Кролик (Вінні-Пух)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кролик
англ. Rabbit
Портрет
Ілюстрація Ернеста Говарда Шепарда з «Вінні-Пуха» (1926), художник А. А. Мілн
Творець: Алан Мілн
Твори: Вінні Пух (1926), Будинок на Пуховому узліссі (1928)
Стать: чоловічаd
Місце проживання: Hundred Acre Woodd
Вік: невідомо
Родина: має безліч родичів та знайомих
Діти: 16 чи 17
Роль виконує: Анатолій Щукін
Джуніус Мет'юс
Том Кенні
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Кролик
Кролик із радянського мультфільму «Вінні-Пух йде в гості»

Кролик (англ. Rabbit) — персонаж книг Алана Мілна «Вінні Пух» (1926) та «Будинок на Пуховому узліссі» (1928) з ілюстраціями Ернеста Х. Шепарда (англ. Ernest H. Shepard).

Характеристика[ред. | ред. код]

Кролик — один з двох мешканців Стоакрового Лісу, хто має мізки, і він констатує цей факт у розмові з Совою:

У тебе і в мене є мозок. У інших вата.
Оригінальний текст (англ.)
You and I have brains. The others have fluff.

З цієї причини Кролик вважає себе дуже важливим мешканцем Стоакрового Лісу. Любить у всьому порядок, організованість, завжди гнівається, якщо хтось робить щось не так, як це було вказано ним, Кроликом. Найважливіша річ для Кролика — його город, тому йогго обробітку він присвячує основну частину свого часу.

У радянській версії носить окуляри, позиціонує себе вихованим.

Поява[ред. | ред. код]

У книзі А. А. Мілна «Вінні Пух» (1926), Кролик вперше з'являється в «Главі другій, в якій Вінні-Пух пішов у гості, а потрапив у безвихідь» (Chapter Two tight place").

Цікаво, що в сьомому розділі, в якому мешканці Стоакрового лісу з подивом і невдоволенням сприймають «вторгнення» Кенги з Крихіткою Ру і намагаються витіснити зі свого середовища ці чужі елементи, Кролик заявляє про наявність у нього «родини» (family), і ясно, що маються на увазі саме діти: «Ось ми тут живемо… всі ми, і раптом ні з того ні з сього ми одного ранку прокидаємося і що ми бачимо? Ми бачимо якусь незнайому тварину! Тварина, про яку ми ніколи не чули раніше!!! Тварина, яка носить своїх дітей у кишені!!! Припустимо, що я почав би носити своїх дітей у кишені, скільки мені знадобилося для цього кишень?

— Шістнадцять, — сказав Паць.

— Сімнадцять, здається… Так, так, — сказав Кролик, — і ще один для хустки, — всього вісімнадцять. Вісімнадцять кишень в одному костюмі! Я б просто заплутався!».

Як зазначає Марія Єліферова, «у сцені де проходить нарада з вигнання Кенги йдеться про 16 чи 17 дітей Кролика, проте ніде у „Вінні-Пусі“ не згадуються кролиці — як і не йдеться про будь-які форми батьківської поведінки з боку Кролика. Діти ці ніде надалі не фігурують. Очевидно, вони вставлені Мілном виключно заради жарту щодо носіння дітей у кишенях»[1].

Раніше, у главі другій, згадувалися Рідні та Знайомі Кролика, проте вони не позиціонуються як його потомство.

Мультфільми[ред. | ред. код]

У радянському мультфільмі «Вінні-Пух йде в гості» Вінні-Пух та Паць приходять у гості до Кролика. Кролика озвучив актор Анатолій Щукін.

У мультфільмах студії Діснея (Disney) про Вінні Пуха перша поява Кролика відбувається в серії «Вінні Пух та Медове Дерево» в 1966 році[2]. Озвучували персонажа: Джуніус Меттьюс, пізніше Вілл Раян, Рей Ерленборн, Кен Сенсом.

Ігри[ред. | ред. код]

Кролик також з'являється в комп'ютерних іграх про Вінні Пуха: Tigger's Honey Hunt, Pooh's Party Games: In Search of the Treasure, Piglet's Big Game і «Вінні-Пух: Медовий урожай і хвіст Іа-Іа» (з'являється на третьому рівні з 6-ти рівнів).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. М. ЕЛИФЁРОВА. «Багира сказала...» // Вопросы литературы. — 2009. — 21 квітня. Архівовано з джерела 2 серпня 2018.
  2. «Winnie the Pooh and the Honey tree»(1966). Архів оригіналу за 23 жовтня 2010. Процитовано 8 грудня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]