Користувач:Yuhyna/Mother (серія відеоігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mother
Жанр Японська рольова відеогра
Розробники
  • Ape
  • HAL Laboratory
  • Brownie Brown
Видавець Nintendo
Платформи
Перша гра Mother
27 липня 1989
Остання гра Mother 3
20 квітня 2006

Mother (також відома як EarthBound) — серія японських рольових відеоігор, яка складається з трьох частин: Mother (за межами Японії — EarthBound Beginnings) 1989 року, Mother 2 (за межами Японії — EarthBound) 1994 року та Mother 3 (2006).

Написані Шіґесато Ітоєм та видані Nintendo, ігри серії відомі почуттям гумору, оригінальністю та пародіюванням стандартних для жанру елементів. Гравець використовує зброю та надприродні здібності, щоб боротися з ворогами, серед яких трапляються живі побутові предмети, інопланетяни та люди з промитими мізками. Характерні елементи серії — зазвичай легковажний підхід до сюжету, психоделічний фон у битвах і поступове (а не миттєве, як у більшості схожих ігор) зменшення здоров’я після отриманого удару.

Франшиза популярна в Японії, але в решті світу передусім асоціюється з культовою EarthBound. Через відсутність уваги до серії з боку Nintendo серіалу члени фан-спільноти EarthBound організувалися онлайн, щоб виступати за подальші видання ігор за допомогою петицій ї фан-арту. Серед найамбітніших фанатських проєктів є повний переклад Mother 3, повнометражний документальний фільм і неофіційний сиквел Mother 4, який пізніше перейменували на Oddity. Несс, головний герой EarthBound, отримав додаткову популярність завдяки включенню в усі п’ять ігор серії Super Smash Bros. Інші локації та персонажі з Mother також з’являлись у файтингах.

Геймплей[ред. | ред. код]

Перші дві гри серії мають механіки, які використовують сім'ї головних героїв: мати може повністю відновити здоров'я, сестра допомагає зберігати предмети, щоб вони не займали місце в інвентарі, а дзвінок батькові дозволяє зберегти прогрес у грі. Також в EarthBound присутній стан туги за домом, який заважає протагоністу в битвах. Це можна виправити, зателефонувавши матері.

Окрім цього в обох частинах є банкомати, з яких можна знімати готівку, а члени команди Несса в EarthBound здебільшого нагадують персонажів Mother за стилем і функціями.

Світ Mother 3 суттєво відрізняється від попередніх ігор. Деякі впізнавані елементи серії (кольорові фони в битвах, поступове зменшення здоров'я) збереглися, однак частину з них змінили — наприклад, роль точок збереження та банкоматів тепер виконують жаби.

Битви Mother активувалися після випадкових зустрічей з ворогами. В EarthBound і Mother 3 замість цього з'явилися противники, які ходять по карті, і фізичний контакт із ними починає бій. В усіх частинах гри під час битви можна наносити фізичні удари та застосовувати предмети з інвентаря. Більшість персонажів також можуть використовувати надприродні здібності для захисту себе чи нанесення шкоди ворогам. Починаючи з EarthBound, здоров'я героїв після пошкодження зменшується поступово, що дає шанс швидко відновитися чи виграти бій навіть незважаючи на отримання потенційно фатального удару.

В EarthBound є можливість одразу перемогти ворога у випадку значної переваги гравця замість битви з ним. Також у грі можна увімкнути автоматичне ведення бою. У Mother 3 ці можливості відсутні, але є нова механіка комбо, заснована на ритм-грі.

Музика[ред. | ред. код]

Саундтреки для Mother and EarthBound створили Кейічі Судзукі та Хірокадзу Танака. Рецензент RPGFan Патрік Ґанн порівняв саундтрек Mother із піснями The Beatles та композиціями для дитячих телешоу. Саундтрек Mother містить кілька треків, які пізніше використовували в наступних іграх серії. Коли Судзукі та Танака не змогли взяти участь у написанні саундтреку для Mother 3, Ітой запросив Шьоґо Сакая за його досвід і розуміння духу серіалу. Сакай працював над схожістю музики на ту, що була в попередніх частинах серії. Кайл Міллер з RPGFan написав, що гра зберегла химерність попередніх саундтреків серії, незважаючи на зміну композиторів. Найсильнішою він назвав в другу половину альбому, куди увійшла переосмислена «класика» циклу. Джордан Джексон з RPGFan вважав, що музика «так само легко запам'ятовується, як і в попередніх іграх», незважаючи на те, що вона «майже абсолютно нова».

Ігри серії[ред. | ред. код]

Часова стрічка
1989Mother
1990
1991
1992
1993
1994Mother 2
1995EarthBound
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003Mother 1 + 2
2004
2005
2006Mother 3
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015EarthBound Beginnings
Картридж для Famicom із першою грою серії

Відвідуючи Nintendo в інших справах, відомий копірайтер Шіґесато Ітой поділився з головним дизайнером компанії Шіґеру Міямото своєю ідеєю щодо рольової гри, дія якої відбувається в наш час. Сучасний світ суперечив нормам жанру рольової гри, і хоча Міямото оцінив ідею, він вагався, поки Ітой не зміг продемонструвати повну відданість проекту. Зрештою Ітой сформував команду та почав розробку. Nintendo намагалася створити ідеальне неформальне робоче середовище. Ітой написав сценарій, і гра під назвою Mother була розроблена Ape, опублікована Nintendo і випущена в Японії 27 липня 1989 року для Famicom (у більшості країн відомої як Nintendo Entertainment System). Гра була запланована для видання в Північній Америці під назвою Earth Bound, але від цієї ідеї відмовилися. Через роки повна локалізація була відновлена фанатською спільнотою та поширена в Інтернеті, де стала відомою під назвою EarthBound Zero. Офіційно англомовна версія Mother вийшла лише в червні 2015 року як EarthBound Beginnings на Wii U через сервіс Virtual Console.