Користувач:Stav19633/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Методика “My Dao”

[ред. | ред. код]

Методика “My Dao” (психологічна трансформаційна гра) – психотерапевтичний метод, що впливає на ціннісні орієнтації, зміну самооцінки і мотивації, розкриття особистісних ресурсів для вирішення проблем і подальшого розвитку людини.

Історія

[ред. | ред. код]

У 2014 році психолог, доктор філософії з освітніх наук, професор Мельник Юрій Борисович та лікар-психіатр, доктор філософії з медичних наук, доцент Стаднік Анатолій Володимирович, які мали багаторічний практичний досвід та досвід науково-педагогічної діяльності в Харківському національному педагогічному університеті, Національній академій національної гвардії України, а також Науково-дослідному інституті ХОГОКЗ, запропонували метод психотерапії, який пізніше був класифікований як психологічна трансформаційна гра “My Dao” (далі – “My Dao”)[1].

Методологія

[ред. | ред. код]

Методологія “My Dao” є складним переплетінням психологічних підходів, теорій та технік [1], серед яких:

- психоаналітичний підхід до аналізу особистості гравця через дослідження психологічних механізмів “Ego”-захисту та використання психоаналітичних технік;

- аналітичний підхід до аналізу комплексів і несвідомого через обрання та інтерпретації вибору ігрових фігур гравцями;

- трансактний аналіз (структурний аналіз, транзакційний аналіз, аналіз гри, аналіз сценарію) до дослідження взаємодії гравців у спілкуванні, що супроводжується представленням їх позицій;

- гештальт підхід до інтерпретацій та обговорення карток-картин та карток-стимулів, які здійснюють учасники в процесі гри;

- індивідуальний підхід до аналізу життєвих цілей та стилю життя на різних вікових етапах (ігрових зонах) у гравців;

- діяльнісний та тілесно-орієнтований підхід до аналізу поведінки та невербальних дій гравців, які вони здійснюють під час грі.

Принципи

[ред. | ред. код]

Важливими є вихідні положення та ключові принципи “My Dao”:

- принцип нейтральності;

- принцип рівної позиції;

- принцип єдності рішення і дії.

Методика

[ред. | ред. код]

Мета “My Dao”: дослідження самооцінки та мотивації учасників, розкриття їх особистісних ресурсів для вирішення проблем і подальшого розвитку.

Цільова група “My Dao”: розрахована на клієнтів з досить широким віковим діапазоном – від молоді (з 17 років) до людей похилого віку, а також широким спектром глибинних особистісних проблем учасників. Може використовуватися для осіб у неклінічній та клінічній психотерапії.

Інструментарій методики “My Dao”: 1) 12 фігурок, тварини-символи; 2) 108 карток-картин; 3) 36 карток-стимулів; 4) ігровий кубик; 5) ігрове поле

Опис процесу гри “My Dao”. Хід гри “My Dao” поділяється на три етапи: підготовчий, основний, заключний.

Підготовчий етап. Ведучий проводить інструктаж учасників, знайомить їх з правилами гри, метою гри, проводить жеребкування тощо.

Основний етап. Гравці по черзі кидають кубик, роблять хід на певну кількість пунктів. Беруть з певного стовпчика картку-картину та описують свої асоціації, котрі викликає у них ця картка, а також відповідають на питання ведучого і учасників, якщо такі є. Після відповіді гравці беруть картку-мотиватор та відповідають на питання ведучого.

Учасники проходять через всі три сектори: спочатку жовтий (гра), потім зелений (навчання) та червоний (праця). Вони роблять наступні ходи, при цьому описують асоціації отриманих карток-картин та отриманих/обраних карток-мотиваторів.

Заключний етап. Підбиття підсумків учасниками та ведучім. Учасники аналізують свої життєві здобутки, асоціюючи їх з накопиченими за гру картками.

