Користувач:Yarko/Львів у ЮНЕСКО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Yarko/Львів у ЮНЕСКО
Львів — ансамбль історичного центру [1]
Світова спадщина
Панорама Старого міста
Yarko/Львів у ЮНЕСКО
Країна Україна Україна
Тип культурний
Критерії ІІ, V
Об'єкт № 865
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 1998 (22 сесія)

Ансамбль історичного центру Львова чи Старе місто — територія у центральній частині міста Львова, що внесена до Світової спадщини ЮНЕСКО.

На 22-й конференції Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що відбувався у Кіото (Японія) з 30 листопада по 5 грудня 1998 року, Львів було прийнято до Світової спащини. Комітет ЮНЕСКО подав наступні причини внесення Львова до Світової спадщини [2] та відповідність таким критеріям ЮНЕСКО:

Критерій ІІ: За своєю міською побудовою та архітектурою Львів є видатним прикладом синтезу архітектурних і художніх традицій Східної Європи з такими ж традиціями Італії та Німеччини;

Критерій V: Політична і торгівельна роль Львова завжди притягувала певну кількість етнічних груп з різними культурними і релігійними традиціями, які становили різноманітні та все ж взаємопов'язані спільноти міста, доказом чого завжди був і є міський архітектурний ландшафт.

Територія ансамблю історичного центру складається зі 120 га давньоруської та середньовічної частини міста Львова та території собору св. Юра на Святоюрській горі. Буферна зона Ансамблю історичного центру визначена межами історичного ареалу і становить близько 3000 га [3].

Посилання[ред. | ред. код]

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]