Бої у Львові. 1—21 листопада 1918 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Бої у Львові. 1–21 листопада 1918 року»
Автор Олександр Дєдик
Країна Україна
Мова українська
Жанр військова історія
Видавництво Астролябія
Видано 2018
Редактор Андрій Козицький
Тип носія м'яка обкладинка
Сторінок 192[1]
Попередній твір Чортківська офензива

Бої у Львові. 1–21 листопада 1918 року — військово-історична монографія Олександра Дєдика, присвячена воєнним подіям Листопадового чину у Львові 1918 року. Перша частина видана у видавництві «Астролябія» в 2018 році[2].

Дослідження здійснене на віднайдених документальних джерелах, свідченнях і спогадах очевидців. У ньому проводиться реконструкція протистояння на вулицях Львова на початку листопада 1918 року. Книга розповідає про причини відставки Дмитра Вітовського та Григорія Коссака, чи міг Окремий загін Січових Стрільців на чолі з полковником Євгеном Коновальцем змінити долю Львова та наскільки обґрунтованим було рішення полковника Гната Стефаніва відступити зі столиці ЗУНР[3].

На думку історика Андрія Козицького, автор монографії критично дивиться і безпосередньо на місцевості перевіряє можливість тих чи інших подій, чи так могло статися[4].

Олександр Дєдик вважає свою книгу першим науковим дослідженням Листопадових боїв 1918 року у Львові. У ній представлено своєрідну поразку «ундівського» образу цих подій [4].

Відгуки[ред. | ред. код]

Гнат Стефанів

Автор книжки Олександр Дєдик вказав, що архівних документів, які розповідають про бої у Львові, виявилось набагато більше, ніж процитував їх Олекса Кузьма в роботі «Листопадові дні 1918»[4].

Андрій Козицький відзначає, що книжка являє собою весь комплекс питань так, що жоден сюжет не повисає [4].

Площа Ринок. Українські вояки завантажують кулемет у вантажівку. Листопад 1918 р.[5]

Михайло Слободянюк схарактеризував першу частину дослідження як праці, на підставі фактів, які точно відомі: зі спогадів, з архівних документів. Автор знайшов канву, що відбувалося, які ідеї відклались, які рішення, що вдалося, а що ні. Ця праця виходить за межі фактологічного подання матеріалу. Адже це, за словами Слободянюка, «аналітичний аналіз», того, що відбувалось у ці перші десять днів у Львові[4].

Іван Хома наголосив, що на цю працю чекала не лише наукова спільнота, але й звичайні мешканці Львова. Вона дає відповіді на багато запитань, пов'язаних із подіями 1 листопада 1918 року[4].

На думку Андрія Харука — це результат кількох десятиліть скрупульозної праці[4].

Критика[ред. | ред. код]

Книжка отримала схвальну критику експертів з військової історії[6]. Михайло Слободянюк запропонував окремою третьою частиною видати архівні документи, щоб це дозволило самим читачами аналізувати та зіставляти висновки автора дослідження[4]. Андрій Козицький вказав, що він інтелектуально задоволений від лектури цієї нової книги автора. На думку Тараса Греня, книжка стане тим фундаментом, який буде утримувати розвиток історії[7].

Зміст першої частини[ред. | ред. код]

В першій частині книжки є десять розділів:

  • Передмова
  • Розділ I. Невизначеним курсом

В перший розділ включено три частини: Острів Львів, Десант з українського моря, Штаб перепусто.

  • Розділ II. Повстання спалахує

Другий розділ складається з частин: Блеф пана Чинського, Вказівки згори, Ініціатива знизу.

  • Розділ III. Розділ Пожежа шириться

Третій охоплює такі частини: Judicium difficile, Occasio praeceps, Experientia fallax, Навпомацки у хаосі, Гуляй, брате, файно.

  • Розділ IV. Підсумки триденних боїв

В четвертому розділі наступні частини: Зародження позиційного фронту, Викрадена перемога, Змарнований шанс.

