Користувач:Anastasiyakurylo/Shoe polish (1)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поліровка для взуття - це воскова паста, крем або рідина, яка використовується для полірування, надання блиску та водонепроникності шкіряному взуттю або черевикам, щоб збільшити термін служби взуття, а також відновити, підтримувати та покращувати його зовнішній вигляд.


Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.

Типи[ред. | ред. код]

Гуталин з щіткою для взуття

Поліровка для взуття можна розділити на три види: віск, крем-емульсія і рідина. Кожен різниться в складі, але всі мають в основі суміш з воску, розчинника та барвників.Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.

Віск на основі гуталіну[ред. | ред. код]

Воски, органічні розчинники і фарби, складати це типу польський. Воски 20-40% матеріалу. Натуральні воски включають карнаубський і Гірський , а також синтетичні воски. Склад визначається балансом твердість і поліруемость після випаровування розчинника. Розчинники підбирають в тон воски. Близько 70% взуття є платоспроможним. Різних розчинників, включаючи лігроїн. Скипидар, хоча і дорожче, часто вибирають для свого "запах гуталіну." Барвники складають остаточної 2-3% польського. Традиційний барвник нігрозин, але і інші барвники (у тому числі азобарвників) і пігменти використовуються для червоного, чиненої і коричневою поліролі.

Nigrosin загальне пофарбувати в чорний гуталин.

Завдяки високому вмісту летких розчинників, взуттєвий взуттєвий лак затвердіє після нанесення, зберігаючи свій блиск. Відомо, що погано змішані полірування страждають від цвітіння, про що свідчить поява білого покриття стеарину на поверхні полірування. 

Креми для взуття[ред. | ред. код]

Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.

Ці поліролі можуть мати желеподібну консистенцію. Вони часто складаються з звичайних трьох восків компонентів рідкий транспортного засобу і барвники. На відміну від воску для взуття, креми, що містять 50% води плюс 20-30% скипидару, тому рідке вміст високо. Потрібно емульгаторів і ПАР. Вони включають аміак, морфолин і різні этоксилированные поверхнево-активні речовини, такі як полісорбат 80. Ці мазі часто якась суміш карнаубський віск, бджолиний віск, гірський віск і його окислених похідних, парафіни.

Рідкий крем для взуття[ред. | ред. код]

Рідкий крем для взуття продається в податливий пластикові пляшки, з невеликою аплікатор губкою на кінці. Щоб зменшити його в'язкість, бутильована польський, як правило, має дуже низький вміст воску. Рідкий крем для взуття являє собою складну суміш. Поліетиленовий віск емульсії є основним компонентом. Різні полімери, акрилати, як правило, - це наступний важливий компонент, надаючи блиск і утримуючи барвників в суспензії. Смол і казеїну вибрані так, щоб забезпечити прилипання до шкіри. Жирні ефіри фосфатів, емульгаторів, і гліколі використовуються. Пігменти включають діоксид титану для білих і залізні окалини для оладок. Хоча рідкий лак може покласти швидкий блиск на черевиках, багато експерти застерігають від його тривалого використання, оскільки це може призвести до її висихання і розтріскування. 

Виробництво[ред. | ред. код]

У 2-унція банку Лінкольн черевик польської

Процеси виготовлення деяких взуттєвих покриттів є простими, а необхідне обладнання порівняно легко придбати. Вартість створення виробничих потужностей для взуттєвої промисловості оцінюється в 600 000 доларів США (станом на 2005 рік). [6] [7]

Бавовна для взуття виготовляється у великих термостатованих, перемішуваних реакторах. Вжиті кроки для забезпечення того, щоб леткі розчинники не випарувалися. Як правило, плавиться низькоплавкий парафіновий воск, потім вищий плавильний воск, і, нарешті, суміш барвник-стеарат. Перед розливанням до розплавленого розчину додають розплавлену масу. Взуттєве фарбування на основі воску традиційно упаковують у плоскі, круглі 60 грам (2 унції) банки, як правило, з легким відкритим засобом. Традиційні плоскі, круглі банки з того часу стали синонімом полірування взуття. При сушених внаслідок втрати розчинника або з інших причин затверділий віск відтягує від стінок контейнера, даючи те, що називається «грейфер». [1]Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву.

