Користувач:OleksandrSl/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Київ Цифровий
Тип мобільний застосунок
Спеціалізація технологізація української столиці міста Києва, реалізація та підтримка міських проєктів
Гасло "Місто в кишені"
Попередник(и) Kyiv Smart City
Засновано 5 січня 2021
Засновник(и) КП ГІОЦ
Штаб-квартира вул. Космічна, буд. 12А, м. Київ, 02192
Територія діяльності Київ
Послуги адміністративні, інформаційні
Власник(и) КП ГІОЦ
Код ЄДРПОУ 04013755
kyiv.digital/start

Київ Цифровий — мобільний застосунок, створений Головним інформаційно-обчислювальним центром ГІОЦ. Програма стала доступною для безкоштовного завантаження на смартфонах з IOS та Android 5 січня 2021 року. Замінив Kyiv Smart City.

Опис програми[ред. | ред. код]

Застосунок надає користувачеві можливість поповнювати зі смартфону транспортну карту, купувати QR-квитки, сплачувати за паркування, повертати евакуйовану автівку, отримувати сповіщення щодо послуг у сфері ЖКГ, голосувати за проєкти з благоустрою міста.

Реєстрація у застосунку відбувається за телефонним номером.“Київ Цифровий” дозволяє автоматично завантажити дані платіжних карток та інформацію про автівки з Kyiv Smart City, якщо номер телефону користувача в застосунку такий, що і в гаманці Masterpass.

Функціонал[ред. | ред. код]

Для водіїв[ред. | ред. код]

“Київ Цифровий” – нині єдиний в Україні сервіс , що дозволяє повернути евакуйовану автівку зі штрафмайданчика без черг. Якщо авто евакуюють, водій отримає сповіщення з адресою штрафмайданчика та інструкцією для повернення транспортного засобу. Усі необхідні документи можна завантажити у застосунок.

Також “Київ Цифровий” співпрацює з муніципальними парковками. Зі смартфону можна сплатити за погодинне паркування чи придбати паркувальний абонемент.

Також можна визначати місце паркування за геопозицією та перевіряти термін дії паркувального абонемента. У майбутньому планується додати мапу парковок і таймер із нагадуванням часу паркування.

Міський транспорт[ред. | ред. код]

У застосунку можна поповнити транспортну карту, придбати проїзний на місяць, а також користуватися разовими QR-квитками. Налаштована система сповіщень нагадає про закінчення дії проїзного чи підкаже, коли QR-квиток протермінується (термін дії - 15 діб).

Послуги ЖКГ[ред. | ред. код]

Якщо користувач додасть адресу проживання, то “Київ Цифровий” сповіщатиме про початок та кінець планових чи аварійно-відновлювальних робіт у будинку. Застосунок отримає доступ до сповіщень про послуги постачання електроенергії, води, газу та опалення. Система відгуків дозволяє підтверджувати чи спростовувати правдивість інформації щодо надання тих чи інших послуг.

Під час війни[ред. | ред. код]

Станом на квітень 2022 року у додатку, окрім загальноміської інформації з’явилася низка функціоналу, пов’язана з військовими діями на території України. Серед нововведень:

  • Мапа укриттів
  • Мапа працюючого бізнесу
  • Волонтерська допомога армії
  • Волонтерська допомога киянам
  • Посилання на офіційні джерела інформації
  • Повідомлення тривоги у додатку

Логотип[ред. | ред. код]

Літера «К» має характерні впізнавані форми, відсилання до стилізованого символу міста каштану.

В анімованій версії логотипа з’являється слово «зручний» перед появою слова «Цифровий». Це – зашитий меседж позиціювання «Київ Зручний Цифровий».

Фірмовий акцидентний шрифт бренду – це Kyiv*Type Sans із сімейства варіабельної гарнітури Kyiv*Type, авторства шрифтового дизайнера Дмитра Растворцева.