Користувач:Kharkivian/Апостолівське міжрайонне управління водного господарства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Апостолівське МУВГ»
ГалузьВодне господарство
Штаб-квартира53800, м. Апостолове, вул. Б.Хмельницького, 100
Територія діяльностіАпостолівський та Широківський район
Ключові особиНачальник - Гіберт Володимир Володимирович
Співробітники180
www.vvr.at.ua

Апостолівське міжрайонне управління водного господарства (Апостолівське МУВГ) є бюджетною неприбутковою організацією та належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у галузі водного господарства і меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів — Державного агентства водних ресурсів України.

Історія

[ред. | ред. код]
  • В серпні 1945 року було організоване перше в Дніпропетровській області, одне з перших в республіці, Сталінське управління експлуатації Кам'янського масиву. В 1956 році на базі Кам'янського та Капулівського зрошувальних масивів було організоване Капулівське управління експлуатації зрошувальних систем, яке знаходилось в селі Капулівка Нікопольського району, в склад якого Сталінське управління ввійшло як Кам'янська експлуатаційна дільниця.
  • В 1962 році наказом Мінводгоспу УРСР від 26.06.1962 року № 199 для організації технічної експлуатації побудованих і нових державних зрошувальних систем, які будувались в зоні каналу «Дніпро — Кривий Ріг», та використання стічних вод  м. Кривий Ріг на базі Капулівського управління, котре перебазувалось в місто Апостолове, організоване управління експлуатації Криворізьких зрошувальних систем.З 1987 року Криворізьке управління зрошувальних систем перейменоване на Апостолівське управління зрошувальних систем за наказом Мінводгоспу України від 22.IX.1987 р. № 166 і обслуговує два райони: Апостолівський і Широківський.
  • На управління зрошувальних систем крім зрошення були покладені завдання ефективного управління і контролю за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів на територіальному рівні, тому 14.09.2005 року наказом № 108/к було перейменоване в Апостолівське міжрайонне управління водного господарства. 

Керівники

[ред. | ред. код]
  • з 1945—1949 рр. — ХЕЛІКОВСЬКИЙ П.М.;
  • з 1949—1962 рр. — ВОЗМІТЄЛЄВ П.М.;
  • з 1964—1987 рр. — ЧОРБА І.М.;
  • з 1987—1996 рр. — ЦИХОВСЬКИЙ О.Г.;
  • з 1996—2014 рр. — ЧЕРСТВИЙ О.В.;
  • з 2015—2018 рр — ГІБЕРТ В.В.

Основні завдання Апостолівського МУВГ

[ред. | ред. код]
  • Організація експлуатації водогосподарських споруд та державних меліоративних систем міжгосподарського значення та подача води на зрошення.
  • У межах своєї діяльності забезпечення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах.
  • Забезпечує виконання державних та регіональних програм з питань водного господарства, меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.
  • Збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів.
  • Проведення заходів щодо попередженням шкідливої дії вод і ліквідацією її наслідків, організація безаварійного пропуску повені на об’єктах Управління, участь у розробці та забезпечені заходів щодо захисту населених пунктів і сільгоспугідь від затоплення та підтоплення.

Сучасність

[ред. | ред. код]

Управління у межах своїх повноважень забезпечує на території Апостолівського і Широківського районів Дніпропетровської області вирішення питань щодо експлуатації державних меліоративних систем, використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів, меліорації земель, вирішує в установленому порядку разом з органами виконавчої влади та іншими організаціями питання забезпечення населення і галузей економіки Апостолівського і Широківського районів водними ресурсами, здійснює від імені Держводагентства виробничі функції з управління інженерною інфраструктурою меліоративних систем та її окремими об’єктами, що перебувають у державній власності.

Станом на 1 січня 2016 року на балансі Апостолівського міжрайонного управління водного господарства нараховується 24 насосних станцій, з них 18 зрошувальних та 6 дренажних. Загальна потужність насосних станцій 19299 кВт, загальна продуктивність 31,622 куб.м/с.

