Користувач:Amina Kolotylo/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Linoleum (від англ. слова line – лінія і латинського oleum – олія) – це міжнародний фестиваль, який є найбільшим серед показів авторської анімації в Україні. Заснований у далекому 2006 році у Москві меценатом і громадським діячем Михайлом Царьовим. В Ураїні вперше цей фестиваль відбувся у 2014 році завдяки Animagrad. Цей фестиваль створений для того, щоб учасники та відвідувачі могли переглянути найкращу національну та світову анімацію. Програма фестивалю складається не тільки з міжнародного і національного конкурсів, а й з майстер-класів та лекцій, показів екстремальної анімації, тематичних поза конкурсних робіт та програми для дітей.[1] Проходить щороку у вересні в місті Київ.

Мета[ред. | ред. код]

Головною метою Linoleum фестивалю є просування незалежної анімації в Україні. А також показати, що анімація — це не лише розвага для дітей, але й вид сучасного мистецтва за допомогою якого можна піднімати глобальні теми, залучаючи до цього широку аудиторію.

Конкурсна програма[ред. | ред. код]

У конкурсній програмі беруть участь короткометражні фільми (до 30 хвилин). Фільми мають бути нові і та завершені. Фільми, що показані на минулому фестивалі до розгляду не беруться. Короткометражні фільми беруть участь у таких номінаціях:

  • Національний конкурс;
  • Міжнародний конкурс;
  • Спеціальний приз журі в національному та міжнародних конкурсах;
  • Грант на підтримку розвитку.

Журі[ред. | ред. код]

Склад журі фестивалю обирає керівництво фестивалю і кожного року його склад змінюється. Серед складу журі зазвичай присутні найвідоміші представники українського кінематографу, такі як: Роман Балаян, Влад Троїцький, Лілія Млинарич, Сашко Даниленко.

А також спеціальні гості:

2014 рік – П’єр Бастьєн;

2016 рік – Дафна Авадіш, Геннінг Томас, Педро Харрес;

2017 рік – Надія Федотова, Девід Рок;

2018 рік – Іріда Жонга, Анастасія Дімітра, Наташа Цетнер, Ріанне Стреммелаар, Зураб Діасамідзе;

2019 рік – Тюнде Фолленбрук, Томас Ренольднер.


Історія фестивалю[ред. | ред. код]

Уперше Linoleum фестиваль в Україні відбувся в 2014 році.  Головна тема фестивалю – "Стати людиною".  Відбувався фестиваль з 2-18 вересня у Київській міській галереї мистецтв «Лавра». Організатори отримали 187 робіт із 36 країн світу.

У номінації «Найкращий фільм національного конкурсу» переміг мультфільм - кліп «Лебідь» (2013-й рік, режисер Сашко Даниленко).  Це акварельний кліп про кохання, яке сильніше за відстань і час, та навіть межа між світами не є перепоною для нього.[2]

У номінації «Найкращий фільм міжнародного конкурсу» переміг короткометражний фільм «Мерилін Міллер» (2013-й рік, режисер Майкі Пліз), що розповідає про те, як головний герой намагається створити щось красиве. І одного разу у нього це виходить . «Це буде щось епічне. Щось до сліз глибоке.  Щось ідеальне.  Нічого не може це зіпсувати», - так говрить сам режисер.

«Загублений світ» (2013-й рік, режисер Еоін Даффі) – ще один переможець у цій номінації. Це чорна комедія, що досліджує деякі загальні життєві страхи: страх перед невідомістю, провалом, відмовою і, нарешті, страх смерті.

Другий фестиваль відбувся у 2015 році з 3-6 вересня в Київській галереї «АртПРИЧАЛ». Тема фестивалю цього року – "Хмарина пилу". Ця тема була обрана не випадково, оскільки 2015-й рік – став переломним для України. Після глобальних змін в країні в повітря ніби піднялася хмара пилу, яке заважає побачити речі такими, якими вони є. Що з нею станеться далі, нікому не відомо. Хмару може забрати вітром або вона може залишитись.[3]

Переможцями цього року стали:  у номінації «Найкращий фільм національного конкурсу» - «Дівчинка з риб’ячим хвостом» (2015-й рік, режисер Сергій Мельниченко). Цей фільм розповідає про дівчинку, яка одного дня зі своєї кімнати потрапляє у чарівний ліс.

«Найкращий фільм міжнародного конкурсу» - «Ми не можемо жити без космосу» (2014-й рік, режисер Констянтин Бронзіт). Два космонавти, два друга, прикладають зусиль у щоденних тренуваннях, аби здійснити спільну мрію.

