Крекінг-установка у Джубайлі (SEPC)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка у Джубайлі (SEPC). Карта розташування: Саудівська Аравія
Джубайль
Джубайль
Виробничий майданчик Saudi Ethylene and Polyethylene у Джубайлі

Крекінг-установка у Джубайлі (SEPC) — нафтохімічне виробництво у центрі нафтопереробної та нафтохімічної промисловості Саудівської Аравії Джубайлі, яке належить Saudi Ethylene and Polyethylene Company.

У 2008 році місцеві компанії Tasnee та Sahara Petrochemical (разом володіють 75 % участі в проекті) та іноземний інвестор LyondellBasell (25 %) ввели в експлуатацію установку парового крекінгу потужністю 1 млн тонн етилену та 280 тисяч тонн пропілену на рік.

Як сировинe використовують пропан (40 тисяч барелів на добу) та етан (1,56 млн м3 на добу). Зріджені вуглеводневі гази надходять до Джубайлю по етанопроводу Джуайма/Беррі – Джубайль, пропанопроводу Джуайма – Джубайль та введеній в дію наприкінці 2010-х багатонитковій системі Васіт – Джубайль (як етан, так і пропан). В подальшому етан та пропан зможуть надходити по багатонитковим системам Танаджиб – Джубайль (з середини 2020-х) та Ріяс – Джубайль (з другої половини 2020-х).

Отриманий на установці етилен призначений для продукування поліетилену високої та низької щільності (по 400 тисяч тонн на рік), крім того, він подається на завод мономеру вінілацетату потужністю 330 тисяч тонн, який належить Sipchem Chemicals Company.

Пропілен споживає для полімеризації в поліпропілен заводом Saudi Polyolefins Company (спільне підприємство Tasnee та LyondellBasell).[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tasnee & sahara. www.knak.jp. Архів оригіналу за 13 грудня 2017. Процитовано 15 березня 2019.
  2. Environmental Impact Assessment for TASNEE Petrochemicals Ethylene and Polyethylene Projects (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 3 грудня 2020.
  3. Sipchem Excellence everywhere : Products : Basic Products. www.sipchem.com. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 15 березня 2019.
  4. First ITB out on Sahara cracker. MEED (амер.). 13 серпня 2004. Процитовано 15 березня 2019.