Користувач:Dgho/Шосе 1 (Ізраїль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Підйом до Єрусалиму

[ред. | ред. код]

Проходячи через Шаар Ха-Гай, шосе 1 починає яскраво виражений підйом через Юдейські гори в точці між хребтом Мішлатім на півночі та хребтом Шаярот і знаменитою Бірманською дорогою на півдні. Уздовж цієї ділянки вздовж дороги збереглися покинуті іржаві військові машини, встановлені на честь зусиль броньованих конвоїв постачання, які намагалися прорвати облогу Єрусалиму[en] під час Палестинської війни 1948 року. Проходячи повз Шореш, дорога досягає висоти 715 метрів уздовж північного хребта долини Кісалон у Кір'ят-Єарім (Телц-Стоун). Потім спускається до 610 метрів, проходячи повз Абу-Гош, перетинаючи потік Кісалон в Ейн-Гемеді, а слідом знову піднімається, досягаючи 680 метрів, входячи в тунелі Гарель, минаючи гору Маоз і національний парк Кастель[en] у Мевасерет-Ціоні. У цьому місці дорога спускається до 610 метрів, де проходить по мосту Моца через потік і долину Сорек, оминаючи Моцу.

Історія

[ред. | ред. код]

Ділянка між Латруном і Єрусалимом пролягає приблизно по стародавньому шляху, що з'єднував Яффо та Єрусалим. Крутий і звивистий підйом біля входу в Єрусалим був відомий як Ma'aleh HaRoma'im (Римський підйом) і охоплював 3-км шлях, що піднімається на 200 м вгору[1]. Османи в 1867 році зробили дорогу Яффо–Єрусалим доступною для колісних транспортних засобів[2], і з тих пір вона слугувала головною магістраллю до Єрусалиму, якій віддавали перевагу перед більш топографічно зручними маршрутами, такими як Дорога 443[en]. Найбільший дзвін для церкви комплексу Августи Вікторії[en], збудований у 1907—1910 роках, важив шість тон, і потребував розширення та асфальтування дороги[3].

У жовтні 2014 року єрусалимську дорогу 9 було офіційно перейменовано на «Derech Yitzhak Shamir» на честь 7-го прем'єр-міністра Ізраїлю[4].

Плани розвитку

[ред. | ред. код]

Ізраїльська залізниця побудувала нову високошвидкісну залізничну лінію[en] між Тель-Авівом і Єрусалимом. Ця лінія перетинає шосе в трьох точках: через віадук на схід від аеропорту Бен-Гуріон, у тунелі на розв'язці Анава, та в іншому тунелі біля західного в'їзду в Єрусалим.

Наприкінці 2021 року почалося будівництво нової розв'язки, яка забезпечить додатковий під'їзд до аеропорту Бен-Гуріон з шосе 1. Нова розв'язка значно скоротить відстань, яку долають транспортні засоби, щоб дістатися до головного терміналу аеропорту з боку Тель-Авіва та інших точок на північ і захід від аеропорту.

Майбутній план щодо додавання смуг руху та зміни конфігурації шосе між Тель-Авівом і розв'язкою Шапірім буде реалізовано в рамках чотириколійного проєкту залізниці Тель-Авів — Лод, що планується реалізувати в середині 2020-х років.

Зараз будується розв'язка на Рамат Шломо. Після завершення вона замінить поточне регульоване перехрестя. Вона також призначається для забезпечення додаткового маршруту до парку високих технологій Хар Хоцвім. «Морія» також планує побудувати 1,5 км тунень на розв'язці Шаар-Мізра. Цей тунель дозволить транспорту обійти поточні регульовані перехрестя зі сходу на захід та забезпечить прямий доступ до північно-східних районів Єрусалиму. Після завершення цих двох проєктів на шосе між Тель-Авівом і Адуммімом залишиться лише одне однорівневе перехрестя в Ісавії[en][5].

Єрусалимська дорога 16

[ред. | ред. код]

Подібно до того, як Єрусалимська дорога 9 полегшила рух автомобілістів, які прямували до північного та східного Єрусалиму, оминаючи головний західний в'їзд до міста, додатковим проєктом для усунення вузького місця на західному в'їзді є будівництво Єрусалимської дороги 16[en]. Це створить ще один вхід до Єрусалиму та забезпечить прямий доступ до центрального та південного Єрусалиму з заходу. Запланована дорога з'єднає шосе 1 на новій розв'язці Моца з єрусалимським шосе 50 (бульвар Бегіна)[en] на розв'язці Гіват-Мордехай. Дорога проходила б здебільшого через серію тунелів під західними районами Єрусалиму Хар-Ноф і Єфе-Ноф і стоянками біля медичного центру Шаарей-Цедек із проміжною розв'язкою Нахаль-Ревіда, що веде до Гіват-Шауль. Проєкт коштуватиме приблизно 1,5 мільярда шекелів, і спочатку очікувалося, що він буде завершений до кінця 2018 року[6][7]. Плану довелося зустріти жорсткий опір з екологічних міркувань через наземну ділянку в Нахаль Ревіда, розташовану в Єрусалимському лісі[en][8]. Після численних затримок контракт на будівництво було нарешті укладено в серпні 2018 року, а будівництво, як очікується, триватиме з 2019 по 2023 роки[9].

Небезпечна ділянка

[ред. | ред. код]

28.5 км шосе 1 було оголошено ізраїльською поліцією небезпечною ділянкою в 2015 році[10].

  1. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  2. Mike Rogoff, Tourist Tip #252 Sha'ar HaGai, en Route to Jerusalem, in Haaretz, 4 June 2013, retrieved 15 March 2016
  3. The Lutheran World Federation — Department for World Service — Jerusalem — History [Шаблон:Webarchive:помилка: Перевірте аргументи |url= value. Порожньо.] The Lutheran World Federation — Department for World Service — Jerusalem — History [Шаблон:Webarchive:помилка: Перевірте аргументи |url= value. Порожньо.]
  4. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.
  5. French Hill Grade Separation Video. Moriah.co.il.
  6. Road 16, New entrance to Jerusalem, between Motza and Begin Highway. Israel Ministry of Transport, National Infrastructure & Road Safety. Архів оригіналу за 15 жовтня 2013. Процитовано 2 грудня 2012. (івр.)
  7. Road 16, Between the Motaz Curve and Begin Highway in Jerusalem. National Roads Company of Israel. Архів оригіналу за 12 вересня 2012. Процитовано 2 грудня 2012.(івр.)
  8. Save the Jerusalem Forest: Road 16. Forum of Organizations for the Jerusalem Forest. Архів оригіналу за 9 серпня 2011. Процитовано 2 грудня 2012.
  9. כביש 16 - ציר הגישה הנוסף לירושלים: נבחרה זוכה במכרז. 30 August 2018.
  10. Помилка Lua у Модуль:Citation/CS1 у рядку 370: attempt to concatenate a boolean value.