Крекінг-установки в Сан-Лоренсо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установки в Сан-Лоренсо. Карта розташування: Аргентина
Сан-Лоренсо
Сан-Лоренсо
Виробничий майданчик компанії Pampa Energía в районі Сан-Лоренсо

Крекінг-установки в Сан-Лоренсо — складові частини нафтохімічного майданчика в аргентинській провінції Санта-Фе.

З 1964 року в Сан-Лоренсо працювала піролізна установка компанії Duperial (дочірня структура британської Imperial Chemical Industries, ICI) річною потужністю 15 тисяч тонн етилену, який був потрібен для полімеризації у поліетилен. Як сировину вона використовувала газовий бензин, доправлений по продуктопроводу Монтекрісто — Сан-Лоренсо.

Лише на рік пізніше за Duperial, у 1965-му, тут же ввела в експлуатацію свою установку потужністю 24 тисячі тонн етилену компанія PASA Petroquimica, яка надалі використовувала зазначений олефін для продукування стирену. У цьому випадку як сировину для парового крекінгу на додачу до газового бензину використовували пропан (25 %).

Наприкінці 1980-х розпочали проект збільшення виробництва стирену, для чого Duperial наростила потужність до 21 тисячі тонн, тоді як установка PASA досягла показника в 31 тисячу тонн. Це дало змогу забезпечити виробництво 180 тисяч тонн етилбензену (продукт реакції етилену та бензену), з якого в подальшому отримували 160 тисяч тонн стирену. У 2002-му бразильська компанія Petrobras викупила майданчик PASA Petroquimica (відомий як Інтегрований нафтохімічний комплекс Пуерто-Хенераль-Сан-Мартін), а наступного року придбала й установку ICI, зосередивши таким чином ці пов'язані між собою об'єкти в одних руках.[1][2][3][4]

Через кілька років місцева компанія Pampa Energia викупила комплекс у Petrobras. А в січні 2019-го вона ухвалила рішення про закриття менш потужної установки через нерентабельність[5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Pollutants effleunt from petroleum (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 лютого 2019.
  2. Febo Asoma. Breve Historia del Polo Petroquímico de San Lorenzo Juan Carlos Odisio* (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 лютого 2019.
  3. INTERNATIONAL SURVEY OF ETHYLENE FROM STEAM CRACKERS—2015 Leena Koottungal (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 січня 2017.
  4. Petrochemicals. Pampa Energia (амер.). Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 16 лютого 2019.
  5. Argentina’s Pampa Energia closes small ethylene plant in Santa Fe. Icis (амер.). Архів оригіналу за 16 лютого 2019. Процитовано 16 лютого 2019.