Економічне зростання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Економічна наука
Категорія КатегоріяПортал Портал

Економі́чне зроста́ння (англ. Economic growth) — збільшення обсягу виробленої продукції порівняно з минулим роком, збільшення її реальної (корегованої на інфляцію) вартості.

Економічне зростання — це регулярне розширення масштабів діяльності всіх суб'єктів господарювання, яке виявляється у збільшенні абсолютних розмірів (чи у відсотках) ВВП, ВНП, національного доходу в країні загалом і на особу.[1]

Основні напрямки[ред. | ред. код]

Розрізняють такі типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний.

Екстенсивне зростання здійснюється шляхом збільшення обсягів залучених до процесу виробництва ресурсів.

Інтенсивне зростання здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу (НТР) та найкращих форм організації виробництва.

Макроекономічні фактори економічного зростання можуть бути поділені на три групи:

  • фактори пропозиції;
  • фактори попиту;
  • фактори розподілу.

Фактори пропозиції — це:

Прерогативні фактори[ред. | ред. код]

Саме ці фактори визначають можливість економічного зростання. Але слід розрізняти здатність до зростання і реальне зростання, для чого важливими є два фактори: попиту і розподілу.

Фактори попиту: для реалізації зрослого виробничого потенціалу в економіці треба забезпечити повне використання збільшених обсягів усіх ресурсів. А це потребує збільшення рівня сукупних витрат, тобто сукупного попиту.

Фактори розподілу: здатність до нарощування виробництва недостатня для розширення загального випуску продукції. Необхідним є також розподіл зрослих обсягів ресурсів з метою отримання максимальної кількості корисної продукції.

Фактори пропозиції і попиту взаємопов'язані. Наприклад, безробіття уповільнює темпи нагромадження капіталу, зменшує витрати на дослідження. І навпаки, низькі темпи впровадження нововведень та інвестицій можуть стати головною причиною безробіття.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Економічна Теорія. Архів оригіналу за 20 вересня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]