Користувач:Buruneng/Бубал (плем'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стадо корів кочового плімени

На кочове плем'я[1] бубал можна натрапити між Кенією і Сомалі. Особливістю племені є великі розміри калиток. У чоловіків африканського племені бубал розміри сім'яників просто величезні. Розміри деяких з них досягають 70-80 сантиметрів у промірі [2] [3].

Гора Мбелілінг на острові Флореш, де виявили Brugia timori

Звички[ред. | ред. код]

Всі хлопчики цього племені народжуються звичайними. З дитинства і аж до статевого дозрівання вони вилизують менструальні виділення корів, які вважаються у них священними. Жителі вірять, що це є запорукою того, що діти виростуть мужніми і сильними [4]. Для захисту від надокучливих і небезпечних комах плем'я обмивається сечею корів.

Причина гіпертрофії калитки[ред. | ред. код]

Є думка, що гіпертрофія калиток у чоловіків племені бубал відбувається через вилизування геніталій корів. Проте, плем'я бубал — не єдине африканське плем'я, яке має специфічні ритуали, пов'язані зі всілякими коров'ячими виділеннями, однак лише у його представників є збільшені калитки. Вважається також, що причиною подібного аномального зовнішнього вигляду африканських чоловіків є хвороба бругіоз. Захворювання спричинює паразит, який здатний існувати в людській крові близько 17 років. Переносяться такі гельмінти ґедзями, комарами і іншими комахами. Дорослі особини гельмінтів вражають лімфатичні судини, підшкірну клітковину, стінки різних порожнин тіла[5]. Недуга проявляється спершу в збільшенні всіляких лімфовузлів, в тому числі в пахах. Через кілька років наступає хронічна стадія, яка, крім іншого, характеризується водянкою сім'яників і слоновістю кінцівок[6].

Ліки[ред. | ред. код]

У 2015 році група вчених винайшла нові ліки, які виводять паразитів з організму. Але племена живуть у слаборозвинених країнах і не мають доступу до новітніх ліків. Слоновість, наслідок застою лімфи в організмі, що спричинює набряки, деформує тіло. Переносниками паразитів, що викликають такі жахливі наслідки, є саме комарі. Хвороба розвивається переважно в нижніх кінцівках (перетворює ноги хворого на вигляд слонячих, звідки й назва хвороби), рідше у верхніх кінцівках, статевих органах, окремих частинах тулуба і дуже рідко на обличчі. Ноги можуть досягати величезних розмірів, мати форму безформних блоків з товстими поперечними складками ураженої шкіри. Маса калитки може становити 4-9 кілограмів, а в окремих випадках - до 20 кілограмів. Описаний випадок, коли маса калитки у хворого досягала 102 кілограми[7][8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Плім'я[1]
  2. Промір[2]
  3. Бабаянц Р.С. «Кожные и венерические болезни жарких стран», Медицина, Москва, 1984, 384 с.[3](стор.246)
  4. Плем'я бубал з великими калитками [[4]]
  5. Дивні звички племени бубал (англійською) [5]
  6. Плем'я поганих танцюристів [6]
  7. Плем'я бубал (італійською)[7]
  8. Програма вступних іспитів, у якій згадується монографія Бабаянц Р.С. «Кожные и венерические болезни жарких стран»[8]