Кормова галерея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Триярусна галерея лінійного корабля Victory
Раковина

Кормова галерея — елемент корабельної архітектури XVI—XIX століть, відкритий або закритий балкон навколо корми. Служила місцем прогулянок адмірала і капітана, могла також виконувати роль бойового посту стрільців. Галереї багато оздоблювалися, особливо на кораблях XVII століття.

Поява кормових галерей пов'язана з поширенням у XVI столітті транцевої корми. Спочатку йшлося тільки про багате оздоблення гакаборта, потім з'явився балкон.

Галерея розташовувалася ззаду і з боків кормової надбудови. Бокове розташування кінців галереї забезпечувало добрий огляд уперед: з неї було видно майже весь горизонт і вітрила свого корабля. На старих тридекових кораблях влаштовувалося по три таких галереї: одна над однією, на рівні деків. Галерея видавалася назовні приблизно на 1 м, але її загальна ширина становила близько 2 м: вона частково розміщалася в корпусі, відділяючись від сусідніх приміщень поздовжніми перебірками. У бортових кінцях галереї (якщо їх було кілька, то на нижній) розташовувалися туалети для офіцерів[1] (відхожі місця для матросів розташовувалися на гальюні). Бортові частини галерей кріпилися на кварторпісах (від англ. quarter pieces — «задньобокові штуки») — опорах, часто прикрашених фігурами[2].

Галерея могла бути як у повну довжину (на транці і частково з бортів), так і виключно транцевою. В останньому разі на кормовій частині бортів розташовувалися приробки — раковини (також відомі як штульци)[3], що служили ніби бортовими продовженнями галерей. Раковини також могли мати кілька ярусів, у них розташовувалися туалети, ванні кімнати і комірчини. На невеликих кораблях замість справжніх раковин робили так звані «сліпі раковини» — вікна з багато оздобленими лутками. Залишився у вжитку вираз «на раковині», яким позначають напрямок на предмет, видимий з судна приблизно на 45° позаду траверза: наприклад, «на правій (лівій) раковині».

Кріплення галерей до бортів не відрізнялися надійністю, їх іноді зривало бурею[4]. Установлення галерей було виправданим тільки на військових кораблях[5].

Відкрита галерея галери «Буцентавр»

Кормові галереї зникли з кораблів до середини XIX століття: у зв'язку з переходом з транцевої на круглу корму.

Галерея[ред. | ред. код]

Галерея корабля Batavia

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Erik Abranson (1976). Ships of the High Seas. Peter Lowe. ISBN 978-0-85654-019-6.
  2. Кварторписы // Морской словарь. — 2010. (рос.)
  3. Штульц // Толковый словарь живого великорусского языка / авт.-сост. В. И. Даль. — 2-е изд. — СПб. : Типография М. О. Вольфа, 1880—1882. (рос.)
  4. C. Northcote Parkinson (11 січня 2013). Trade in Eastern Seas 1793-1813. Routledge. с. 267. ISBN 978-1-136-23564-1. Архів оригіналу за 20 січня 2020. Процитовано 2 квітня 2021.
  5. A Naval Encyclopaedia: Comprising a Dictionary of Nautical Words and Phrases: Biographical Notices, and Records of Naval Officers; Special Articles on Naval Art and Science. Gale Research Company. 1884. с. 675.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Самойлов К. И. Галерея // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Самойлов К. И. Раковина // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)