Історія[ред. | ред. код]

До двадцятого століття[ред. | ред. код]

An open can of dubbin

З середньовіччя дублін, восковий продукт, використовувався для пом'якшення та водонепроникної шкіри; але це не приносив блиску. Він був виготовлений з натурального воску, олії, кальцинованої кальцинованої і калійної. Як шкіра з високим натуральним шпоном стала популярною в 18 столітті, високе глянсове покриття стало важливим, особливо на взуття та чоботях. У більшості випадків домашні полірувальні речовини використовувалися для забезпечення цього покриття, часто як ланолін або віск у вигляді основи.

English Army Blacking from 1895

Наприкінці 18 - початку 19 вв. Стали доступними різні форми взуття, але рідко називались взуттям або ботинками. Замість них їх часто називали чорнилом, особливо коли вони змішувалися з лампою, або все ще називалися дубляном. Таллу, тваринний побічний продукт, використовувався для виготовлення простої форми взуття в цей час. Чикаго, де 82% переробленого м'яса, що споживається в Сполучених Штатах, перероблялося на фондовому майданчику, стало основним виробничим майданчиком для взуття.

У Лондоні брати Уоррен, Томас і Джонатан, почали займатися чорнилом навколо 1795-8, спочатку в партнерстві, а потім з конкуруючими компаніями. Компанія Jonathan Warren Blacking відзначена першим роботодавцем молодого Чарльза Діккенса у віці 12 років у 1823 році. Учасником компанії Warren у Лондоні є компанія Day & Martin, створена в 1801 році.

Деталі роботи Дня та Мартіна в 1842 році показують, що їх виготовлення в чорному покритті складалося у двох формах: у пляшках, рідини та товстої пасти, яка була доступна в невеликих широкоформатних кам'яних ванночках, плитах, загорнутих в папір з начинкою або в "циркулярному" олов'яні коробки, близько трьох дюймів у діаметрі, і половина або три чверті дюйма товщиною ». Консервована чорна паста була в цей час виключно для використання армії. У тексті сказано: "Тим не менше, оскільки вогнепальні чоботи чи взуття повинні певною мірою наслідувати яскравість і блиск ботинок тих, хто платить за битви замість того, щоб боротися з ними, передбачений портативний чорний апарат". Це підтверджує, що банки, як польські, а не дублянки.

У 1832 році Джеймс С. Мейсон з Філадельфії розпочав комерційне виробництво чорнильних взуття та чорнил. У 1851 році Джеймс С. Мейсон і Ко. Побудували будівлю на вулиці Фронту 138/140, де в кінці кінців щорічно виготовляли десять мільйонів коробів для зберігання банок з чорнила, виготовленої двома сотнями працівників. Пізніше банки з чорнилом були позначені як Mason Shoe Polish. Цей бізнес припинив свою діяльність у 1919 році, а будівля була зруйнована в 1973 році.

Інші перші продукти для консервування шкіри включали ірландський бренд Punch, який вперше був виготовлений в 1851 році. У 1889 році англійський чоловік на ім'я Вільям Едвард Верн почав робити полірувальні та бавовняні взуття під брендом Wren's. Усього за 3 роки він виграв нагороду "Перша на полях - перша нагорода", присвячена виставці шкіряних виробів 1892 ", яка була присуджена виставкою" Кожна торгівля ", яка проходила в Нортхемптоні, центрі промисловості взуття. Це означало важливість та престиж виставки у торгівлі та стало визнанням якості Рена. У 1890 році брати Кронера заснували EOS, завод взуття в Берліні, який обслуговував прусського війська. Вона остаточно закрилася в 1934 році, коли нацисти заборонили євреям керувати бізнесом. Німецька марка, Erdal, надійшла в продаж у 1901 році.

До 1906 року взуття не добре відоме як продукт, який можна придбати, і не був особливо витонченим. Незважаючи на те, що обсяги продажів не були особливо високими, у Великобританії в 19 столітті було доступно кілька марок, таких як Nugget. Поступово впіймалася практика сяйвання взуття, і незабаром багато взуття хлопчиків на вулицях міста пропонували взуття сяяти, використовуючи основну форму взуття, а також полірувальні тканини.

