Крекінг-установки в Ассалує (Kavian)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установки в Ассалує (Kavian). Карта розташування: Іран
Ассалує
Ассалує
Виробничий майданчик Kavian Petrochemical у Ассалує

Крекінг-установки в Ассалує (Kavian) — розташоване у іранській провінції Бушир нафтохімічне виробництво компанії Kavian Petrochemical. Відоме також як 11-й олефіновий комплекс.

Розробка найбільшого в світі газового родовища Південний ПарсКатарі відоме як Північне), продукція якого надходить для підготовки на берегові комплекси у Буширі, забезпечила отримання великих об'ємів етану. Останній став сировиною для піролізного комплексу компанії Kavian Petrochemical, учасниками якої є Національна нафтова компанія (‎‏17,5‏‎%), оператор етиленопроводу Bakhtar Petrochemical (‎‏26‏‎%), ‎а також майбутні споживачі Lorestan Petrochemical ‎‎(‎‏6,5‏‎%), Kermanshah Polymer (‎‏6,5 %‏‎), Kordestan Petrochemical (‎‏6,5 %‏‎) і Mahabad Petrochemical (‎‏6.5 %‏‎)‎. У складі майданчику заплановано спорудження двох установок парового крекінгу потужністю по 1 млн тонн етилену на рік, крім того, як побічний продукт продукуватиметься по 90 тисяч тонн суміші С3+ (пропан-пропіленова фракція та більш важкі вуглеводні). В 2012-му перша із зазначених установок стала до ладу.

Особливістю комплексу є відсутність на майданчику похідних виробництв. Замість цього вирішили створити численні підприємства у густозаселених західних провінціях країни, подачу етилену до яких організовано за допомогою Західного етиленопроводу.[1][2][3]

Можливо також відзначити, що станом на другу половину 2010-х в Ассалує наявні й інші піролізні виробництва, створені компаніями Morvarid (5-й комплекс), Arya Sasol (9-й комплекс) та Jam Petrochemical (10-й комплекс).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Petrochemical – Oiltour (амер.). Процитовано 19 березня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Olefins | NARGAN (fa-IR) . Архів оригіналу за 16 серпня 2019. Процитовано 19 березня 2019.
  3. Iran Starts Up West Ethylene Pipeline And First Kavian. www.mees.com. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 19 березня 2019.