Ефективність

[ред. | ред. код]

Для перевірки ефективності “My Dao” була застосована методика діагностики ціннісних орієнтацій Ш. Шварца (адаптація В. Карандашева), що використовується для дослідження динаміки зміни цінностей у групах і особистості у зв’язку з її життєвими проблемами.

Ефективність “My Dao” залежить від вікових особливостей учасників, “зрілості” функціональних систем нервової системи, ступеня та стадії психологічних розладів, терміну проведення терапії. Найбільша значущість впливу “My Dao” на учасників спостерігається на рівні нормативних ідеалів: традиції, конформності, безпеки, гедонізму та універсалізму. Це свідчить про певну зміну їх у бік збільшення гармонії і стабільності, а також зменшення смиренності, прийняття своєї долі. На рівні індивідуальних пріоритетів спостерігається збільшення гедонізму, влади та стимуляції, що вказує на зростання ролі задоволення, успішності, амбітності, прагнення до новизни та глибоких переживань. Отримані високі показники універсалізму, гедонізму, самостійності та конформності вказують на зростання розуміння, терпимості, насолоди життям, самоконтролю, самоврядування, самодисципліни і ввічливості в учасників[2].

Критика

[ред. | ред. код]

Психологічні трансформаційні ігри можна віднести до альтернативної медицини. Станом на 2018-2023 рр. було проведено ряд експериментальних досліджень методики “My Dao”, в яких застосовувалась та рекомендувалась ця методика[3][4][5]. Використання методики “My Dao” засвідчує її ефективність[6]. Втім, на думку авторів, психотерапевтичний ефект у людей похилого віку при різних психічних захворюваннях залишається не достатньо дослідженим в клінічних умовах[7].

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. а б Мельник, Ю. Б.; Стаднік, А. В. (2018). Психологічна трансформаційна гра “My Dao”: навч.-метод. матеріали (PDF). KRPOCH. doi:10.26697/ari.krpoch/melnyk.stadnik.1.2018. Процитовано 22 травня 2024.
  2. Melnyk, Y. B.; Stadnik, A. V. (2021). The impact of psychological transformation game “My Dao” on value orientations of participants (PDF). doi:10.26697/ijsa.2021.2.3. Процитовано 22 травня 2024.
  3. Мельник, Ю. Б.; Стаднік, А. В. (2020). Психологічна трансформаційна гра «My Dao» як ефективний метод роботи психолога (PDF). doi:10.26697/preprint.melnyk.stadnik.1.2020. Процитовано 22 травня 2024.
  4. Stadnik, A. V.; Melnyk, Yu. B.; Babak, S. A.; Vashchenko, I. V.; Krut, P. P. (2022). Psychological distress among students and cadets of universities in the war conditions. International Journal of Science Annals. Т. 5, № 1-2. с. 20—29. doi:10.26697/ijsa.2022.1-2.0. Процитовано 22 травня 2024.
  5. Melnyk, Y. B.; Stadnik, A. V.; Pypenko, I. S.; Kostina, V. V.; Yevtushenko, D. O. (2022). Impact of COVID-19 on the social and psychological state of athletes. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Т. 62, № 2. doi:10.23736/S0022-4707.21.12401-6. Процитовано 22 травня 2024.
  6. Stadnik, A. V.; Melnyk, Yu. B.; Mykhaylyshyn, U. B.; de Matos, M. G. (2023). Peculiarities of the psychological well-being and social adaptation of young students and cadets in wartime conditions. International Journal of Science Annals. Т. 6, № 1. с. 22—30. doi:10.26697/ijsa.2023.1.7. Процитовано 22 травня 2024.
  7. Melnyk, Yu. B.; Stadnik, A. V. (2021). The impact of psychological transformation game “My Dao” on value orientations of participants. International Journal of Science Annals. Т. 4, № 2. с. 21—29. doi:10.26697/ijsa.2021.2.3. Процитовано 22 травня 2024.