  • Розділ V. Таємниця відставки отамана Вітовського

В п'ятому розділі є, зокрема, такі частини: У павутині суперечностей, Шляхом одвічного конфлікту, Робоча гіпотеза.

«Стало притчею во язицех, що він, зрозумівши свою нікчемність, подав у відставку. З’ясувалося, що все це «байки старого арбата», які не мають права на існування. В описах відомих польсько-українських переговорів на Персенківці дотепер автори не згадували один з дуже важливих моментів – горілку, яка зіграла дуже важливу роль в переговорах[6]»
— автор Олександр Дєдик
  • Розділ VI. Нарешті УСС!

Шостий розділ має у собі отакі частини: Кляузевіцеве тертя, Біфуркація на Персенківці, Не та розмова, не тії слова.

  • Розділ VII. Бої 4 листопада

Сьомий розділ складається з таких частин: Перша операція Генерального отамана, Скелі серед хвиль, Нова мітла по-новому мете.

  • Розділ VIII. 5 листопада: кінець початку

Восьмий розділ має три частини: Плани сторін, Бойові дії, Підсумки.

  • Розділ IX. У вогні позиційних боїв

У дев'ятий розділ включено наступні частини: Небажана угода, Гарячими точками, Не ходи, Грицю, на вечорниці.

  • Розділ X. Буремний день 9 листопада

Останній розділ складається з таких частин: Під тиском обставин, Станція Скинлів і Дирекція залізниць, У вогневому мішку, Перша премія, Підсумки.

Презентація[ред. | ред. код]

Іван Боберський, Михайло Волошин, Лонгин Цегельський, 1918 рік

Монографію презентовано в день століття Листопадового зриву 1 листопада 2018 року у Львівському пресклубі. Учасниками презентації були: модератор Іван Хома, автор Олександр Дєдик, Михайло Слободянюк Андрій Козицький, Андрій Харук[6][8].

Друга презентація відбулась у пресцентрі Гал-інфо 5 листопада 2018 року за участі Олега Фешовця, військового журналіста Тараса Греня, автора Олександра Дєдика та Михайла Слободянюка[7].

Книжка потрапила в перелік видань від Львівської обласної державної адміністрації, які планується закупити у 2018 році для потреб громадських організацій, зокрема волонтерських, які регулярно надають допомогу військовим і цивільним особам у зоні АТО, в госпіталі для поранених військовослужбовців, бібліотеки Львівської і східних областей України[9].

Видання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Складає перша частина
  2. а б «Бої у Львові. 1–21 листопада 1918 року». Частина I [Архівовано 8 листопада 2018 у Wayback Machine.] на сайті видавництва «Астролябія»
  3. До 100-річчя ЗУНР: історики вперше презентуватимуть книгу про бої у Львові 1–21 листопада 1918 року. Архів оригіналу за 3 листопада 2018. Процитовано 7 листопада 2018.
  4. а б в г д е ж и Правда про бої у Львові. Презентація дослідження Олександра Дєдика на YouTube
  5. Опис взято з книги Дєдик О. Бої у Львові. 1—21 листопада 1918 року. Частина I. — Львів: Астролябія, 2018. — 192 с. — ISBN 978-617-664-141-4
  6. а б в У Львові по-новому оцінили листопадові бої 1918 року. Архів оригіналу за 7 листопада 2018. Процитовано 7 листопада 2018.
  7. а б Військовий повинен досконало знати історію країни, яку захищає, — Тарас Грень. Архів оригіналу за 8 листопада 2018. Процитовано 7 листопада 2018.
  8. Пішла в люди книга, яка «погодинно» розповідає про створення ЗУНР. Архів оригіналу за 3 листопада 2018. Процитовано 7 листопада 2018.
  9. Для громадських організацій та бібліотек закуплять книги про ЗУНР. Архів оригіналу за 7 листопада 2018. Процитовано 7 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]