Сучасний польський[ред. | ред. код]

Перші взуття, що нагадують сучасні сорти (спрямовані, перш за все, на стимулювання блиску), були бренди Британської та Британської Співдружності, такі як Cherry Blossom, Kiwi та Rren's. У рекламі, опублікованій у березні 1947 р., Рен стверджував, що Вільям Рен заснував перший вісковий поліс у 1889 році. Оскільки реклама була схвалена королівським орденом, її вимога вважалася заслуженою. Однак найбільш відомим брендом був Ківі. Шотландські емігранти Вільям Рамсей та Гамільтон Мак-Келлан почали робити "ботинок" на маленькій фабриці в 1904 році в Мельбурні, Австралія. Їхня формула стала значним поліпшенням у попередніх торгових марок. Він зберіг шкіру взуття, зробив це блиском, і відновив колір. До того часу, коли Ківі Темний Тан був випущений в 1908 році, він включав агенти, які додавали еластичність і водонепроникність. Чорний і широкий спектр кольорів стали доступними, і експорт до Великобританії, континентальної Європи та Нової Зеландії почався, хоча зараз Польща виробляється на Далекому Сході. Раніше, що володів корпорацією Sara Lee з 1984 року, Ківі була продана в 2011 році в SC Johnson.

Рамсей назвав обувний лак після ківі, національної птахи Нової Зеландії; Дружина Рамзє, Енні Елізабет Меек Рамсей, була родом з Оамару, Нова Зеландія. Було висловлено думку про те, що в той час, коли декілька символів були слабо пов'язані з Нової Зеландії, можливе розповсюдження взуття в Ківі по всьому світу посилювало популярне звернення Ківі та сприяло його за рахунок інших.

Конкуруюча марка в перші роки була Cobra Boot Polish, що базується в Сіднеї. Cobra був відзначений для серії реклами мультфільмів у Бюлетені Сіднея, починаючи з 1909 року, використовуючи персонаж, який називається "Chunder Loo of Akim Foo". Чундр - це австралійський сленг для блювоти, і, можливо, він виник через риммінгову сленгу "Чундр Лоу" та "spew" (інше жаргонне слово для блювоти).

Клоуна (клоун) бренд взуття з середини 20-го століття Мексика, частина постійної колекції Музею Объетка дель Объетка.

Surge in popularity[ред. | ред. код]

Three common types of British shoe polish of the 1960s or 1970s: two different versions of Cherry Blossom and a version of Wren's

В кінці 19 століття шкіряне взуття та черевики стали доступними для мас, а з початком Першої світової війни 1914 року попит на велику кількість полірованих ботфортів призвів до необхідності на ринку продукту, який би дозволяйте шліфуванню швидко та ефективно полірувати. Поліс також використовувався для сяйва шкіряних ременів, пістолетів і кінських лап. Цей попит призвів до стрімкого зростання продажів взуття та ботинка. Популярність кіновий взуття поширилася по всій Британській Співдружності та США. Почали з'являтися супермаркети, у тому числі Shinola і Cavalier (США), Cherry Blossom (Великобританія), Parwa (Індія), Jean Bart (Франція) та багато інших. Реклама стала більш помітною; багато брендів для взуття використовують вигадані фігури чи історичні персонажі, щоб розповсюджувати інформацію про свою продукцію. У німецькому документальному фільмі 1927 Берліна: Симфонія Метрополіса, сцена фокусується на взутті, що блищатиме польською, називається Нігрін, що займається обличчям чорної людини.

1930-х років британська реклама для вишні вакси

Вдосконалення виробництва взуття в середині 19-го століття дозволило заводи виробляють велику кількість взуття зі шкіри, а пізніше і синтетичних матеріалів. Це зростання у виробництві шкіри взуття триває в 20-му столітті і призвело до збільшення числа роздрібних магазинів взуття в промислово розвинених країнах, а потім заклик до взуття споживачами взуття.

Солдати, що повернулися з війни, продовжували використовувати цей продукт, що призвело до подальшого зростання популярності. Хоча Ківі взуттєва польська була тим, що історик бізнесу Альфред Д. Чандлер, молодший, назвав "першим рушієм", Ківі не відкрив виробниче підприємство в США лише після Другої світової війни. До цього компанія Cavalier Shoe Polish, заснована Джеймсом Лобеллом, працювала в США з 1913 року. Парадигма продажу кавалерської поліції полягала у тому, щоб професіонали з взуття продавали популярну бавовняну техніку Cavalier для покупців, що купують взуття. Через кілька років після Другої світової війни Ківі відкрила виробниче підприємство у Філадельфії, виробляючи тільки чорні, коричневі та нейтральні взуття в банках. Ківі купила Cavalier у 1961 році і продовжувала виробляти продукцію під назвою до 2000 року.



