Користувач:Shybetsky/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Терехівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Семенівської сільської ради Житомирської області
Терехівська загальноосвітня школа
49°48′43″ пн. ш. 28°34′55″ сх. д. / 49.812007° пн. ш. 28.581921° сх. д. / 49.812007; 28.581921
Директор Ромашко Наталія Олександрівна
Мова навчання Україна Україна
Адреса село Терехове, Бердичівський район, Житомирська область

Терехівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (Терехівська ЗОШ) — державний загальноосвітній заклад, який знаходиться у селі Терехове Бердичівського району, Житомирська область. Мова навчання — українська.[1]

Адміністрація[ред. | ред. код]

  • Ромашко Наталія Олександрівна — директор.
  • Крижба Оксана Василівна — заступник директора.[2]

Історія школи[ред. | ред. код]

Дата заснування школи невідома. Збереглися документи – похвальні листи учнів-випускників 1912 – 1913 років. Однак, мешканці села – люди віком 80 – 85 років твердять, що навчання дітей проводилося ще задовго до 1900-го року. Будинок, в якому працює сучасна школа, споруджена приблизно в середині ХІХ століття. Однак є різні версії щодо даного факту. В Тереховому був розміщений палац пані Теофілії Бобровської. В ньому 3 грудня 1857 року народився уславлений класик англійської літератури Джозеф Конрад. Виходячи з цього, а також спираючись на фотографію, яку носив з собою усе своє життя письменник, можна стверджувати, що ця споруда існувала вже до 1850 – 1857 років.

У 60-ті роки ХХ століття силами колгоспу ім. Котовського, держави та мешканців сіл Терехового, Кикишівки добудовано значну частину класних кімнат.

До Другої Світової війни у селі діяла семирічна школа. Відомо, що у ній навчалися такі видатні діячі нашого краю як майбутній Герой Радянського Союзу, член-кореспондент АНСРСР, тричі лауреат Державної премії СРСР В.Й. Мостовий, депутат Верховної Ради СРСР О.В.Тонкошкурий. Понад 125 випускників різних навчальних років загинуло смертю хоробрих на фронтах минулої війни. У післявоєнний період школу очолювали відомі, майстри педагогічної справи. До них слід від нести таких керівників як С.О.Снігур, А.П. Кащук – заслужений учитель УРСР, К.М. Ландо, М.Ю. Шепелюк та інші. Вони були не лише організаторами навчально-виховної роботи, але й сприяли формуванню та розвитку науково-культурних зв’язків школи з громадським життям села. Зокрема, М.Ю. Шепелюк спираючись на глибоке вивчення історії та географії рідного краю у 1987 році створив історико-краєзнавчий музей, експонати якого за своєю оригінальністю й художнім багатством не мають собі рівних не лише в Україні, алей й далеко за її межами. Музей створювався при активній участі педколективу й учнів школи. У післявоєнний час школу закінчили генерал-майор артилерії М.О. Земляков, відмінник освіти України О.Ф. Бойко та інші. З її стін вийшло багато чудових працівників сільськогого господарства, серед яких Ю.М. Тодосов, О.М. Кордецький, О.В. Дячук, М.В. Дячук, А.І. Муренко, П.М. Ковальчук та ряд інших.

Учні під керівництвом педколективу здійснюють значну волонтерську роботу, догляд за пам’ятниками історії та культури, збирають відомості про героїв полеглих на фронтах війни. Проводиться робота по вивченню історії рідного краю. [3]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. ІСУО.
  2. Сайт громади.
  3. Сайт громади.