Королівський монастир Сан-Мільян-де-Юсо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Королівський монастир Сан-Мільян-де-Юсо (ісп. Yuso — «внизу») розташований у Північній Іспанії. Заснований в XI столітті на лівому березі річки Карденас, що біля містечка Сан-Мільян-де-ла-Коголья . З 1997 року разом з іншим монастирем Сан-Мільян-де-Сусо (ісп. Suso — «вгору») внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО .

Зараз монастир Сан-Мільян-де-Юсо славиться цінною бібліотекою та унікальними методами зберігання найдавніших фоліантів у світі.

Історія[ред. | ред. код]

У середині VI століття святий Мільян заснував скит у місцевості, тепер відомій як Сусо.

За життя святого було збудовано церкву в вестготському стилі. У наступному столітті церкву розширили. Неподалік жили відчужені ченці, які згодом заснувати власну спільноту, а також паломники. Домівкою для останніх стали тамтешні печери.

Храм перебудували у 929 р. — під час правління короля Леону Гарсія I, у мосарабському стилі на королівські пожертвування. Опісля храм був пошкоджений внаслідок пожежі на початку XI століття.

Втім, наваррський король Гарсія III в 1053 році наказав звести монастир в Юсо. До робіт приступили наступного року, розпочавши з церкви.

Тепер частина ґанку була розширена. А незабаром одну з печер, прилеглих до церкви, перетворили в бокову каплицю, де розмістили статую Сан-Мільян.

Північна стіна церкви була відновлена зі змінами після обвалу в 1595 році зі змінами[1].

Архітектурний опис[ред. | ред. код]

Зараз монастир Сан-Мільян-де-Юсо — це двоповерхова будівля, збудована за принципом зірково-ребристого склепіння. У західній частині розташовані величні палати монарха. Величність споруди досягається шляхом тонкого барокового порталу.

Високий хор у східному кінці монастиря відокремлений від нефа двома ґратами з кованого заліза — шедевра у стилі бароко Франсіско Бісу (Francisco de Bisou, 1767). У східній частині приміщення можемо натрапити на ризницю XVI століття, що є однією з найкрасивіших у Європі.

По-справжньому неповторна бібліотека монастиря, якою він славиться й досі, розташована на верхньому поверсі.

У південній частині розміщена строга трапезна.

Тільки пройшовши через монументальні ворота й оминувши просторе подвір'я, ви зможете потрапити до входу у славнозвісний Сан-Мільян-де-Юсо, щоб вкотре переконатися у його величі та неповторності.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Касіневич І. В. Дослідження на тему: «Монастир Сусо і Юсо в Сан-Мільян-де-ла-Коголья». Львів, 2015;
  1. Касиневич І. В., Монастир Сусо і Юсо в Сан-Мільян-де-ла-Коголья. — Львів, 2015.