Користувач:Olexsandr777/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська Растафаріанська Церква (УРЦ) - релігійна громада, яка почала активну діяльність у 1998 році в Україні (зародилася на Ямайці в 1920-30 рр., християнська культура). Свята легендарна раста-трійця - святі пророки Растафарай: Боб Марлі (народився 6 лютого 1945 р.), Пітер Тош (народився 19 жовтня 1944 р.), Банні Вайлер (народився 10 квітня 1947 р.). У 1887 році народився святий пророк нової релігії растафаріян Маркус Мосія Гарві. У 1892 році народився Рас (Принц) Тефері Меконнін (Рас Тафарі - звідси й назва руху) Його Імператорська Величність Хайле Селассіє I (у перший день астрологічного знаку Лева, що є підтвердженням його Божественної сутності - Лева від коліна Іудина).

Вірування

[ред. | ред. код]

Основною метою є прославлення Господа Бога Джа, святкування та вшанування свят Старого Завіту, поширення Растафаріанської віри, об'єднання й піклування про релігійно-моральне виховання громадськості растаманського складу (однодумців)! УРЦ висловлює думки щодо повної легалізації конопель в Україні та у Світі в цілому (хоча мало хто знає, що в растаманському русі є відгалуження, які зовсім не вживають конопель).

Керівництво

[ред. | ред. код]
Святкування Дня народження Пророка і Великого Рутмана Боба Марлі рутманами УРЦ
Святкування Дня народження Пророка і Великого Рутмана Боба Марлі рутманами УРЦ

Керівництво (Рутмани): Олександр Щепін, Валерій Чубенко, Андрій Вінник, Ірина Ісмаілова,

Олена Жердєва, Євгенія Чубенко, Віталій Ключка, Іван Чистий, Олександр Чижов, Ігор Кулішов.


Богослужіння

[ред. | ред. код]

Богослужіння проходять у Хайгерах (владицтво, єпархія) згідно з вірою, Статутом Церкви та чинним Законодавством України. Основною книгою растафарай України є Біблія, а саме Старий Заповіт і Книги Кебра Негаст! Стари́й Заві́т, також Стари́й Запові́т - одна з двох частин Біблії, у його основі лежить "Танах" і поділяється на книги Закону (Тора), Пророків (Невіїм) та Писання (Ктувім), що своєю чергою поділяються на історичні. Песах (Пасха, Великдень) - центральне растафарай-юдейське свято на згадку про Вихід із Єгипту. Починається на 14 день місяця Нісан (за єврейським календарем) і святкується протягом 7 днів в Ізраїлі та 8 днів за його межами (в Україні святкують на протязі восьми днів). Крім растафаріян, шанується також караїмами, самаритянами й частково месіянськими юдеями, на пам'ять про те, що Всевишній оминув єврейські будинки, знищуючи первістків Єгипту.

Старозавітна Пасха - Песах растафарай святкують 8 діб на честь виходу ізраїльського народу з єгипетської неволі - перехід від рабства до свободи. Воскресіння Христове - це перехід від смерті до життя, звільнення людини від тягаря гріхів, це вихід, перехід людини з рабства гріха і зла до свободи, любові, добра.

Кебра Негаст, Кебра Нагаст (ክብረ ነገሥት, Книга про Славу Царів) - ефіопська книга, що містить легенди про походження династії ефіопських правителів від царя Соломона та цариці Савської. Кебра Негаст, особливо оригінальний рукопис, має надзвичайно важливе значення для ефіопського народу.

Приєднатися до УРЦ і стати рутсом (парафіянином, вірянином) може будь-яка волелюбна людина незалежно від кольору шкіри та свого віросповідання (Бог у всіх єдиний), а растафарай поважають усі релігії та мріють, щоб свобода була радістю для всіх.

Одна з основних цілей растафаріян, - боротьба з вавилоном, що винаходить безліч брехливих законів, починаючи із заборони на вживання конопель (трава мудрості й пізнання Істини, що виросла на могилі царя Соломона, який у Біблії вважається наймудрішим із царів). У растафаріянстві коноплям надається величезне значення, один із центральних культів Растафаріянської релігії, а вживання конопель обґрунтовується прямими посиланнями на Біблію.

Леґалайз (Legalize) - це боротьба за повну легалізацію конопель та головна відповідь растафаріян на наступи вавилону. Дуже важливою частиною навчання Растафарай є Божественна мова Джа (має безліч різних прислівників і назв I-language, I-talk та ін.). Растафарай вважають, що вавилон спотворив не тільки Біблію, а й усі традиції та мови народів, тому винайшли власну мову спілкування, якою вони користуються тільки між собою і дуже рідко для розмов зі сторонніми людьми. Рух Растафарай розповсюджується незалежно від регі, але багато музикантів та хіпі вшановують Джа. На відміну від інших релігій, раста толерують вільнодумство та вважають, що кожна людина повинна сама обирати те, у що та кому вірити.

Символіка

[ред. | ред. код]

Також прийнята символіка, властива тільки релігії та культурі Растафарай. Лев є втіленням сили та влади - це символ Його Імператорської Величності Хайле Селассіє I -го та його Божої могутності, а волосся-дреди (дредлокс) мають такий же зміст, оскільки нагадують собою гриву лева. Сонце є символом Джа та Світу Його Істини, зелений колір у растафаріянстві є кольором Мудрості та Пізнання Волі Джа, жовтий - радістю життя, надією та справедливістю, червоний - жертовністю та героїзмом борців за расову рівність і світ, а листя конопель є символом мудрості та духовного вдосконалення. Оскільки православ'я виникло із Растафаріанства, то в ньому також присутня різна православна символіка. УРЦ й усі раста відзначають як основні християнські свята Старого Заповіту, так і властиві для цієї релігії (шануються тільки за православним календарем, оскільки католицизм уважається вавилонською брехнею).

Ньябінгі - ритуальні збори, що мають на меті наблизити падіння вавилону та принести визволення всім Растафарай, проводяться у дні пам'ятних дат (кожна громада ці дати встановлює самостійно), а також в особливих випадках. Під час Ньябінгі завжди мають горіти багаття або свічки, що символізує Джа та Світло Його Істини, мають звучати спеціальні ритуальні барабани (які й називаються Ньябінгі), має відбуватися загальне ритуальне вживання продуктів із канабісу або інгаляція чи розкурювання конопель.

Щоденні ритуальні Ньябінгі можуть проводитися Растафарай о 4:20!

Посилання

[ред. | ред. код]

https://rastachurch.org/ - Українська Растафаріанська Церква (УРЦ).

UKRAINIAN RASTAFARIAN CHURCH, INFORMATION 2023.