Корпорація (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корпорація
англ. The Corporation
Жанр документальний
Режисер Марк Акбар
Дженіфер Еббот
Продюсер Марк Акбар
Барт Сімпсон
Сценарист Джоел Бакан
Харольд Крукс
Марк Акбар
У головних
ролях
Ноам Чомскі, Говард Зінн, Майкл Мур, Мілтон Фрідман, Наомі Кляйн, Джеремі Ріфкін, Вандана Шива і Пітер Друкер
Кінокомпанія Big Picture Media Corporation
Дистриб'ютор Zeitgeist Films
Тривалість 145 хв.
Мова Англійська
Країна Канада
Рік 2003
Дата виходу 10 вересня 2003
IMDb ID 0379225
Наступний The New Corporation: The Unfortunately Necessary Sequeld
thecorporation.com

Корпорація (англ. The Corporation) — канадський документальний фільм сценариста Джоел Бакан, режисера Марка Акбара та Дженніфер Еббот. «Корпорація» вийшла на екрани в усьому світі: на телебаченні, через DVD та ресурси обміну файлами. Джоел Бакан також написав книгу «Корпорація: патологічна гонитва за прибутком і владою» (ISBN 0-7432-4744-2) під час зйомок документального фільму.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розповідає на прикладі американських корпорацій про механізм діяльності корпорації, вплив на життя людей та довкілля, а також про те, до чого це призводить. Фільм поєднує ряд інтерв'ю глав корпорацій та громадських активістів і фрагменти документальних зйомок. Загальна мета фільму показати застарілість механізму діяльності корпорації, який був винайдено в далеких 30-х в США як панацея від економічних наслідків Великої депресії.

Художня сюжетна лінія фільму прирівнює корпорацію як юридичну особу до психічнохворої фізичної особи (підстави для такого порівняння — юридичні особливості американського законодавства), поступово наводяться реальні докази цього: фанатична діяльність по отриманню надприбутку будь-якою ціною, неможливість передбачити негативні наслідки діяльності (забруднення довкілля, виснаження ресурсів) та ін.

У фільмі також виступають громадські активісти, які висловлюють своє бачення проблеми взаємодії корпорації з довкіллям та суспільством та пропонують шляхи їх вирішення.

Інтерв'ю дають глави корпорацій, деякі з яких розуміють необхідність змін в підході до організації корпоративного механізму виробництва і виражають готовність до їх реалізації, інші глухо торочать про необхідність нарощування виробництва і надання робочих місць.