Користувач:ZhannaKonyk/Битьё яиц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два учасники граються у биття яєць
Червоне яйце виявилося міцнішим за синє

Биття яєць, також відоме як "БИТКИ" [ <span style="" title="Нужно поставить ударение">наголос?</span> ] [1] [2], традиційна великодня гра . В англійській народній традиції гра була по-різному відома як «shackling», «jarping» або «dumping» [3] .

Правила гри полягають у тому, що два гравці тримають в руках по курячому яйцю, попередньо звареного круто, і б'ють їх одне до одного, маючи намір розбити чуже, щоб не розбити при цьому своє. Як і будь-яка інша гра, вона була предметом обману: відомі випадки, коли недобросовісні гравці наповнювали яйця цементом, алебастром і навіть мармуром [3] .

Ф. Сичков . Гра в "БИТКИ".

Історія[ред. | ред. код]

Великоднє яйце служить символом воскресіння Ісуса Христа і тому є одним з атрибутів свята Пасхи .

Биття яєць практикувалося в Європі вже за часів Середньовіччя . Наприклад, є вказівки про те, що в XIV столітті "БИТКИ" зіграли важливу роль на Великодньому фестивалі в Загребі [4] [5] . Вивчення польського фольклору дозволяє припустити існування гри в "БИТКИ" в Польщі XV століття [3] .

Європейські колоністи перенесли з собою звичай в Північну Америку. Так, молодий британський офіцер Томас Енбері, котрий подорожував по Америці як військовополонений за часів американської війни за незалежність, повідомляв про гру в "БИТКИ" в місті Фредерік штату Меріленд в 1781 році. За місцевими звичаями тих часів яйця фарбувалися за допомогою кампешевого дерева або дикого тика, щоб надати їм малиновий колір, який до того ж, за зауваженням Енбері, нібито повідомляв знаряддям гри «велику силу» [6] . Можливо, гра в "БИТКИ" була тісно пов'язана з великодніми традиціями, оскільки Енбері виявив її поблизу міста Фредерік 11 липня 1781 року. [7] .

29 березня 1933 року балтиморська газета The Evening Sun, що виходить в тому ж самому штаті Меріленд, присвятила редакційну статтю обговоренню аксесуарів гри в "БИТКИ" і різним технікам її ведення [6] . Ще один матеріал на ту ж тему газета The Sunday Sun опублікувала 17 квітня 1949 року [8] .

Биття яєць в сучасності[ред. | ред. код]

В Англії гра відбувається між двома учасниками, які б'ють гострими кінцями яєць по яйцю суперника, поки одне з яєць не трісне; абсолютним переможцем вважається той, чиє яйце зуміло розбити найбільшу кількість інших яєць. Світові чемпіонати з биття яєць проводяться з 1983 року щорічно кожну Пасху в неділю в Peterlee Cricket And Social Club в англійському графстві Дарем . Доходи від заходу передаються в благодійний фонд Macmillan Cancer Support [9] .

У багатьох місцях штату Луїзіана "БИТКИ" - також серйозне змагання. Відлік першого офіційного змагання з биття яєць ведеться там з 1956 року, воно відбулося в місті Марксвілл.У минулому інші шахраї замість курячих яєць використовували яйця цесарки, ці яйця мають менші розміри і більш міцну шкаралупу. В даний час для яєць цесарок виділена окрема конкурсна категорія, а підготовка до конкурсу перетворилася в серйозний захід. Учасники змагань тепер знають, в який час і які породи курей відкладають більш міцні яйця. Кури повинні харчуватися багатою кальцієм їжею і багато рухатися. Процес варіння яєць на конкурс теж важливий. Наприклад, відоме правило, що яйця повинні варитися гострим кінчиком вниз, так щоб повітряна кишеня знаходилась в тупому кінці яйця. Існує також правило, за яким переможець змагань повинен в кінцевому підсумку розбити найміцніше яйце і з'їсти його, щоб продемонструвати його справжність [10] .

Примітки[ред. | ред. код]

[[Категорія:Статті без наголосів]]

  1. Панкеева И. {{{Заголовок}}}. — М. : Олма-пресс, 2001. — 7 с. — ISBN 5-224-02154-5.
  2. Титовец А., Фурсова Е., Тяпкова Т. {{{Заголовок}}} / Титовец А. — Минск : Беларуская навука, 2013. — 143 с. — ISBN 978-985-08-1627-6.
  3. а б в Venetia Newall. {{{Заголовок}}}. — 1971. — 344 с.
  4. Hrvatski informativni centar: Uskrs u Hrvata. U starom Zagrebu i njegovoj okolici tucanje jajima upozoravalo je na Uskrs kao prijelomnicu u vremenu pa su tim događajem označavali i vrijeme, bilježeći u dokumentima u 14. stoljeću da se nešto dogodilo "poslije tucanja jaja", tj. poslije Uskrsa.
  5. Hrvatski uskrsni obicaji: Tucanje jaja, ukrasavanje pisanica i paljenje vuzmice. U nekim tekstovima se navodi da se "tucanje jajima" spominje još u 14. stoljeću u starom Zagrebu i okolici, no prakticira se gotovo u svim dijelovima Hrvatske.
  6. а б Clarkson, Paul S.  // Maryland Historical Magazine. — 1956. — № 4 (12). — С. 355. Процитовано 2013-08-18.
  7. Thomas Anbury. {{{Заголовок}}}. — London, 1789. — 500-1 с.
  8. Annie Weston Whitney and Caroline Canfield Bullock. {{{Заголовок}}}. — New York, NY : American Folk-lore Society, 1925. — 117 с.
  9. Jarpers vie for egg-bashing title. BBC News. 13 квітня 2009. Процитовано 13 квітня 2009.
  10. Sheri Lane Dunbar, Ph.D. Anthropology.  // Louisiana Folklife Festival : journal. — 1989.