2016-й рік. Цього року темою фестивалю є «Паперові мрії». Ця тема є метафорою анімаційного мистецтва, яке допомагає втілювати в життя найсміливіші фантазії. [4]Переможці: номінація «Найкращий фільм національного конкурсу» - «Професіонали: Кухар» (2015-й рік, режисер Степан Коваль). Цей короткометражний серіал про двох друзів Данилка та Богдана, які щоразу опановують нові професії. Номінація «Найкращий фільм міжнародного конкурсу» - «Якось з третього разу» (2016-й рік, режисери Жулі Ромбовіль, Ніколя Б'янко-Леврін).  У фільмі діти малюють і сперечаються про походження першої людини. А також і про їхнє походження.

З 28 вересня – 1 жовтня 2017 року відбувся IV в Україні Linoleum фестиваль. І саме у вересні 2017 року відзначають 90-річчя української анімації, то організатори взяли це лозунгом фестивалю. Він відбувався Довженко-Центрі. Було отримано 2000 робіт з 80 країн світу. А в рамках спеціальної програми було представлено всеукраїнську репрем’єру перших звукових мультфільмів .

Найкращим фільмом національного конкурсу став фільм «Елювіум - Регенеративна істота» (2017-й рік, режисер Стас Сантімов). Цей фільм про самотнього чоловіка, який опиняється в дивному готелі, де все заздалегідь сплановано до його прибуття.

Найкращий фільм міжнародного конкурсу – «О, мамо!» ( 2017-й рік, режисера Поліна Ціолковська). Ця історія про матір та сина, що безперервно міняються місцями й ролями: ось матір доросла, потім син зростає і турбується про здитинілу матір. Все це чудово працює, аж поки хлопчик не вирішує втекти від надто турботливої матері й почати самостійне життя.

2018-й рік. Дата проведення фестивалю 6-9 вересня в креативному просторі IZONE.  Тема фестивалю «Точки дотику» - це пошук відповідей на це та інші питання, пов’язані з можливими місцями перетину та зменшенням дистанцій між людьми. І саме сьогодні мистецтво анімації стає цими «точками дотику», працюючи на території вигаданого, стає полем можливостей для вироблення спільних сенсів.[5]

Головними переможцями у номінаціях «Найкращий фільм національного конкурсу» та «Найкращий фільм міжнародного конкурсу» стали: «Мари» (2018-й рік, Україна, режисер Андрій Науменко); «Велосипедисти» (2018-й рік, Хорватія, режисер Велько Поповіч).

У 2019-му році фестиваль відбувся з 4-8 вересня у креативному просторі IZONE, а також у кінотеатрі «Жовтень». Серед учасників було 2700 фільмів з 80 країн світу.

Переможці:

  • номінація «Найкращий фільм національного конкурсу» - «Кохання» (2019-й рік, режисер Микита Лиськов).
  • номінація «Найкращий фільм міжнародного конкурсу» - «По пам’яті» (2019-й рік, режисер Бруно Колле).

Linoleum фестиваль 2020 через складку ситуацію в світі, а саме COVID-19, все ж таки відбувався з 2-6 вересня в онлайн-форматі. Онлайн показ відбувався медіа сервісі MEGOGO безкоштовно, а також на офіційному YouTube-каналі фестивалю. Усі фільми об'єднала цьогорічна тема LINOLEUM 2020 – «Стати людиною» (Becoming Human)-яка допоможе відповісти на запитання «що саме нас нею робить?». Анімація, завдяки своїй ірреальній природі, здатна дослідити той наш досвід, що є невловимим для інших форм мистецтва та науки.[6]

Цього року переможцями стали: «Найкращий фільм українського конкурсу» - «Запаковані у пластик» (2019-й рік, режисер Володимир Юдашкін).

«Найкращий фільм міжнародного конкурсу» - «Паршива вівця» (2019-й рік, режисер Джеймс Моль).

Галерея[ред. | ред. код]

Файл:Оголошення переможців фествалю..jpg





Файл:Демонстрація конкурсних робіт під відкритим небом..jpg

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційний сайт фестивалю https://linoleumfest.com/uk/about

  1. Фестиваль. Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM (укр.). Процитовано 19 лютого 2021.
  2. Програма_Одеська кінохвиля. cultprosvit.org.ua (ru-ru) . Процитовано 21 лютого 2021.
  3. LINOLEUM. Кіно в Україні (укр.). Процитовано 21 лютого 2021.
  4. Фестиваль актуальной анимации Linoleum-2016 принимает заявки на участие в конкурсе. delo.ua (рос.). Процитовано 21 лютого 2021.
  5. У вересні в Києві відбудеться міжнародний фестиваль анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM – Український центр культурних досліджень (укр.). Процитовано 21 лютого 2021.
  6. Сучасна світова анімація від фестивалю LINOLEUM (2020) — відгуки глядачів, рецензії кінокритиків, рейтинг. Планета Кіно (укр.). Процитовано 21 лютого 2021.