Крекінг-установка в Ассалує (Morvarid)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка в Ассалує (Morvarid). Карта розташування: Іран
Ассалує
Ассалує
Виробничий майданчик Morvarid Petrochemical у Асаалує

Крекінг-установка в Ассалує (Morvarid) — складова частина розташованого у іранській провінції Бушир нафтохімічного майданчику компанії Morvarid Petrochemical. Відома також як 5-й олефіновий комплекс.

Розробка найбільшого в світі газового родовища Південний ПарсКатарі відоме як Північне) надала можливість вилучати великі об'єми зріджених вуглеводневих газів, зокрема, етану. Споживачем 642 тисяч тонн цього газу на рік стала введена в експлуатацію у 2010-му установка парового крекінгу компанії Morvarid, котра належить Social Security Investment, Teachers Investment Fund та Naft Pension Fund.

Піддаючи етан піролізу отримують 500 тисяч тонн етилену, а також, як побічний продукт, суміш С3+ (пропан-пропіленова фракція та більш важкі вуглеводні) в об'ємі 47 тисяч тонн.

Споживачами етилену стали лінія поліетилену компанії Mehr Petrochemical (300 тисяч тонн) і завод дихлориду етилену Arvand Petrochemical з показником 890 тисяч тонн (в подальшому його частково постачають іншим підприємствам, а частково використовують для продукування 340 тисяч тонн мономеру вінілхлориду). Втім, після запуску в середині 2010-х належного Morvarid заводу моноетиленгліколю потужністю 500 тисяч тонн, саме він став основним споживачем етилену.[1][2][3][4]

Можливо також відзначити, що станом на другу половину 2010-х в Ассалує наявні й інші піролізні виробництва, створені компаніями Arya Sasol (9-й комплекс), Jam Petrochemical (10-й комплекс) та Kavian Petrochemical (11-й комплекс).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iran’s Petrochemical Industry Report Annual Report (PDF).{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Iran’s Movarid shuts cracker after Mehr outage - source. Icis (амер.). Процитовано 19 березня 2019.
  3. Arvand Petrochemical to Start Operations at PVC Plant. Chemical Technology (брит.). 12 серпня 2010. Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 19 березня 2019.
  4. Morvarid Petrochemical Plant Coming Online This Year. Shana (англ.). 28 червня 2014. Процитовано 19 березня 2019.