Насосна станція №3

В зоні діяльності Апостолівського МУВГ налічується 28821  га меліорованих земель, з них: 28821 га – зрошуваних. Крапельне зрошення використовується на площі 685 гектарів. Зрошувальні системи обслуговуються двома експлуатаційними дільницями: Апостолівська ЕД обслуговує 16204 га зрошуваних земель Апостолівського району та Широківська ЕД обслуговує 12617 га зрошуваних земель Широківського району.

Всі водозабірні споруди та точки водовиділу Апостолівського МУВГ обладнані приладним обліком. В 2011-12 році встановлені чотири сучасних витратоміра типу УВР. В 2014 р. придбаний переносний витратомір УВР.

В зоні діяльності управління знаходяться 11 річок, з них 1 велика річка, 2 середні річки, та 8 малих річок. Загальна довжина річкової мережі становить 240,3 км. В регіоні збудовано 5 водосховищ та 310 ставків.

Участь у природоохоронних громадських акціях

[ред. | ред. код]

Щоб привернути увагу населення до проблем водних ресурсів ми використовуємо засоби масової інформації та різні Інтернет ресурси, співпрацюємо з закладами освіти та органами місцевого самоврядування, організовуємо екологічні акції та впорядковуємо природні водні джерела.

Кожного року Апостолівське МУВГ проводить заходи, присвячені відзначенню Всесвітнього дня води. Для більш ефективної роботи у цьому напрямку Апостолівське МУВГ вже четвертий рік співпрацює з UNWATER (механізм ООН, що займається різними аспектами водних ресурсів нашої планети).

Щороку фахівці відділу водних ресурсів в розділі «Світові події» на сайтах Unwater, які присвячені святкуванню Всесвітнього дня води, реєстрували Апостолівське МУВГ, як організацію, що пропагандує День води. Завдяки цьому відвідуваність нашого сайту зросла в кілька разів, а також розширюється географія його користувачів. З 2011 роки на офіційних сторінках цих сайтів постійно розміщувалась інформація про проведені Управлінням водоохоронні та просвітницькі заходи.

Від UNWATER були отримані листи з  вдячністю за надання інформації, з подякою за підтримку та допомогу у проведені Всесвітнього дня води.

Екологічна освіта дітей — одне із найважливіших наших завдань. При проведені екологічних бесід з учнями фахівці відділу водних ресурсів Апостолівського МУВГ ставлять собі за мету узагальнити та розширити знання учнів про воду, її роль в природі, в житті людини; наголосити на необхідності бережливого відношення до водних ресурсів; розповісти про роль кожної людини у вирішені екологічних проблем.  За останні роки років фахівці відділу водних ресурсів 55 разів відвідували школи в Апостолівському та Широківському районах, в яких проведено екологічні бесіди з 1945 учнями.

Спільно зі школярами понад берегом річок регіону було посаджено 350 дерев та 20 кущів. Дерева висаджувались недалеко від шкіл так, щоб учні могли постійно доглядати та захищати їх. При проведені цих робіт діти всіляко намагаються зробити берег не тільки зеленим, а й чистим. Тому вони прибирають сміття, яке залишають недбайливі відпочивальники.

Апостолівське МУВГ активно веде роботу по облаштуванню природних водних джерел, з метою запобігти їх зникненню, а також поліпшенню екологічного стану річок та струмків регіону. Кожного разу, коли ми приїздимо до занедбаного джерела, згадується давня народна мудрість: «Не плюй в колодязь, бо з нього прийдеться води напитись». За останні роки впорядковано та очищено одинадцять природних водних джерел, в тому числі одне джерело було урочисто відкрито та освячено.

На головній сторінці сайту АМУВГ розміщено карту, де кожен відвідувач має змогу дізнатися координати будь-якого джерела. Також за допомогою карти користувачі мають можливість переглянути фотознімки природних водних джерел.

Управління щороку проводить заходи щодо організації та відзначення Всесвітнього дня води, Дня довкілля, Міжнародного Дня Дніпра. Пріоритетним напрямком є проведення екологічних бесід з підростаючим поколінням, екскурсій, круглих столів та виставок.

Посилання

[ред. | ред. код]