Краківська опера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Краківська опера
Нова будівля Краківської Опери
Нова будівля Краківської Опери
Нова будівля Краківської Опери

Країна  Республіка Польща
Місто
Місце Краків
Тип оперна компаніяd
Відкрито 1954
opera.krakow.pl
Ідентифікатори і посилання

Мапа

CMNS: Краківська опера у Вікісховищі

Краківська Опера (пол. Opera Krakowska) — оперний театр в Кракові, заснований 1954 року. Сучасна будівля театру розташована на вулиці Любеч, 48.

Театр ім. Юліуша Словацького

Оперні спектаклі ставились в Кракові поряд з драматичними з 1893 року в міському театрі ім. Юліуша Словацького, проте опери давались не часто через фінансові труднощі. 1954 року в Кракові виникло одразу два товариства — Товариство друзів опери (Towarzystwo Przyjaciół Opery), яке організувало колектив музикантів з артистів краківської філармонії та випускників консерваторії і поставили «Ріголетто» Дж. Верді. Паралельно «Товариство друзів музичного театру» (Towarzystwo Przyjaciół Teatru Muzycznego), до якого входили артисти оркестру польського радіо і хору, створили оперету і поставили «Графиню Маріцу» І.Кальмана. Протягом 4-х років оперна трупа ставила спектаклі в приміщенні театру ім. Словацького, а опереткова — в Домі солдата.

1958 року Товариства припинили існування, а колективи об'єднано під патронатом міста. Театр отримав назву «Міський музичний театр — опера і оперета» (Miejski Teatr Muzyczny — Opera i Operetka). 1975 року назву було змінено на «Краківський музичний театр», а 1981 року — на «Опера і оперета в Кракові». З 1983 року театр веде активну гастрольну діяльність, її опери, оперети та балети виставляються у різних країнах Європи, театр грає провідну роль у підготовці польських вокалістів.

З 2001 театр отримав сучасну назву. У 2004—2008 року для театру була збудована нова будівля за проектом Ромуальда Лоеглера, що виграв конкурс, оголошений 2002 року. Нова будівля вміщує великий зал, місткістю 761 місце, зі сценою площею 443 м², а також камерним залом, репетиційними аудіторіями, новітнім технічним оснащенням.

Посилання[ред. | ред. код]