Користувач:Sweetpeea/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ендрю Тюдор
Народився 1942(1942)
Единбург, Шотландія
Alma mater Університет Лідса
Мова творів англійська

Ендрю Тюдор[ред. | ред. код]

Ендрю Тюдор (англ. Andrew Tudor) – британський та шотландський науковець, дослідник, письменник, публіцист, колишній професор Йоркського Університету в Хеслінгтоні.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1942 року в місті Единбург.[джерело?]

Навчався в Університеті Лідса за спеціальністю інженера-хіміка, проте згодом перейшов на факультет соціології. Закінчив навчання в 1965 році.

Викладав в університеті Есекса з моменту його заснування, з 1970 року – в Йоркському Університеті на кафедрі соціології. Тюдор був завідувачем кафедри соціології з 1988 по 1995 рік.

В 2006 році був обраний на посаду керівника Департаменту театру, кіно та телебачення.

В 2013 році вийшов на пенсію, проте досі підтримує зв’язок з університетською спільнотою.[1]

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Свою наукову діяльність почав в середині 50-х років, опублікувавши лист в британському фанатському журналі «Кіноглядач» (англ. Picturegoer)

В 1974 році було видано дві книги Тюдора – «Теорії фільму» (англ. Theories of Film) та «Зображення і влив: науки про соціологію кіно» (англ. Image and Influence: Studies in the Sociology of Film)

Працював кінокритиком для британського журналу New Society.

За цей час Ендрю Тюдор опублікував багато статей, есеїв, рецензій та книг, серед яких є одна, що не відноситься до кіно - «За межами емпіризму: філософія науки в соціології» (англ. Beyond Empiricism: Philosophy of Science in Sociology.)

В 1989 році було видано роботу «Монстри та божевільні вчені: історія культури в фільмі жахів» (англ. Monsters and Mad Scientists: a Cultural History of the Horror Movie).

Тюдор вважає цю книгу «результатом десятирічного дослідження в найбільш цікавому з жанрів» – хоррорах.

З 1990-х років почав цікавитися культурологією, хоча кіно залишалося центральним об’єктом його дослідницької роботи. Внаслідок цього захоплення в 1999 році з’явилася книга «Декодування культури: теорія і метод в культурних науках» (англ. Decoding Culture: Theory and Method in Cultural Studies)

Деякі з досліджень Тюдора були опублліковані в журналі New Humanist.[2]

В 2014 році внесок Тюдора в розвиток Йоркського Університету було відзначено на 50-річному ювілеї.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Andrew Tudor - Theatre, Film, Television and Interactive Media, University of York. www.york.ac.uk. Процитовано 26 квітня 2021.
  2. Andrew Tudor | New Humanist. newhumanist.org.uk. Процитовано 26 квітня 2021.
  3. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 26 квітня 2021.