Користувач:Cudedast/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лайн арт (англ. line art)

  • Малюнок (ілюстрація) виконана лише за допомогою ліній, товщина яких може як варіюватись, так і бути сталою.
  • Стадія створення стилізовоного малюнка. Наведення скетча (наброска, ескіза), створення контуру для наступних кроків – заливки кольором, градієнтів, тощо.

Лайн арт як самостійне мистецтво[ред. | ред. код]

Хлопчик-мізинчик, Гюстав Доре
Caricature by Thomas Nast, Harper's Weekly newspaper, Sept 23, 1871

Лайн арт нагадує графіку, але нею не являється, оскільки для графіки використовуються лише графічні матеріали (олівці, пастель, соус, сепія, крейда, вугілля), у той час як для лайн арту можуть використовуватись матеріали для живопису (масло, акварель, акрил, гуаш).

Лайн арт може схилятись до реалізму або використовуватись для карикатури, ілюстрації та інших стилізованих форм зображального мистецтва. Фон у роботах лайн арту зазвичай однотонний. Лінії можуть бути різнобарвними, хоча зазвичай використовується один колір. Даним зображенням притаманна (але не обов’язковий) висока контрасність. Для передачі форми чи тіні колір не використовується – натомість варіюються відстань між лініями, їх товщина. При правильному штрихуванні може створюватись враження м’яких переходів та напівтіней. Товщина однієї лінії може варіюватись – ставати то тоншою, то товщою. Це створює певну «живість».

Представники:

Лайн арт як частина малюнка[ред. | ред. код]

Лайн арт є однією зі складових унікального стилю художника. Це й не дивно, адже лінія є однією з основних фігур у малюванні, і її присутність (чи відсутність), спосіб зображення та використання можуть неабияк вплинути на загальний вигляд зображення.

Наприклад, у Асінастри лайн арт кольоровий. Не вона одна так робить, але на її малюнках це дуже помітно, особливо на волоссі. І взагалі, при створенні ілюстрацій не радять брати чорний лайн — кращий вибір буде коричневий або інші темні кольори. Mayonose чудово працює з «вагою» ліній – вона точно знає, де потрібно зробити їх товщими, а де тоншими.

Якщо у картині, де лайн арт грає головну роль текстури не бажані, то при створенні лайну, що стане частиною кольорової ілюстрації вони можуть вітатись. Таким чином, лайн арт виконаний текстурними кистями може виглядати краще, аніж «класичний» гладкий і рівний. Приклад таких ілюстрацій ви можете побачити у Sara Kipin - у неї він кольоровий і текстурний.

Джерела[ред. | ред. код]