Користувач:Karpovych Denys/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шаблон:Модель Харрода — Домара

Модель Харрода — Домара[ред. | ред. код]

Модель Харрода - Домара (англ. Harrod - Domar model) - неокейнсіанська модель економічного зростання, що пояснює зростання економіки за умови постійності коефіцієнтів капіталоємності і схильності до заощаджень в довгостроковому періоді. У моделі були уперше інтегровані процеси мультиплікації і акселерації. Модель об'єднала роботи Роя Харрода, що уперше запропонував свою модель гарантованого зростання в 1939 році, і Овсія Домара, який в 1946 році розширив умови короткострокової кейнсіанської рівноваги в довгостроковому періоді. Подальша полеміка і критика моделі Харрода - Домара привела до створення неокласичної моделі економічного зростання - моделі Слоу.

Історія створення[ред. | ред. код]

Перша робота Роя Харрода "Нарис теорії динаміки"[1] по економічній динаміці вийшла в 1939 році, після війни в 1948 році були опубліковані лекції Харрода, прочитані в 1946-1947 роках в Лондонському університеті, в роботі "До теорії економічної динаміки". У 1973 році Харрод, опублікувавши книгу "Теорія економічної динаміки", що містила цілісний виклад його теорії економічної динаміки [2].

Овсій Домар в 1941-1942 роках на основі схеми в книзі Елвіна Хансена "Бюджетна політика і ділові цикли" (Fiscal Policy and Business Cycles, 1941), яка демонструвала вплив постійного потоку інвестицій на національний доход, дійшов висновку, що подібний потік приводить до зростаючого доходу, і результатом стала стаття "Борговий тягар і національний дохід" (The Burden of the Debt and the National Income, 1944)[3], которая, в свою очередь, привела к другим статьям, в том числе «Расширение капитала, темпов роста и занятости» (Capital Expansion, Rate of Growth and Employment, 1946[4]) , яка, у свою чергу, привела до інших статтей, у тому числі "розширення капіталу, темп зростання і зайнятість" (Capital Expansion, Rate of Growth and Employment, 1946). В цих статтях Домар використав темп зростання як аналітичний інструмент в дослідженні специфічних економічних проблем, передрукувавши їх в "нарис по теорії економічного зростання" в 1957 ріці, формуючи модель Домара [3]..

У 1956 році Роберт Солоу одним з перших об'єднав ці дві моделі (два підходи) в одну, назвавши її моделлю Харрода - Домара, у своїй статті "Вклад в теорію зростання" (A Contribution to the Theory of Economic Growth)[5]).. Сама модель є затребувана і в наші дні у ряді досліджень міжнародних організацій.

Припущення[ред. | ред. код]

Модель має ряд передумов

  1. Капіталоємність (співвідношення капіталу до продукту ) постійна.
  2. Темп розширення пропозиції праці і темп підвищення продуктивності праці екзогенні і постійні.
  3. Схильність до збереження постійна, тобто при збільшенні доходу ВВП на об'єм заощаджень збільшиться пропорційно і буде рівний .
  4. Інвестиції дорівнюють заощадженням , тобто зростання заощаджень у зв'язку із зростанням доходу призводить до збільшення інвестицій, збільшуючи капітал, ВВП, що використовується для виробництва.
  5. Додатковий капітал додає доход ВВП на коефіцієнт продуктивності капіталу , а потім приріст ВВП знову збільшує об'єм заощаджень і т. д.
  6. Випуск залежить від одного ресурсу - капіталу .
  7. Інвестиційний лаг рівний


Механізм[ред. | ред. код]

Приріст сукупного попиту залежить від приросту інвестицій, який залежить від заощаджень

, де - мультиплікатор витрат - гранична схильність до споживання - гранична схильність до збереження.

Акселератор і капітальний коефіцієнт[ред. | ред. код]

Акселератор моделі Харрода-Домара

М. Блауг демонструє эффект акселератора[6]:

,











Посилання[ред. | ред. код]


[[Категорія:Макроекономіка]] [[Категорія:Економічні моделі|Харрода - Домара]] [[Категорія:Економічне зростання]]

  1. Harrod R.F. An Essay in Dynamic Theory // Economic Journal. — 1939. — № 49 (березень). — С. 14–33.
  2. Маневич В.Е., Николаев Л.К., Овсиенко В.В. Теорія економічної динаміки Харрода і аналіз російської економіки. — ISBN 978-5-8211-0464-9.
  3. а б Блауг М. 100 великих экономистов после Кейнса. — СПб. : Экономикус, 2009. — С. 97-99. — ISBN 978-5-903816-03-3.
  4. Evsey Domar. Capital Expansion, Rate of Growth and Employment // Econometrica. — 1946. — Т. 14, № 2 (квітень). — С. 137—147.
  5. Solow R.M. A Contribution to the Theory of Economic Growth // The Quarterly Journal of Economics. — 1956. — Помилка: неправильний час. — P. 65-94.
  6. Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе. — М. : Дело Лтд, 1994. — С. 153-155. — ISBN 5-86461-151-4.