Користувач:Dmitrijgubko1/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Виставка квітів у Челсі[ред. | ред. код]

Виставка квітів в Челсі, більш відома як Велике Весняне Шоу [1]. Це садівниче шоу, що проводиться щороку впродовж п'яти днів в травні Королівським садівничим товариством - англ. Royal Horticultural Society на землях Королівського Шпиталю (англ. Royal Hospital Chelsea ) в Челсі, Лондон. Проводячись з 1912 року, виставка стала провідним заходом в сфері садівництва та ландшафтного дизайну у Великій Британії та в світі. Окрім, того що захід притягує тисячи відвідувачів звідусіль, виставка є місцем відвідування Королівської родини. Центральне місце на виставці займають павільони та композиції створені провідними садівниками.

На виставці представлені різні об'єкти, починаючи від квіткових композицій, закінчуючи композиціями з арт об'єктами.

Історія виставки[ред. | ред. код]

Велике Весняне Шоу[ред. | ред. код]

Вперше Велике Весняне Шоу було проведено Королівським садівничим товариством в 1862 році в саду товариства в Кенсінгтоні. До цього, починаючи з 1833 року Королівське Садівниче товариство проводило квіткові виставки в своєму саду в Чісвівку [1] Кенсінгтонський сад було обрано через брак нормального транспортного сполучення з Чисвіком.[1] Велике Весняне шоу проводилосьв Кенсінгтоні впродовж 26 років до 1888 року, коли RHS вирішило перенести виставку до середмістя Лондону. Місцем було обрано Темпл Гарденз, розташований між Ембенкмент та Фліт Стріт, що веде свою іторію з 1307 від часів Тамплієрів. Троянди, якими був відомий Темпл Гарден згадуються у Шейкспірівскому Генріху IV [1] Два павільони: від аматорів та професіоналів, перенесені з Кенсінстонської виставки мали не абиякий успіх у відвідувачів. А в 1897 році відомими садівниками та продавцями насіння, включаючи Sutton and Sons, було представлено вже п'ять павільонів.

Королівська міжнародна садівнича виставка[ред. | ред. код]

В 1912 році виставка у Темплі скінчила своє існування, замість неї було відкрито Королівську міжнародну садівничу виставку. Сер Гаррі Вейч ( Sir Harry Veitch ), великий тогочасний садівник, визначив для цієї події ділянку на землях Королівського Шпиталя в Челсі. Місце виявилось вдалим, тому в 1913 року Велике Весняне Шоу переїхало саме сюди, де і проводиться з того часу щорічно.

Королівський Шпиталь, Челсі - початок 20-го сторіччя[ред. | ред. код]

Королівське садівниче товариство зацікавилось Королівським Шпиталем в Челсі в 1905 році. Трьома роками раніше товариство винайняло землі Голланд Хаус в Кенсінгтоні задля того, що з початку було розрекламовано, як Коронаційне Шоу Троянд, яке, втім, перетворилося на звичайну виставку з невиликою кількістю квітів ще до його відкриття в червні. Наступні дводенні червневі виставки в Голланд Хаус були проведені в 1903 та 1904 роках, але потім, стартувала трьохденна Літня виставка, яка, до загального задоволення і експертів, і відвідувачів, мала більше відкритого простору та мала місце для п'яти відкритих павільонів. Літня виставка повернулась в Голланд Хаус тільки декілька років потому, виключаючи 1911 рік, коли обидві виставки, і в Челсі, і в Голланд Хаус були неможливі та відбувались у виставковому центрі Олімпія.

В той час, як невдоволення від Темпл тільки зростало, Королівська міжнародна садівнича виставка продемонструвала, що місце в Челсі обрано ідеально. Відповідно в 1913 році виставка перемістилась в Челсі. Перша виставка в Челсі відкрилась 20 травня [2] В той же час Літня виставка повернулась до Голланд Хаус. Не дивлячись на Першу світову війну, виставка продовжувала діяти і 1914-1916 рр., проте була закритою у 1917-1918рр.

В 20-ті роки Виставка квітів в Челсі отримала друге народження та стала відома завдяки своїм чайним вечіркам та Королівським візитам .

В 1937 році король Георг VI та королева Єлізавета святкували Рік Коронації до якої було приурочено велику Імперську Виставку. На ній було представлено австралійські акації, прекрассні сосни із Канади, блискучі гладіолуси із Східної Африки, та навіть велику колючу грушу з Палестини.

