Користувач:Danyasq1/Openmoko

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Openmoko — це припинений проект зі створення сімейства мобільних телефонів з відкритим вихідним кодом, включаючи специфікацію апаратного забезпечення, операційну систему (Openmoko Linux) і реалізацію фактичної розробки смартфонів, наприклад Neo 1973 і Neo FreeRunner[1]. Весь проект спонсорував Openmoko Inc.

Першим підпроектом був Openmoko Linux, операційна система на базі Linux, призначена для мобільних телефонів, створена з використанням безкоштовного програмного забезпечення.

Другим підпроектом була розробка апаратних пристроїв, на яких працює Openmoko Linux. Першим випущеним пристроєм був Neo 1973 у 2007 році, за яким 25 червня 2008 року вийшов Neo FreeRunner. 2 квітня 2009 року Openmoko призупинила розробку свого третього пристрою під кодовою назвою GTA03, щоб зосередитися на FreeRunner. У 2010 році розробку GTA03 продовжила компанія Golden Delicious Computers під новою кодовою назвою GTA04, яка включає значну версію апаратного забезпечення, і перша одиниця була відправлена 10 жовтня 2011 року. На відміну від більшості інших платформ мобільних телефонів, ці телефони створені для надання кінцевим користувачам можливості змінювати операційну систему та стек програмного забезпечення. Інші телефони з підтримкою Openmoko також доступні.

Логотип Openmoko

Історія[ред. | ред. код]

Neo 1973

Компанія анонсувала Openmoko як платформу наступного покоління смартфонів. Neo 1973, першу масову модель, побудовану на базі Openmoko, було представлено на конференції Open Source in Mobile в Амстердамі. Планувалося надходження у продаж навесні 2008 року, вартість анонсувалась близько 450 доларів США за базову модель та близько 600 доларів за розширений набір.

Опубліковано план випуску «вільного телефону» на платформі Openmoko, що складається з трьох стадій.

11 лютого 2007 року, стадія 0: телефон був безкоштовно розісланий обраним розробникам. Тоді став публічно доступний вихідний код дистрибутива Openmoko Linux. Натомість стали доступні сайти, на яких можна буде купити телефон. Оголошено початок продажу з 9 липня 2007 року, стадія 1: телефон у поставці для розробників можна було купити на комерційному сайті . У червні 2008 року розпочалося масове виробництво другої моделі, названої Neo FreeRunner. У липні 2012 року стало відомо, що OpenMoko закриває проект, і ухвалено рішення роздати пари PID та VID своїх пристроїв.

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Спочатку Openmoko Inc. розробила власну операційну систему для телефонів, яка називалася Openmoko Linux або Om. Він використовує ядро Linux разом із графічним середовищем користувача, створеним за допомогою сервера X.Org. Платформа збірки OpenEmbedded і пакетна система opkg використовувалися для створення та підтримки програмних пакетів. Початкова версія під назвою Om 2007 використовувала набір інструментів GTK+ і віконний менеджер Matchbox. Om 2008, який був випущений у серпні 2008 року, додав підтримку набору інструментів Qt і Enlightenment 17. Незважаючи на постійні вдосконалення, обидві ці версії не досягли стабільного стану. У результаті Openmoko розпочала розробку Om 2009, яка мала на меті забезпечити стабільне середовище на основі проміжного програмного забезпечення від freesmartphone.org, проекту, який фінансував Openmoko. Однак і ця версія не була закінчена, і в квітні 2009 року Openmoko припинила розробку програмного забезпечення.

Це завдання було взято кількома зусиллями спільноти. Кілька груп створили модифіковані версії оригінального програмного забезпечення або портували інші системи для роботи на телефонах. Серед іншого, телефони Openmoko тепер підтримують Android, Debian, Gentoo, Qt Extended Improved, QtMoko та SHR.

Див. також[ред. | ред. код]


  1. https://web.archive.org/web/20090319051223/http://lists.openmoko.org/pipermail/announce/2007-January/000000.html