Продукція для взуття - це невисока вартість, яка нерідко купується, тому що один шаблон може тривати декілька місяців навіть для найпопулярніших користувачів. Споживчий попит нееластичний і в основному нечутливий до змін цін, тоді як обсяги продажів зазвичай низькі. На ринку взуттєвої справи в цілому 26% обороту припадає на пасти, 24% - на креми, 23% на аерозолі та 13% - на рідини. В останні роки попит на взуттєві продукти або статичний, або знижений; однією з причин є поступова заміна формальної взуття з кросівками для повсякденного використання.

Існує безліч фірмових продуктів, а також загальних брендів магазинів. Є два основних напрямки продажу взуття: для широкої публіки, для фахівців і для торгівлі, таких як ремонтники взуття, та бульбашки. Процентні продажі між двома торговельними точками приблизно порівнюються.

Ківі було придбано американською компанією Sara Lee після придбання Reckitt і Colman в 1991 році, а Knomark з фірмовим брендом Esquire Shoe Polish у 1987 році. Федеральна торгова комісія постановила, що Сара Лі змушена було позбавити власників цих компаній у 1994 році, щоб запобігти цьому від становлення монополії. З цієї постанови, Сарі Лі не змогла придбати будь-які додаткові активи або фірми, пов'язані з хімічними засобами для взуття для взуття, в Сполучених Штатах без попереднього затвердження комісії. Конкурсна комісія у Сполученому Королівстві досліджувала потенційну монополію Сари Лі в галузі охорони взуття. До кінця 2010 року відділ по догляду за дітьми та догляду за тілом (включаючи KIWI) Сари Лі був придбаний компанією S.C.Johnson & Son.

Ківі польські також використовувалися американськими військовими та канадськими збройними силами.Популярність гуталин паралельно загальному зростанню шкіри і виробництво синтетичної взуття, на початку 19 століття і триває до 20-ї. Світові війни спостерігався сплеск попиту на продукт.

Використання[ред. | ред. код]

Гуталин наноситься на взуття з допомогою ганчірочку, ганчіркоюабо кистю.

Гуталин-це не засіб: воно підходить для сухого і чистого взуття. Енергійне розтирання дій, щоб застосувати лак рівномірно на чобіт, з подальшим поліруванням чистою сухою тканиною або щіткою, як правило, дає хороші результати. Інший метод, відомий як коса-полірування або бика полірування, включає злегка втираючи в шкіру за допомогою м'якої тканини і краплі води або плюнути. Це дія досягається дзеркальна, глянсова поверхня іноді називають блищало або бик , який особливо цінується у військовій організації. Незважаючи на строк, слина звичайно використовується як носій або розріджувач з польським, ніж вода. Поліролі, що містять карнаубський віск може бути використаний в якості захисного покриття, щоб продовжити термін служби і зовнішній вигляд шкіряного взуття.[1]

Крем для взуття можна придбати попередньо замочений в жорсткі губки, які можуть бути використані для шкіряної, без необхідності застосування будь-якого додаткового польський або шкіру або губку. Це зазвичай відомо як аплікатор.

Супутні товари[ред. | ред. код]

Багато продукти тісно пов'язані з гуталіном, але, строго кажучи, не вважаються такими.

Інших хімічних продуктів може бути використаний для очищення і додання блиску взуття—зокрема відбілювачі для білої взуття, і різні спреї і аерозолі для очищення і гідроізоляції замшеві туфлі.[2] Бананова шкірка також може бути використана, щоб ефективно чистити черевики,Помилка цитування: Відкривальний тег <ref> неправильний або містить хибну назву. , але це не рекомендується.

Хоча крем для взуття призначений в першу чергу для шкіряного взуття, деякі бренди вказують, що вони можуть бути використані на непористих матеріалів, таких як вініл. Польські зазвичай такого ж кольору, як взуття буде використовуватися, Або це може бути нейтральний, позбавлений якого-небудь внутрішнього кольору.

Безпечність та екологічні міркування[ред. | ред. код]

Гуталин-це такої ринкової ніші, що її вплив на навколишнє середовище є незначним.

Випаровування розчинника-це одне питання. Барвники і пігменти з "важкими канцерогенами профілі" були видалені з більшості складів.

References[ред. | ред. код]

  1. Morris, Theodore. "Protective Coating Compositions". United States Patent 3700013, FreePatentsOnline.com. Accessed February 05, 2008.
  2. Extraordinary Uses for Ordinary Things. Reader's Digest. 2004. с. 77. ISBN 0-7621-0705-7.

[[Категорія:Засоби для чищення]]