельфа», оскільки воно нагадує обличчя ельфів в їх традиційному, фольклорному варіанті. Для них характерні широкий лоб, розліт брів по середній лінії, опущені вниз повні щоки, великий рот з повними губами (особливо нижня), пласке перенісся, своєрідна форма носа з пласким тупим кінцем, маленьке, трохи загострене підборіддя.

Очі часто яскраво-блакитні, з зірчастою картиною райдужки та склерами синюватого кольору. Розріз очей своєрідний, з припухлостями навколо повік.

Для старших дітей характерні довгі, рідкісні зуби.

Подібність осіб посилює посмішка, яка ще більше підкреслює набряклість повік і своєрідну будову рота.

Жодна з цих рис не є обов'язковою, але їх загальне поєднання завжди присутнє.

Психологічні особливості

[ред. | ред. код]

Для цього синдрому характерний дефіцит наочно-образного мислення. Розумові порушення спостерігаються також в вербальних здібностях.

Причини відхилення

[ред. | ред. код]

Рідке генетичне порушення сьомої хромосоми, клінічно проявляється у формі гіперкапнії.

Посилання

[ред. | ред. код]