Під час Другої Світової Війни виставка не працювала, через те, що її землі використовувались для сил протиповітряної оборони Лондону. Деякий сум викликало питання, чи відкриється виставка в повоєнний 1947 рік. Більшість експонентів бажали відкласти бо запаси рослин були малими, штат бідним, а паливо для теплиць відпускалось лише за спеціальними дозволами, проте Лорд Аберконвей, президент КСТ на той час, та рада КСТ наполягли на тому, аби виставка розпочалась як зазвичай. Таким чином в 1947 році подія відбулась вчасно та мала неабиякий успіх

Королівський Шпиталь, Челсі - друга половина 20-го сторіччя[ред. | ред. код]

Коронація Єлизавети II в 1953 році стала достатньою причиною для квіткової виставки на хвилі святкового настрою країни. В той рік виставку відвідали більшість Королівської родини. Через інші обов'язки, єдиним членом королівської сім'ї, хто не відвідав захід була сама Королева.

У дркгій половині 20-го сторіччя виставка почала набирати популярність - допоки її популярність не стала її головною проблемою. Натовпи людей під тентами - це те що повторювалось з ророку в рік в міжвоєнні часи, але з цим справлялись збільшуючи площу тентів, фотографіїтого часу передають ті юрби людей, ососбливо навкруги рокаріїв. Впродовж 70-х відвідуваність виставки тільки зростала до 6000 відвідувачів 1978 року. В 1979 році відвідувачів в ранішній час було настільки багато, що прийшлось тимчасово зачиняти турнікети, а дехто з відвідувачів потребував негайної медичної допомоги. Було вирішено відкривати виставку о 8 ранку та зачиняти о 8:30 вечора із зниженням ціни квитка після 4 вечора, аби зменшити приплив туристів у вранішні години. Також було впроваджено систему одностороннього руху. Ці заходи стали працювати ще краще, коли в 1980 році, коли рада КСТ проголосувала за введення граничної кількості квитків. Але кількість відвідувачів продовжівала зростати і в 1987 році турнікети знов прийшлось закрити. В 1988 році було встановлено ліміт в 40000 відвідувачів на день - зменшивши з 90000 роком раніше. Миттєвим результатом було зменшення відвідувачів; в квітні замовлення квитків було настільки слабким, що було винайнято рекламістів аби залучити людей до Челсі, а оголошення щодо доступності квитків у вхідних кассах було скасовано, також 1988 - ознаменувався відсутністю перекупників квитків.

Товариство почало серйозно замислюватись про перенесення виставки до більшого за площею місця. Було запропоновано: Бетерсі Парк, Остерлі Парк та Візли (агл. Battersea Park, Osterley Park, and Wisley); однією з пропозицій було зменшити кількіть продавців рослин в Челсі, па продавців суміжної продукції перенести ще будь-де; для консультацій було винайнято фірму для вивчення доцільності цих заходів, і після перевірки всіх опцій, було прийнято рішення про те, що виставка залишається в Челсі. Реальний порятунок прийшов через розширення програми виставки в інших напрямках, особливо за рахунок поглинання виставки квітів в Палаці Гемптон Корт в 1993 році. Через збільшення опцій для експонентів та обох організаторів критика та конфлікти 80-х залишились у минулому.

Виставка в Челсі - сьогодення[ред. | ред. код]

Виставка сьогодні добре рекламується. ЇЇ відвідують близько 157 000 відвідувачів щороку. Кількість лімітується розмірами виставки (11 акрів, або 45,000 м2), а всі квитки продаються наперед. З 2005 року час виставки збільшився з 4 днів до 5, при цьому перші два дні вона відкрита лише для членів КСТ. Виставка висвітлюється на BBC. Деякі члени королівської сім'ї вібвідують передпоказ виставки, відтак є патронами КСТ. Площа, відведена під експозиції садів зростала з 1970 по 2000 рік. Для нових рослин виставка є стартовою площадкою, а популярність старих видів відроджується, попадаючи в фокус садівників. Виставка є аналогом фешн шой в світі моди.

Нагороди виставки[ред. | ред. код]

На виставці є чотири ступені нагород: золото, срібло з позолотою, срібло та бронза, якими нагороджують в категоріях відображених нижче. Бронзові нагороди в металі відсутні.

Категорії нагород[ред. | ред. код]

  • Флора (англ. Flora) - сади та композиції рослин
  • Хог (англ. Hogg) - виставка дерев
  • Найтіан (англ. Knightian) - виставка овочів та городніх трав
  • Ліндлі (англ. Lindley ) - виставка, що має науковий інтерес
  • Гренфел (англ. Grenfell) - виставка флористів

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г Clayton, Phil (2008). The Great Temple Show in The Garden. с. 452.
  2. Hessayon, D. G. (2011). The Bedside Book Of The Garden. Random House. с. 239. ISBN 978-1-4464-9704-3.